10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBoc e de vină pentru condiţiile din târg

Boc e de vină pentru condiţiile din târg

http://www.youtube.com/watch?v=305kKiKTn2Q

În Târgul Municipal Craiova nu au mai avut loc schimbări de foarte mult timp. Zona de la intrare, mai exact parcarea, arată groaznic, mai ales acum, când zăpada a început să se topească. Unii comercianţi chiar vând în aceste parcări, iar apa le cade pe marfă. Aceştia stau pe jos, pe folii de plastic, şi se plâng de condiţiile pe care le au. Conducerea Pieţe şi Târguri Craiova dă vina pe guvernul Boc pentru starea târgului, pentru că are de plătit drepturi salariale câştigate în instanţă de pe vremea tăierilor, iar acestea sunt prioritare faţă de amenajări. Iar condiţiile sunt mai puţin importante atunci când preţurile mărfurilor comercializate sunt mici, susţine conducerea târgului.

Târgul pentru care municipalitatea plăteşte chirie 15.000 de euro pe lună mai are foarte mult până să arate a târg de standarde europene, aşa cum sperau mulţi comercianţi şi clienţi la deschiderea lui. Acum, odată cu topirea zăpezii de pe scheletele clădirilor de la intrare, locul s-a transformat într-o zonă greu de suportat. Apa le picură în cap atât clienţilor, cât şi comercianţilor, dar ajunge şi pe marfă. „Aici plătim toţi taxă, dar nu avem condiţii, nimic, şi suntem nişte oameni simpli. Plătim doi-trei lei la loc, cinci lei. Dar uitaţi, nu avem condiţii. Ni s-a comunicat că ne oferă locuri, dar nu avem nici o condiţie. Mese nu avem aici. Aici, normal, sunt parcările, acolo sunt mesele, dar sunt zăpezi şi nu putem să ne facem şi noi treaba“, a spus Marin Tutucea, unul dintre comercianţi.
El şi colegii lui vând mărunţişuri, genţi, haine, ca să-şi asigure traiul. În zona unde vindeau pe mese sunt mormane de zăpadă care acum stau şi se topesc, aşa că s-au mutat în parcare. Pe marfa lor picură apă încontinuu. „Plouă pe ea… Dacă facem 100, 200, 300 de mii (lei vechi – n.r.) de mâncare, pentru cei mici, ca să putem să ne ţinem copiii, e bine. Uitaţi în ce situaţii. Cei de la pieţe fac curăţenie în altă parte, aici nu fac. Nu ştiu de ce“, povesteşte bărbatul.

Vând în astfel de condiţii ca să-şi asigure traiul

Alt comerciant spune că, atunci când a nins, ei nu au primit nici un ajutor la deszăpezire. „Când a nins, era zăpada de o jumătate de metru. Ne-am făcut noi loc ca să putem sta. Plugul îl bagă numai în partea aia (aleile circulate din târg – n.r.). Şi vin şi ne cer câte cinci lei pe loc“, a explicat, mâhnit, Alexandru Renatu. Oamenii au încercat să meargă şi în audienţă la primarul Craiovei, însă aceştia spun că Lia Olguţa Vasilescu nu i-a primit niciodată. „Dacă mergem în audienţă să ne cerem drepturile, suntem discriminaţi. Nu suntem primiţi. Suntem la doamna Calangiu. Doamna Olguţa nu ne-a primit niciodată. Şi nu ştiu motivul. Unde să mergem?“, se întreabă Marin Tutucea.
În apropierea orei 12.00, în târg a venit şi ora taxării. În funcţie de ceea ce vând, spun ei, oamenilor li se cere o sumă de bani pe metrul pătrat. Pentru sărăcia unora şi condiţiile din târg, chiar şi cea mai mică taxă este mare. „Un leu pentru un metru, atât am dat. Colegii au şi doi lei, trei lei, depinde. Nu sunt bune condiţiile, nu vedeţi, ce să spunem. Stăm aici, îngheţăm toată ziua. Singuri dăm zăpadă, ne-am mutat aici, călcăm zăpada. Aici era parcare“, a spus şi Costel Mită.
 
„Eu vin să cumpăr. Condiţiile sunt ca la început“

De-a lungul „parcării“, devenită zonă comercială, pe partea din mijloc stau comercianţii, în lateral maşinile, iar clienţii fac slalom printre băltoace şi sunt atenţi să nu le pice apa în cap. Un client recunoaşte că târgul arată ca la început, dar că nu-l deranjează să plătească trei lei ca să-şi parcheze maşina prin băltoace.
„E ca la început. Nu e amenajată parcarea, că nu au avut timp. Astea sunt lucrări vechi, au fost alte urgenţe. Asta e părerea mea. Eu vin să cumpăr, condiţiile sunt ca la început. Mi se pare că e corect să plătesc trei lei, pentru că trebuie să adune bani de undeva“, consideră Ştefan Manciu, care se aprovizionează de aici de mai multă vreme. Alt şofer rămâne aproape împotmolit într-o groapă din parcare: „Sunt dezastruoase condiţiile!“, spune acesta, apoi îşi vede de drum.

Tăierile salariale de pe vremea lui Boc, de vină pentru starea târgului

Conducerea SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL susţine că intenţionează să crească gradul de confort în Târgul Municipal, atât pentru comercianţi, cât şi pentru clienţi, însă acest lucru va fi făcut în vară. Totodată, administraţia pieţelor spune că trece prin dificultăţi financiare, pe care le are din cauza reducerilor abuzive din perioada guvernului Boc.
„Deşi societatea are un trend crescător din punct de vedere economic (am recuperat pierderile, am redus cheltuielile şi am crescut veniturile), în pieţele craiovene, în afară de îmbunătăţirile în materie de curăţenie, nu se observă schimbări vizibile. Explicaţia ţine de faptul că societatea pe care o administrez a fost executată în cursul anului trecut cu suma de 150.321,26 lei (inclusiv cheltuielile de executare), iar luna aceasta urmează să fie executată cu încă 112.994 de lei (fără cheltuieli de executare), urmând ca în viitorul foarte apropiat să fie executată şi suma de 41.459 de lei (fără cheltuieli de executare). Toate aceste sume sunt revendicate de salariaţi în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, reprezentând drepturi salariale ale angajaţilor societăţii, ce au fost plătite parţial în 2010, iar diferenţa trebuia să fie plătită în anul 2011, ceea ce, însă, nu s-a întâmplat până în prezent“, a declarat Claudiu Neagoe, administratorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

Nu contează parcarea, ci preţurile mici

În acest context, conducerea spune că prioritară pentru societate este plata acestor drepturi salariale câştigate în instanţă, iar mai apoi amenajările în spaţiile pe care Pieţe şi Târguri Craiova le are în administrare. „Cât despre Târgul Municipal, chiar dacă acesta nu beneficiază de cele mai bune condiţii, mărfurile de aici sunt la preţuri mult mai mici faţă de cele oferite spre vânzare în alte zone comerciale din oraş, unde aceleaşi produse sunt vândute mult mai scump, nu pentru că ar fi de o calitate mai bună, ci pentru simplul motiv că sunt expuse într-un mediu mai bun. Prin urmare, cine doreşte să achiziţioneze produse la cel mai mic preţ poate să vină în târgul craiovean, chiar dacă acesta nu are parcarea amenajată“, a menţionat administratorul Claudiu Neagoe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS