10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalA început măcelul la adăpostul de la Breasta

A început măcelul la adăpostul de la Breasta

http://www.youtube.com/watch?v=9GVIqZFzX-Q

\n

Declaraţiile mai multor reprezentanţi ai asociaţiilor de protecţie a animalelor din Craiova au primit ieri o confirmare dramatică. Administraţia adăpostului a recunoscut că s-a trecut la eutanasierea a sute de câini în ultima perioadă, argumentul fiind pregătirea spaţiilor pentru câinii adoptaţi la distanţă. Procedura nu a fost anunţată nici asociaţiilor de protecţie a animalelor, nici Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj. Animalele au fost eutanasiate pe furiş, actele fiind semnate de împuternicitul primarului.

Câteva poze înfiorătoare care au început să circule marţi pe reţeaua de socializare Facebook au îngrozit o comunitate întreagă: o boxă dintr-un padoc al adăpostului canin Pod Breasta era înfăţişată plină de sânge, în timp ce un îngrijitor o curăţa. Această fotografie ne-a determinat să mergem la adăpostul canin, pentru a afla ce se întâmplă, dar şi declaraţiile reprezentanţilor asociaţiilor de protecţie a animalelor, care susţineau că sute de câini au dispărut din padocuri. „Pozele au fost făcute la padocul 2 şi ele reflectau probabil o încăierare care a avut loc între câini, era vorba despre foarte mult sânge proaspăt în două boxe. Bineînţeles, ca de obicei, îngrijitorii susţin că nu au observat nimic din toate aceste lucruri… Asta nu este o noutate, faptul că ei nu intervin în nici o situaţie de acest gen. Motivaţia, cel puţin verbală, pe care ne-a dat-o unul dintre îngrijitori a fost că urmele de sânge provin de la carnea oferită ca hrană în cursul zilei de luni. Evident, nu putea să fie aşa, pentru că era vorba de foarte mult sânge proaspăt“, a povestit Oliviu Miu, reprezentant împuternicit al Asociaţiei „Speranţa pentru Animale“ în relaţia cu serviciul de gestiune a câinilor fără stăpân.

Hrana zilnică a scăzut: de la 28 la opt saci de mâncare

Mirarea ONG-urilor este, însă, dispariţia bruscă a sute de câini. „Acest lucru cred că are mai puţină relevanţă în raport cu situaţia care s-a creat prin dispariţia a câteva sute de câini din adăpost de pe 25 ianuarie încoace. Este doar un fapt care se adaugă, poate, celui despre care vorbeam, însă nu în directă legătură cu el. Dispariţia despre care vorbesc şi care este legată de conducerea adăpostului este însă mult mai dificil de probat şi de evidenţiat […] Conform legii, este procedura pe care o ştiţi. Trebuie să existe un împuternicit al primarului care semnează individual fiecare fişă de eutanasie, dacă ar fi să ne raportăm doar la situaţia de aici din adăpost. Dacă acel împuternicit a existat şi a semnat, probabil că acum are cârcei la mână după câte fişe a semnat. Eu cred că până la urmă situaţia de aici impune deschiderea unei anchete“, a declarat Oliviu Miu.
Cuvintele lui Oliviu Miu sunt susţinute şi de Aurelia Loacă, preşedinta Asociaţiei „Viaţa animalelor“. „Cred că au fost făcute (pozele – n.r.) chiar ieri. Într-adevăr, am văzut şi eu o baltă de sânge imensă pe jos. Explicaţia pe care au dat-o angajaţii de aici este că ar fi sânge provenit de la hrana care li se dă câinilor, dar este imposibil să se întâmple acest lucru, pentru că aici nu se dă hrană de genul cărnii nepregătite. Produsele care vin, din câte ştiu, sunt congelate, de tip salam, carne care nu mai poate fi destinată consumului uman, dar nu vorbim despre carne proaspătă din care să curgă atâta sânge. Este clar că aici se întâmplă ceva, este clar că nu mai este acelaşi număr de câini care era în urmă cu câteva săptămâni. Noi putem să apreciem după hrana care li se administrează: până acum se administra din partea serviciului o cantitate de circa 28 de saci pe zi, plus ce mai aduceam noi, deci 280 de kilograme, ori ieri s-au dat opt saci. Deci, este clar că numărul câinilor, numai din acest punct de vedere, este la mai puţin de jumătate din câţi au fost aici“, a argumentat Aurelia Loacă.

Câţi câini au fost eutanasiaţi? „Câteva sute“

Din păcate, bănuielile celor de la asociaţiile de protecţie a animalelor au fost confirmate prin vocea administratorului adăpostului, Jean Buzatu. Acesta a spus că au fost eutanasiaţi sute de câini, argumentul suprem fiind eliberarea padocurilor pentru câinii care ar urma să fie adoptaţi la distanţă. „Vreau să vă spun că la urma urmei nu fac altceva decât numai şi numai ce spune legiuitorul, am aplicat 258 (Legea nr. 258/2013, Legea „Ionuţ“ – n.r.) în ideea că, aşa cum vă spuneam ultima dată când am avut o discuţie cu dumneavoastră, acel adăpost cândva a fost aproape suprapopulat. A trebuit să recurg şi la legislaţia care îmi permite eutanasierea, în ideea că va trebui să fac loc în adăpost şi să pun spre adopţia de la distanţă spaţiul necesar în adăpost“, a spus Buzatu. Întrebat câţi câini au fost eutanasiaţi, acesta a răspuns: „Câteva sute“. În urmă cu câteva săptămâni, pe 9 ianuarie, la demararea campaniei „Salvează o viaţă! Adoptă!“ a Fundaţiei Gazeta de Sud şi a Asociaţiei „Viaţa animalelor“, Jean Buzatu declara că „nu se pune problema eutanasierii în momentul de faţă. Deocamdată, nu avem nimic de discutat vizavi de eutanasiere. Vreau să precizez lucrul acesta: menirea mea nu este să eutanasiez câinii, menirea mea este cu totul alta. Scopul meu este acela de a respecta legislaţia până la capăt. Nu îmi face nici o plăcere să eutanasiez câini, vă spun sincer. Cu siguranţă, atâta timp cât voi sta eu în instituţia asta nu se va întâmpla acest lucru, şi voi dovedi, la eventuale controale, că voi face exact cum spune legislaţia“.

Balta de sânge, de la un câine care „s-a agăţat în gard“

În ceea ce priveşte balta de sânge din fotografiile realizate de oamenii care s-au nimerit să fie acolo, administratorul susţine că este vorba despre un câine rănit. „Din toate informaţiile pe care le am şi din tot ce am fost informat de către tehnicianul veterinar de acolo şi de îngrijitorii din adăpost, sângele respectiv provine de la piciorul unui câine care s-a agăţat pur şi simplu în gardul de împrejmuire al adăpostului“, a spus Buzatu.
Cristian Popescu, directorul SC Salubritate Craiova SRL, în subordinea căreia se află adăpostul canin, a spus că au început eutanasierea în masă pentru a elibera spaţiul pentru câinii adoptaţi la distanţă, dar că n-a avut nici o cerere în acest sens. Taxa de adopţie a fost stabilită, prin hotărâre de consiliu local, la 250 de lei pe lună pentru un câine. „Nu am anunţat începerea eutanasierilor deoarece puteam să le începem legal din 13 decembrie 2013, când au fost aprobate normele de aplicare a legii, dar noi nu am început de atunci. Cred că suntem printre ultimele oraşe mari din ţară unde s-a început acest lucru. Prin aceste eutanasieri dorim să creăm locuri pentru câinii care vor fi adoptaţi la distanţă. Trebuie să alocăm maximum o treime din spaţiul adăpostului pentru aceste adopţii, dar nu am primit până acum nici o solicitare în acest sens. Pentru a nu ţine locurile neocupate, adunăm câini în tot adăpostul şi eliberăm locurile în funcţie de solicitări. La Craiova există un regulament privind câinii fără stăpân, dar trebuie adaptat noii legi şi cred că acest lucru se va întâmpla în următoarea şedinţă de consiliu local. Pentru noi, legea este regulamentul după care funcţionăm. În urma discuţiilor pe care le-am avut, eutanasiem mai întâi câinii bolnavi, suferinzi“, a specificat directorul Salubrităţii.

DSV nu ştia: „Ne-aţi sesizat, noi o să controlăm“

Din declaraţiile reprezentanţilor asociaţiilor de protecţie a animalelor rezultă că aceştia nu au fost anunţaţi de începerea eutanasierii în masă, ei neştiind ce se întâmplă cu câinii. Nici Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj nu a fost anunţată, deşi ea trebuie să supravegheze dacă leşurile câinilor sunt incinerate corespunzător şi sunt respectate normele de igienă. „Bănuiesc că este legal că nu ne-au anunţat pe noi. Dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi a trecut timpul necesar de supraveghere şi de întreţinere, probabil că au fost şi alte cauze medical-veterinare şi nu pot să vă spun că nu ne-au scris nouă că au început eutanasierea. E o procedură care se respectă. Ei gestionează adăpostul canin din punct de vedere legal, dacă se întâlnesc condiţiile legale, răspund de ceea ce fac. Noi doar controlăm. Ne-aţi sesizat, noi o să controlăm“, a spus Costică Retea, directorul adjunct şi purtătorul de cuvânt al DSVSA Dolj, după ce a aflat de la GdS că este vorba de câteva sute de câini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS