17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLotul Tiugan - 54 de ani de închisoare

Lotul Tiugan – 54 de ani de închisoare

\n

Judecătorii Tribunalului Dolj s-au pronunţat într-un amplu dosar de infracţiuni cu carduri de credit, 10 din cei 11 inculpaţi, printre care şi Dragoş Tiugan, fiul medicului psihiatru Alexandru Tiugan, fiind condamnaţi la pedepse cu închisoarea.

Pe 27 mai 2010, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, coordonaţi de procurorii DIICOT, ridicau din Craiova, Bucureşti, Slatina şi Caracal mai multe persoane care se ocupau cu fraude cu cărţi de credit atât în ţară, cât şi în străinătate.
O zi mai târziu, procurorii au făcut la Tribunalul Dolj 13 propuneri de arestare preventivă, dintre care trei în lipsă, iar instanţa a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a opt dintre inculpaţi – Ion Vrancea, zis Iulică, şi Mihai Neacşu, ambii din Bucureşti, Leonard Vasile, zis Lony, Marian Badea, zis Pisic, Andrei Cercelaru, Cătălin Dima, Horia Hangu şi Narcis Cîţă, ultimii din Craiova. În cazul lui Dragoş Tiugan (fiul medicului Alexandru Tiugan) şi al lui Doru Stan, ambii din Craiova, instanţa a dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea timp de 30 de zile.
Potrivit anchetatorilor, în urma cercetărilor s-a stabilit că pe raza judeţului Dolj s-a constituit un grup infracţional organizat, care avea ramificaţii în judeţul Olt şi în Bucureşti. Membrii grupului din Bucureşti se ocupau de confecţionarea componentelor electronice ale aparaturii de skimming, iar craiovenii realizau componentele mecanice. Părţile electronice şi mecanice erau asamblate în Craiova, după care dispozitivele erau vândute către alte persoane sau folosite de membrii grupării. S-a mai stabilit că, în perioada aprilie 2009 – mai 2010, membrii grupării au acţionat în Italia, Germania şi Suedia, dar şi în România, unde „trăgeau“ bani din bancomate.
Ulterior, în noiembrie 2010, procurorii DIICOT au trimis în judecată 11 persoane în acest dosar: Andrei Cercelaru, Leonard Vasile, zis Lony, Dragoş Tiugan, Narcis Cîţă, Marian Badea, zis Pisic, Horia Hangu, Doru Stan, Claudiu Naciu, zis Ciumac, toţi din Craiova, dar şi a lui Eugen Stan, din Caracal, Olt, Mihai Neacşu şi Ion Vrancea, ambii din Bucureşti. Toţi au fost acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, punerea la dispoziţie fără drept a unor date informatice, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, dar şi falsificarea unor instrumente de plată electronică şi punerea în circulaţie a acestora.

Între cinci şi şase ani de puşcărie

După mai bine de trei ani de judecată, pe 31 ianuarie, judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au găsit vinovaţi şi i-a condamnat pe zece dintre inculpaţi.
 Vasile, Tiugan, Neacşu şi Naciu au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare pentru infracţiunile comise, iar alţi şase inculpaţi au fost condamnaţi la câte cinci ani de puşcărie.
În ceea ce-l priveşte pe Ion Vrancea, instanţa a dispus judecarea sa într-un dosar separat, cel cu numărul 769/63/2014, cauza fiind suspendată până când inculpatul va fi găsit şi adus în ţară.  
În plus, instanţa a dispus confiscarea sumei de 33.265 de euro de la Tiugan, Cercelaru şi Eugen Stan şi menţinerea sechestrelor aplicate de procurorii DIICOT în mai 2010.
Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova atât de inculpaţi, cât şi de procurori. După schimbările aduse începând cu 1 februarie de noul Cod de Procedură Penală, o hotărâre definitivă în acest dosar va fi dată de Curtea de Apel Craiova.

A lăsat cardurile pentru pescuit

Pe 13 iulie 2012, Dragoş Tiugan a fost prins în Insulele Canare, Spania, şi extrădat în Italia, în baza unui mandat emis de Tribunalul Milano pentru fraude informatice.
Ulterior, Tiugan s-a întors în Insulele Canare şi, potrivit informaţiilor de pe pagina de Facebook a acestuia, în prezent locuieşte împreună cu soţia sa, Iulia Tiugan, în Arona, Tenerife. Şi-a deschis o mică afacere în San Miguel Marina, o firmă care se ocupă cu închirierea unei bărci pentru pescuit oceanic (Big Game Fishing Tenerife), dar face şi excursii şi ieşiri în larg între trei şi şapte ore.
De altfel, pe site-urile biggamefishingtenerife.com si tenerifefishingtrips.com, persoana de contact este chiar Dragoş Tiugan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS