A început măcelul la adăpostul de la BreastaDeclaraţiile mai multor reprezentanţi ai asociaţiilor de protecţie a animalelor din Craiova au primit ieri o confirmare dramatică. Administraţia adăpostului a recunoscut că s-a trecut la eutanasierea a sute de câini în ultima perioadă, argumentul fiind pregătirea spaţiilor pentru câinii adoptaţi la distanţă. Procedura nu a fost anunţată nici asociaţiilor de protecţie a animalelor, nici Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj. Animalele au fost eutanasiate pe furiş, actele fiind semnate de împuternicitul primarului.

Câteva poze înfiorătoare care au început să circule marţi pe reţeaua de socializare Facebook au îngrozit o comunitate întreagă: o boxă dintr-un padoc al adăpostului canin Pod Breasta era înfăţişată plină de sânge, în timp ce un îngrijitor o curăţa. Această fotografie ne-a determinat să mergem la adăpostul canin, pentru a afla ce se întâmplă, dar şi declaraţiile reprezentanţilor asociaţiilor de protecţie a animalelor, care susţineau că sute de câini au dispărut din padocuri. „Pozele au fost făcute la padocul 2 şi ele reflectau probabil o încăierare care a avut loc între câini, era vorba despre foarte mult sânge proaspăt în două boxe. Bineînţeles, ca de obicei, îngrijitorii susţin că nu au observat nimic din toate aceste lucruri… Asta nu este o noutate, faptul că ei nu intervin în nici o situaţie de acest gen. Motivaţia, cel puţin verbală, pe care ne-a dat-o unul dintre îngrijitori a fost că urmele de sânge provin de la carnea oferită ca hrană în cursul zilei de luni. Evident, nu putea să fie aşa, pentru că era vorba de foarte mult sânge proaspăt“, a povestit Oliviu Miu, reprezentant împuternicit al Asociaţiei „Speranţa pentru Animale“ în relaţia cu serviciul de gestiune a câinilor fără stăpân.

Hrana zilnică a scăzut: de la 28 la opt saci de mâncare

Mirarea ONG-urilor este, însă, dispariţia bruscă a sute de câini. „Acest lucru cred că are mai puţină relevanţă în raport cu situaţia care s-a creat prin dispariţia a câteva sute de câini din adăpost de pe 25 ianuarie încoace. Este doar un fapt care se adaugă, poate, celui despre care vorbeam, însă nu în directă legătură cu el. Dispariţia despre care vorbesc şi care este legată de conducerea adăpostului este însă mult mai dificil de probat şi de evidenţiat […] Conform legii, este procedura pe care o ştiţi. Trebuie să existe un împuternicit al primarului care semnează individual fiecare fişă de eutanasie, dacă ar fi să ne raportăm doar la situaţia de aici din adăpost. Dacă acel împuternicit a existat şi a semnat, probabil că acum are cârcei la mână după câte fişe a semnat. Eu cred că până la urmă situaţia de aici impune deschiderea unei anchete“, a declarat Oliviu Miu.

Cuvintele lui Oliviu Miu sunt susţinute şi de Aurelia Loacă, preşedinta Asociaţiei „Viaţa animalelor“. „Cred că au fost făcute (pozele – n.r.) chiar ieri. Într-adevăr, am văzut şi eu o baltă de sânge imensă pe jos. Explicaţia pe care au dat-o angajaţii de aici este că ar fi sânge provenit de la hrana care li se dă câinilor, dar este imposibil să se întâmple acest lucru, pentru că aici nu se dă hrană de genul cărnii nepregătite. Produsele care vin, din câte ştiu, sunt congelate, de tip salam, carne care nu mai poate fi destinată consumului uman, dar nu vorbim despre carne proaspătă din care să curgă atâta sânge. Este clar că aici se întâmplă ceva, este clar că nu mai este acelaşi număr de câini care era în urmă cu câteva săptămâni. Noi putem să apreciem după hrana care li se administrează: până acum se administra din partea serviciului o cantitate de circa 28 de saci pe zi, plus ce mai aduceam noi, deci 280 de kilograme, ori ieri s-au dat opt saci. Deci, este clar că numărul câinilor, numai din acest punct de vedere, este la mai puţin de jumătate din câţi au fost aici“, a argumentat Aurelia Loacă.

Câţi câini au fost eutanasiaţi? „Câteva sute“

Din păcate, bănuielile celor de la asociaţiile de protecţie a animalelor au fost confirmate prin vocea administratorului adăpostului, Jean Buzatu. Acesta a spus că au fost eutanasiaţi sute de câini, argumentul suprem fiind eliberarea padocurilor pentru câinii care ar urma să fie adoptaţi la distanţă. „Vreau să vă spun că la urma urmei nu fac altceva decât numai şi numai ce spune legiuitorul, am aplicat 258 (Legea nr. 258/2013, Legea „Ionuţ“ – n.r.) în ideea că, aşa cum vă spuneam ultima dată când am avut o discuţie cu dumneavoastră, acel adăpost cândva a fost aproape suprapopulat. A trebuit să recurg şi la legislaţia care îmi permite eutanasierea, în ideea că va trebui să fac loc în adăpost şi să pun spre adopţia de la distanţă spaţiul necesar în adăpost“, a spus Buzatu. Întrebat câţi câini au fost eutanasiaţi, acesta a răspuns: „Câteva sute“. În urmă cu câteva săptămâni, pe 9 ianuarie, la demararea campaniei „Salvează o viaţă! Adoptă!“ a Fundaţiei Gazeta de Sud şi a Asociaţiei „Viaţa animalelor“, Jean Buzatu declara că „nu se pune problema eutanasierii în momentul de faţă. Deocamdată, nu avem nimic de discutat vizavi de eutanasiere. Vreau să precizez lucrul acesta: menirea mea nu este să eutanasiez câinii, menirea mea este cu totul alta. Scopul meu este acela de a respecta legislaţia până la capăt. Nu îmi face nici o plăcere să eutanasiez câini, vă spun sincer. Cu siguranţă, atâta timp cât voi sta eu în instituţia asta nu se va întâmpla acest lucru, şi voi dovedi, la eventuale controale, că voi face exact cum spune legislaţia“.


Balta de sânge, de la un câine care „s-a agăţat în gard“

În ceea ce priveşte balta de sânge din fotografiile realizate de oamenii care s-au nimerit să fie acolo, administratorul susţine că este vorba despre un câine rănit. „Din toate informaţiile pe care le am şi din tot ce am fost informat de către tehnicianul veterinar de acolo şi de îngrijitorii din adăpost, sângele respectiv provine de la piciorul unui câine care s-a agăţat pur şi simplu în gardul de împrejmuire al adăpostului“, a spus Buzatu.

Cristian Popescu, directorul SC Salubritate Craiova SRL, în subordinea căreia se află adăpostul canin, a spus că au început eutanasierea în masă pentru a elibera spaţiul pentru câinii adoptaţi la distanţă, dar că n-a avut nici o cerere în acest sens. Taxa de adopţie a fost stabilită, prin hotărâre de consiliu local, la 250 de lei pe lună pentru un câine. „Nu am anunţat începerea eutanasierilor deoarece puteam să le începem legal din 13 decembrie 2013, când au fost aprobate normele de aplicare a legii, dar noi nu am început de atunci. Cred că suntem printre ultimele oraşe mari din ţară unde s-a început acest lucru. Prin aceste eutanasieri dorim să creăm locuri pentru câinii care vor fi adoptaţi la distanţă. Trebuie să alocăm maximum o treime din spaţiul adăpostului pentru aceste adopţii, dar nu am primit până acum nici o solicitare în acest sens. Pentru a nu ţine locurile neocupate, adunăm câini în tot adăpostul şi eliberăm locurile în funcţie de solicitări. La Craiova există un regulament privind câinii fără stăpân, dar trebuie adaptat noii legi şi cred că acest lucru se va întâmpla în următoarea şedinţă de consiliu local. Pentru noi, legea este regulamentul după care funcţionăm. În urma discuţiilor pe care le-am avut, eutanasiem mai întâi câinii bolnavi, suferinzi“, a specificat directorul Salubrităţii.

DSV nu ştia: „Ne-aţi sesizat, noi o să controlăm“

Din declaraţiile reprezentanţilor asociaţiilor de protecţie a animalelor rezultă că aceştia nu au fost anunţaţi de începerea eutanasierii în masă, ei neştiind ce se întâmplă cu câinii. Nici Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj nu a fost anunţată, deşi ea trebuie să supravegheze dacă leşurile câinilor sunt incinerate corespunzător şi sunt respectate normele de igienă. „Bănuiesc că este legal că nu ne-au anunţat pe noi. Dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi a trecut timpul necesar de supraveghere şi de întreţinere, probabil că au fost şi alte cauze medical-veterinare şi nu pot să vă spun că nu ne-au scris nouă că au început eutanasierea. E o procedură care se respectă. Ei gestionează adăpostul canin din punct de vedere legal, dacă se întâlnesc condiţiile legale, răspund de ceea ce fac. Noi doar controlăm. Ne-aţi sesizat, noi o să controlăm“, a spus Costică Retea, directorul adjunct şi purtătorul de cuvânt al DSVSA Dolj, după ce a aflat de la GdS că este vorba de câteva sute de câini.Comenteaza acum

Alte stiri

5 martie 2019

A început Luna curăţeniei la Rovinari

Primăria orașului Rovinari declară luna martie, Luna Curățeniei. Autorităţile fac un apel către cetățenii orașului, societățile comerciale, instituțiile publice, unitățile de învățământ, asociațiile de proprietari și reprezentanții cultelor, de ...
11 februarie 2019

Gorj: Angajaţii Primăriei Rovinari vor dona sânge

Mai mulți angajați ai Primăriei Rovinari vor merge marţi la Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu, să doneze sânge pentru cei aflați în nevoie. Stocurile sunt aproape zero, iar mulți bolnavi au nevoie de sânge pentru a putea ...

Sumarul ediției de joi, 6 februarie 2014

Actualitate

» Căsătorii sub Poarta Sărutului de Sfântul Valentin
» Profesorii debutanţi, aşteptaţi la meditaţii
» Poliţişti şi mascaţi, la debranşat pe strada Fermierului
» Creditorii FCU Craiova, lăsaţi în ofsaid
» Judecătoarele Dinu şi Costache, acuzate de corupţie, vor arest la domiciliu în locul celui preventiv
» Dan Diaconescu încearcă din nou să transmită OTV în România
» „Hänsel şi Gretel“, în premieră la Opera Română Craiova
» Andreea Săndiță, premiată la concursul UE pentru traducători
» Se deschide patinoarul din Rovinari
» Ciurel anunţă un profit de zece ori mai mic decât anul trecut
» Ucraina: Două persoane rănite au fost rănite la Kiev, în urma exploziei unui colet-capcană
» Ziua Roşiei Montane, marcată astăzi la Craiova
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Daniel Chiţoiu demisionează din funcţia de ministru al Finanţelor
» Şeful diplomaţiei UE s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei şi cu liderii Opoziţiei din această ţară
» Israel: Shimon Peres a susţinut un curs de educaţie civică urmărit de 9.000 de liceeni
» Italia: Scrisoare ce conţinea un glonţ, adresată preşedintelui Camerei inferioare a Parlamentului, interceptată

Local

» Jurnalul unei femei de altădată
» Peste 2.600 de cetăţeni nu au cărţi de identitate
» Virus periculos la Creşa nr. 4 din Craiova
» Înşelat de zeci de ori prin metoda „Câştiguri de Premii“
» Lotul Tiugan – 54 de ani de închisoare
» Şi „partenerii“ lui Covei fac puşcărie
» Arde ce facturaţi voi, nu ce calculăm noi!
» Tribunalul Olt, în imposibilitatea de a judeca două procese în care este implicat un bărbat condamnat în Thailanda
» A început măcelul la adăpostul de la Breasta
» Olt: Compania de Apă Slatina a preluat staţia de epurare a municipiului
» UDMR va prezenta un proiect menit să sprijine persoanele pe care băncile le evacuează din locuinţe
» “Nastratin şi Povestea vorbei”, premieră la Teatrul Ariel din Râmnicu Vâlcea

Dolj

» Poliţiştii craioveni şi iPod-ul

Gorj

» Crimă între fraţi
» Un elicopter SMURD care transporta un pacient din Gorj spre Bucureşti a aterizat la Piteşti, din cauza ceţii

Sport

» Fotbal – Pandurii Târgu Jiu – Mlada Boleslav, scor 0-0, într-un meci amical
» “Pantera” Tănasie, Cătălin Oprea şi Ionuţ Pucă, la Ora de Sport
» FC Olt Slatina a remizat în primul amical al anului
» FC Balş, precum FC Barcelona
» Răzvan Gorovei vrea să revină pe teren în Liga I
» Astăzi încep Jocurile Olimpice de la Soci
» Trei puncte importante pentru voleibalişti
» Ce coşmar! Au pierdut pe terenul ultimei clasate
» Box – Doroftei: E urât ce i se întâmplă lui Obreja

Bani & Afaceri

» Fiscul s-a pus pe executări silite. Bunurile se vând greu
» Business în Oltenia
» Olt: Agricultorii îşi primesc subvenţiile în această lună

Sanatate

» ARPIM şi APMGR avertizează că medicamentele ieftine ar putea să dispară de pe piaţă
» Campania de vaccinare antigripală s-a încheiat

Magazin

» Cine a descoperit America?
» Horoscop
» Craiova: Spectacolul programat pentru 14 februarie la Sala Polivalentă a fost anulat

Top