16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalViolatori, tâlhari şi hoţi, eliberaţi din puşcării

Violatori, tâlhari şi hoţi, eliberaţi din puşcării

Mai multe persoane condamnate pentru comiterea unor infracţiuni de tâlhărie, furt calificat, violare de domiciliu, loviri sau viol au fost eliberate deja din penitenciare după aplicarea prevederilor noului Cod Penal.

Prevederile noului Cod Penal au scos până acum mai mulţi deţinuţi din puşcăriile din municipiul Craiova, majoritatea condamnaţi pentru comiterea unor infracţiuni de furt calificat, dar şi pentru viol sau tâlhărie.
Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Dolj, de pe 1 februarie şi până luni, instanţa a soluţionat mai multe contestaţii la executare, printre condamnaţii eliberaţi din puşcărie numărându-se trei violatori şi o prostituată. Acesta este numai începutul, pentru că Tribunalul Dolj mai are de judecat peste 200 de astfel de contestaţii. „Pe rolul Tribunalului Dolj au fost înregistrate aproximativ 170 de dosare la Secţia Penală şi aproximativ 70 la Secţia Minori şi Familie, ca urmare a sesizărilor formulate de comisiile din penitenciare pentru aplicarea legii penale mai favorabile“, au precizat reprezentanţii Tribunalului Dolj, pentru GdS.
Printre primii deţinuţi eliberaţi din puşcărie se numără şi Viorel Bunea, condamnat în februarie 2001 la 20 de ani de puşcărie pentru viol. Sâmbătă, bărbatul a fost eliberat printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj, care a aplicat prevederile noului Cod Penal şi i-a redus pedeapsa la maximul special de 12 ani de puşcărie. Pentru că a executat deja respectivii ani de închisoare, Bunea a fost eliberat.
Alt violator scos din puşcărie este Gheorghe Diaconu. În iunie 2000, acesta a fost condamnat la 20 de ani de puşcărie pentru viol şi violare de domiciliu, iar sâmbătă a fost eliberat. Al treilea condamnat pentru viol eliberat de Tribunalul Dolj este Alexandru Duţă, care avea de executat tot 20 de ani de închisoare, pedeapsă dată în 1997 de Tribunalul Mehedinţi.
În schimb, Cristian Badu, condamnat în 2003 la 20 de ani de puşcărie pentru viol, tâlhărie şi violare de domiciliu nu a fost eliberat. Instanţa i-a redus pedeapsa la 13 ani şi patru luni de închisoare şi a dispus ca bărbatul să rămână după gratii până când îşi ispăşeşte pedeapsa.

Unii condamnaţi,
trimişi la centrele
de reeducare

Şi Judecătoria Craiova a trebuit să aplice modificările aduse de noul Cod Penal în cazul mai multor condamnaţi, unii fiind deja eliberaţi din penitenciare. Magistraţii Judecătoriei Craiova au precizat că, în cursul zilei de sâmbătă, au fost judecate 15 contestaţii, 14 fiind admise şi una respinsă. Instanţa mai are însă pe rol alte 392 de astfel de dosare şi urmează ca în perioada următoare să hotărască şi în cazurile acestor condamnaţi.
Dacă la Tribunalul Dolj au fost judecaţi violatorii, la Judecătoria Craiova au ajuns hoţii şi spărgătorii. De exemplu, Gheorghe Văduvoiu, condamnat la trei ani şi şase luni închisoare pentru violare de domiciliu, lovire şi ameninţare, a fost eliberat din penitenciar după ce instanţa a stabilit că a executat deja pedepsa.
În alte cazuri, judecătorii au dispus numai ca deţinuţii să nu mai execute pedepsele într-un penitenciar, ci în nou-înfiinţatele centre de detenţie şi centre educative.
Este cazul lui Fernando Durac, care a „adunat“ până acum zece dosare penale pentru furt calificat şi complicitate la furt calificat. Judecătoria Craiova a dispus ca Durac să fie internat într-un centru de detenţie pe o perioadă de patru ani, din care se scad cei doi ani petrecuţi în puşcărie.
Potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, centrele educative şi de detenţie se organizează în locul fostelor penitenciare pentru minori şi tineri şi al centrelor de reeducare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS