11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCinci tineri voluntari - în sprijinul oamenilor străzii

Cinci tineri voluntari – în sprijinul oamenilor străzii

http://www.youtube.com/watch?v=u8FAz_crufY

Sute de persoane locuiesc prin canale, în gări, în staţii de autobuz. Cerşesc, fură, sunt agresivi sau încearcă să provoace milă pentru a smulge un ban. Au ajuns în astfel de situaţii din diverse motive, unele chiar tragice. Din când în când sunt ridicaţi de poliţie, însă în scurt timp ajung înapoi în stradă. Cinci tineri inimoşi i-au invitat pe aceşti oameni ai străzii în gară, unde le-au dat hrană caldă, le-au oferit consultaţii medicale şi le-au ascultat poveştile de viaţă.

Adrian Mirea, Victor Roşiulescu, Cristian Preoteasa, Nicoleta Disea şi Harry Varwijk (cetăţean olandez, bun prieten cu tinerii craioveni – n.r.) au luat inițiativa de a ajuta persoanele fără adăpost. Nu sunt tineri cu o situaţie materială deosebită, aşa cum poate am fi tentaţi să credem. Unul este sociolog, doi sunt medici rezidenţi, altul este avocat la început de drum, iar cel de-al cincilea este inginer IT. Iniţiativa unei astfel de acţiuni este o promisiune mai veche pe care şi-au făcut-o pe timpul când încă studiau în facultate, şi pe care acum au reuşit să o pună în practică. Au format o echipă şi doresc să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește situația oamenilor fără adăpost, care pot fi ajutați, dacă există această dorință.
Unul dintre iniţiatorii acţiunii este Adrian Mirea: „Am vrut să văd o schimbare în oraşul Craiova. Dacă fiecare individ ar oferi din pâinea lui jumătate ar fi mare lucru… Am spus prietenilor despre ideea noastră, iar fiecare dintre ei a răspuns în limita posibilităţilor: au adunat fiecare pături, haine şi le-am dus celor care au nevoie de ajutor. Este mare lucru. Oamenii străzii nu ştiu nici măcar faptul că au şi ei drepturi… Vrem să nu ne oprim aici, tocmai de aceea fac apel către toţi craiovenii care doresc să contribuie. Nu vrem donaţii în bani, vrem ca fiecare să aducă o pereche de ghete pe care nu o mai poartă, o haină sau o pătură, o plasă cu alimente sau produse de igienă. Vrem să facem fotografii fiecărui om al străzii, iar cei care donează să aibă şansa vă vadă la cine au ajuns obiectele oferite de ei. Am primit deja din partea unui hipermarket promisiunea unei donaţii importante constând în obiecte de igienă“, a spus Adrian Mirea.

Pe 14 februarie – următoarea acţiune umanitară

„Împreună cu prieteni dragi, dintre care unul de origine olandeză, am hotărât că este timpul să facem ceva, să încercăm să facem curăţenie pe cât posibil în oraşul Craiova. Vrem să stopăm ruşinea acestui oraş, dar şi să prevenim anumite afecţiuni care sunt în mare creştere – bolile cu transmitere sexuală, bolile respiratorii, diabetul. Am mers cu proiectul nostru la reprezentanţii Gării Craiova, de la care am primit acceptul să ne desfăşurăm, pentru început, acţiunile aici. Este practic împlinirea unui vis pe care l-am avut din timpul facultăţii. Am promis că, atunci când voi deveni medic, voi face astfel de acţiuni. Craiova este oraşul în care m-am născut şi în care doresc să fie curăţenie. Nu vreau să existe cerşetori la fiecare colţ din oraş, care să stea cu mână întinsă. În urma consultaţiilor pe care le-am făcut în această seară (luni seară – n.r.), am descoperit că aceşti oameni suferă de afecţiuni respiratorii, sunt oameni cu operaţii de hernie care au suferit multiple degerături, sunt persoane care suferă de depresii, care au trăit adevărate drame şi care ar avea nevoie de consult de specialitate. Cei mai mulţi din oamenii străzii nu au mers niciodată la medic, nu şi-au făcut niciodată un set de analize medicale. Prin acţiunea noastră, ne-am gândit să informăm şi autorităţile locale despre existenţa acestor oameni care nu trebuie ignoraţi“, a spus Nicoleta Disea, medic rezident.
Isaura, Esmeralda, Tatiana, Mariana, Elvis sunt doar câţiva din oamenii străzii pe care i-am întâlnit în Gara Craiova. Mulţi dintre ei sunt victimele sistemului de protecţie socială deficitar, au crescut în case de copii pe care au fost obligaţi să le părăsească la împlinirea vârstei de 18 ani. Unii trăiesc de aproape 20 de ani pe stradă, alţii, mai tineri, nu au nici măcar documente de identitate. Au afecţiuni neurologice, suferă de depresii avansate, au probleme respiratorii grave, dar nu au mers niciodată la un control medical…
Următoarea acţiune umanitară pentru oamenii străzii este programată pentru 14 februarie. Inițiatorii campaniei pot fi contactați prin intermediul redacției Gazeta de Sud sau accesând pagina icraiova.com.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS