10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎntreţinerea, cât pensia pe două luni

Întreţinerea, cât pensia pe două luni

http://www.youtube.com/watch?v=cvOSjh__5CM

O bătrână, de 84 de ani, din Craiova, are de plătit la întreţinere pe luna decembrie o factură de 1.400 de lei, femeia având o pensie de 700 de lei.

Costurile la întreţinere au sărit în aer, fapt demonstrat încă o dată de facturile mari pe care le au de plătit unii craioveni. Este şi cazul Floricăi Costache, de 84 de ani. Femeia locuieşte în blocul C10, scara 2, Calea Bucureşti, şi are de plătit la întreţinere pentru luna decembrie 1.400 de lei, femeia având o pensie de 700 de lei. Aceasta locuieşte într-un bloc în care toţi vecinii s-au debranşat de la sistemul centralizat şi şi-au pus centrale de apartament. Numai pensionara de la apartamentul 8 a rămas singurul proprietar din cele 19 care mai primeşte căldură din sistemul centralizat.
„Sunt singura de pe scară care mai am căldură de la sistem. Este o problemă de multă vreme. Doamna de la asociaţie mi-a spus că aşa înregistrează ceasul. Cu cine să mă lupt cu banii mei puţini pe care îi am? Mai am de plătit gaze, curent, telefon, cablu. Eu nu am putut să achit decât 600 de lei pe 21 ianuarie. Am auzit şi eu că se poate ca vecinii, care spun că s-au debranşat, să treacă pe centrale doar o cameră şi restul apartamentului să rămână cu căldură tot din bloc. Nu pun centrală, pentru că este o investiţie mare şi nu am bani. Sunt bolnavă şi bătrână. Îmi mai dă bani fiul meu ca să plătesc întreţinerea. Nu ştiu cum se va rezolva. Eu nu m-am plâns la primărie. Nu ştiu de unde s-a aflat despre situaţia mea“, se plânge Florica Costache. Bătrâna nu a putut să precizeze dacă 1.400 de lei este factura totală la întreţinere sau doar la căldură.

Să plătească tot blocul

Şi vecinii recunosc faptul că este destul de mare factura la căldură. Cei care au centrale spun că şi ei au plătit pentru părţile comune peste 100 de lei, doar pentru un calorifer de pe casa scării şi conductele din subsol.
„Facturile sunt destul de mari, în condiţiile în care coloanele pe partea noastră sunt zidite. Noi toţi avem centrale. Pe partea doamnei Costache, conductele care tranzitează apartamentele sunt groase de doi ţoli şi cedează căldură. Au venit aici la dânsa au făcut verificări. Eu cred că este şi greşeala celor de la Termoficare. Trebuia să pună o diafragmă acolo, la subsol. Eu o cred pe doamna, dar nici mie nu-mi convine să plătesc un serviciu de care nu beneficiez. Am mers şi la primărie cu administratorul şi alţi vecini la furnizorul de căldură. Au promis că vor instala o diafragmă. Nu cred că administratorul a greşit. Au venit, s-au uitat la ceas şi au spus că l-au mai schimbat o dată“, a spus Eugen Buşu, proprietarul de la apartamentul 7 din blocul C10, scara 2.

Reface lista

Administratorul asociaţiei de proprietari susţine că nu a făcut altceva decât să repartizeze factura transmisă de la furnizorul de căldură. Numai că, între timp, angajata asociaţiei a scos de la avizierul blocului lista cu costurile la întreţinere şi, la presiunile administraţiei locale, este obligată să redistribuie costurile, chiar dacă susţine că nu este corect acest lucru.
„Dumneaei este singura din bloc rămasă pe termoficare. Toţi ceilalţi proprietari şi-au montat centrale de apartament. Dumneaei a plătit partea individuală şi părţile comune. Pentru ceilalţi proprietari am facturat 15% căldură pe părţile comune. A venit factura pe toată scara 17.800 de lei. Am repartizat părţile comune şi restul i-a revenit dânsei. Este prinsă la mijloc şi nu vrea să renunţe la acest sistem de încălzire, care o dezavantajează. Sistemul este dezechilibrat. Acum vine primăria şi mă ameninţă că-mi ia atestatul. Îmi reproşează că doi sau trei proprietari nu şi-au perfectat actele cu SC Termo după ce s-au debranşat şi au trecut pe centrale de apartament. Acum mă obligă să le trec celorlalţi proprietari 30% căldură pe părţile comune şi celor care nu au dus toate documentele la Termo să demonstreze că au centrală, să le bag căldură la pauşal. Cum să fac aşa ceva? Oamenii aceştia nu mai beneficiază de căldură centralizată“, a spus Ioana Vasile, administratoarea Asociaţiei bloc C10 Nanterre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS