16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCoşmarul echivalării studiilor

Coşmarul echivalării studiilor

A fost, timp de cinci ani, în Top 5 al celor mai buni chirurgi de la Universitatea Stanford, a ajuns director al Secției de neurochirurgie spinală – operații minim invazive a Centrului Medical Universitar Stanford la doar 36 de ani, s-a întors în România pentru a fonda o clinică specializată în neurochirurgie și de o jumătate de an medicul neurochirurg Ștefan Mindea așteaptă ca diploma de medic din Statele Unite ale Americii să îi fie echivalată și în România.  

Situația doctorului Ștefan Mindea, care de şase luni, de când a venit în țară, nu a operat în România pentru că studiile nu îi sunt recunoscute, a fost făcută publică joi, 6 februarie, de către directorul executiv al Clinicii Brain Institute, doctor Ionuț Pătrăhău, în cadrul unei conferințe de presă.  
Surse apropiate situației au declarat pentru HotNews.ro că imediat după ce spitalul a făcut publică această situație, reprezentanți ai Ministerului Educației l-au contactat pe medic pentru a-i transmite că săptămâna viitoare echivalarea va fi realizată.
Timp de șase luni, doctorul Ștefan Mindea a așteptat să îi fie echivalată în România diploma de medic din Statele Unite ale Americii, lucru care nu s-a întâmplat nici în prezent, a declarat joi directorul executiv al Clinicii Brain Institute, doctor Ionuț Pătrăhău, în cadrul unei conferințe de presă despre clinica din cadrul Spitalului Monza, a relatat Agerpres.  
Absolvent al Northwestern University Medical School din Chicago și cu specializare în neurochirurgie la Northwestern Memorial Hospital și la Stanford University School of Medicine, Ștefan Mindea a ajuns în 2010 director al Secției de neurochirurgie spinală – operații minim invazive a Centrului Medical Universitar Stanford și Clinical Assistant Professor în chirurgia spinală minim-invazivă la aceeași instituție. Timp de cinci ani consecutiv (2009-2012), medicul a fost premiat în Top 5 al celor mai buni chirurgi de la Universitatea Stanford.  
S-a întors în România pentru a fonda, alături de medicul neurochirurg Sergiu Stoica și de medicul anestezist Anca Vișan, o clinică medicală privată nonprofit, însă nu poate opera în țară din cauza faptului că diplomele sale de studii nu au fost echivalate încă de Ministerul Educației Naționale, deși a depus toate actele încă de acum şase luni.  
Mindea locuiește în prezent în România alături de soția sa și cei cinci copii ai lor, iar printre motivele întoarcerii sale se număra prietenia cu Sergiu Stoica și dorința de a participa la „modernizarea chirurgiei românești“, a declarat acesta în cadrul conferinței de presă, citat de Agerpres.  
În România, medicul Ștefan Mindea susține că trebuie schimbat modul de abordare a pacientului, care „trebuie să fie respectat, trebuie să îl abordezi cu căldură pentru că totuși suferă, e bolnav. Și afectează și psihologic boala, și e foarte important să nu abordezi într-un mod foarte tehnic, pentru că totuși e o ființă“.  
Amintim că HotNews.ro a relatat la finalul anului trecut situația unei familii întoarse din Statele Unite ale Americii, care, după ce a văzut ce teste trebuie să susțină copilul lor – licean – pentru a-i fi echivalate studiile în România, a decis să plece înapoi în SUA, la cinci luni de la instalarea în țară. Motivul pentru care acea familie a ales să vorbească public despre calvarul procedurilor a fost speranța că ministerul va schimba modalitatea de echivalare și că alți cetățeni români din străinătate nu vor mai trece prin aceleași proceduri pentru recunoaștere studiilor.
Raluca Pantazi – HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS