10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSamir Sprânceană rămâne deocamdată în penitenciar

Samir Sprânceană rămâne deocamdată în penitenciar

Tribunalul Dolj a respins contestaţia la executare formulată de o comisie a Penitenciarului Pelendava pentru Samir Sprânceană, astfel că, deocamdată, omul de afaceri craiovean rămâne în spatele gratiilor ca să execute pedeapsa de cinci ani de închisoare primită pentru fraude cu carduri de credit.
Reamintim că Samir Ionel Sprânceană a fost arestat la începutul lunii iunie 2010, alături de nepotul său, Ovidiu Doran, dar şi de Iulian Niţulescu, Claudiu Bălan, Gigi Toma şi Liviu Sfetcovici, toţi fiind acuzaţi de procurorii DIICOT de constituire a unui grup infracţional organizat, deţinere de echipamente pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică şi acces fără drept la un sistem informatic.
Ulterior, în octombrie 2010, procurorii au încheiat cercetările în acest dosar şi l-au trimis în judecată pe Samir Sprânceană şi pe ceilalţi cinci inculpaţi, o hotărâre definitivă în acest dosar fiind dată pe 2 mai anul trecut. Astfel, după aproape un an de la trimiterea în judecată a celor şase inculpaţi, pe 29 septembrie 2011, Tribunalul Dolj i-a găsit vinovaţi şi condamnat pe toţi cei şase inculpaţi. Samir Sprânceană a primit cinci ani de închisoare, ca şi Toma, Niţulescu şi Doran. În schimb, Sfetcovici şi Bălan au fost condamnaţi la trei ani, respectiv trei ani şi şase luni de pușcărie. După pronunţarea sentinţei, inculpaţii au făcut apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Craiova, instanţă care, în aprilie 2012, a respins ca nefondate apelurile. A urmat recursul, dosarul fiind înregistrat pe rolul Înaltei Curţi pe 28 mai 2012, iar pe 2 mai 2013, judecătorii bucureşteni au hotărât să respingă ca nefondate recursurile formulate de cei şase inculpaţi. Aceştia au rămas cu pedepsele date de Tribunalul Dolj în septembrie 2011.

Mai stă aproape doi ani în puşcărie

După ce au fost condamnaţi definitiv, inculpaţii au fost încarceraţi, Samir Sprânceană fiind dus la Penitenciarul Pelendava, care este unul cu regim semideschis.
Între timp, conform HG nr. 836 din 30 octombrie 2013, la nivelul tuturor penitenciarelor s-au constituit şi au funcţionat comisii mixte, formate din judecători, procurori şi personal administrativ, care au avut sarcina de a studia dosarele tuturor deţinuţilor şi de a stabili dacă li se poate aplica legea mai favorabilă odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi a noului Cod de Procedură Penală, pe 1 februarie 2014. În cazul lui Samir Sprînceană, comisia a sesizat Tribunalul Dolj pentru a verifica dacă condamnatului i s-ar putea aplica legea mai favorabilă. În sedinţa de judecată din 5 februarie, instanţa a respins însă contestaţia la executare a pedepsei, astfel că Samir rămâne după gratii.
„În dosarul nr. 1405/63/2014 al Tribunalului Dolj, instanţa a fost sesizată de comisia de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile din cadrul Penitenciarului Pelendava. Tribunalul Dolj, Secţia Penală, s-a pronunţat pe 5 februarie, în sensul respingerii contestaţiei. Hotărârea nu a fost încă redactată“, au precizat reprezentanţii Tribunalului Dolj pentru GdS. Soluţia instanţei poate fi contestată la Curtea de Apel Craiova de inculpatul condamnat.
Până în prezent, Samir Sprânceană a executat un an şi cinci luni din pedeapsa de cinci ani de închisoare, opt luni de arest preventiv, plus cele nouă luni cât a stat după gratii din mai 2013 şi până la începutul acestei luni. Potrivit legii, Samir ar putea fi eliberat condiţionat abia după ce execută o treime din pedeapsă, adică trei ani şi patru luni, perioadă din care se scad şi zilele câştigate dacă munceşte sau participă la diverse activităţi.
Scăzând un an şi cinci luni executate deja, Samir Sprînceană mai are cel mult un an şi 11 luni până când comisia de eliberări condiţionate a penitenciarului poate decide sau nu dacă poate fi eliberat.

18 ani de închisoare

Pe 12 februarie 2013, Samir Sprînceană a fost condamnat la 18 ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de aproape 66 de milioane de lei. În acelaşi dosar, alţi şapte inculpaţi, printre care Adrian Marius Berceanu şi Roland Împuşcătoiu, au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea între 10 şi 18 ani. Numai Luiza Popa a primit o pedeapsă mai mică – doi ani de închisoare. În prezent, Curtea de Apel Craiova judecă apelurile formulate de inculpaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS