17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMai extinde primăria adăpostul canin de la Breasta?

Mai extinde primăria adăpostul canin de la Breasta?

Consilierii locali au votat ieri, fără probleme, introducerea taxei de 250 de lei pe lună pentru adopţia la distanţă a unui câine din adăpostul canin. Consilierul local Ionel Pană a atras atenţia, legat de acest subiect, ca autorităţile să nu uite de extinderea adăpostului canin, care are ca finalitate atingerea capacităţii de 5.000 de locuri. City-managerul Gheorghe Nedelescu i-a răspuns că această sarcină va fi trasată, printr-o clauză în contract, firmei căreia ar urma să-i fie concesionate activităţile de ecarisaj, dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare.

Punctul 1 peste ordinea de zi din cadrul şedinţei de ieri a Consiliului Local al Municipiului Craiova, cel în care se aprobă taxa de 8,48 lei pe zi pentru adopţia la distanţă a unui câine din adăpostul de la Breasta, a trecut de vot fără probleme, în ciuda preţului ridicat. O persoană care ar dori să adopte la distanţă un câine din adăpost este nevoită să plătească suma de 250 de lei pe lună pentru a salva un câine de la eutanasiere. Conform directorului adjunct al SC Salubritate Craiova SRL, Sorin Ciobanu, instituţia are la momentul actual în lucru un site web special destinat adopţiei la distanţă, care va fi gata, conform spuselor sale, în circa o săptămână.

Extinderea adăpostului, pasată către firma concesionară

Aflându-se în contextul necesar, consilierul local Ionel Pană (PP-DD) a amintit autorităţilor că au de terminat un adăpost de 5.000 de locuri, aşa cum a fost votat proiectul la început. „Aş vrea ca domnul Nedelescu să încerce să urmărească dacă se transpune ceea ce noi am aprobat. Şi anume, e vorba de extinderea adăpostului canin, pentru că noi, în urmă cu un an şi ceva, am aprobat o hotărâre de consiliu local în care am aprobat un adăpost cu etapele întâi, doi, trei şi aşa mai departe […] Sper ca acest punct, pentru că l-am concesionat în afară, să fie urmărit şi pus în aplicare“, a spus Ionel Pană.
Ce-i drept, activităţile de ecarisaj, deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie ar fi trebuit să fie concesionate unei singure firme începând cu 1 ianuarie 2014, conform unei hotărâri de consiliu local din luna septembrie 2013. Municipalitatea nu a făcut încă demersurile necesare pentru această concesionare. Cu toate acestea, city-managerul Gheorghe Nedelescu i-a răspuns lui Pană, spunându-i că „atunci când vom încheia şi contractul cu societatea care va câştiga această licitaţie, îl invit şi va fi partener şi ne vom ocupa fără discuţie să trecem această clauză în contractul de concesionare“. Cu alte cuvinte, firma care ar urma să câştige licitaţia – licitaţie care nici nu a fost publicată încă în Serviciul Electronic de Achiziţii Publice – ar trebui să ducă la bun sfârşit construirea a noi padocuri până la capacitatea dorită de primărie la deschiderea adăpostului, cea de 5.000 de locuri.

Apel la bunăvoinţă: „Un câine, doi, trei, cât poate“

În încheierea discuţiilor, consilierul local PSD Bianca Predescu a apelat la bunătatea craiovenilor, transmiţând mesajul ca o persoană „să plătească pentru un câine, doi, trei, cât poate“: „Fac apel la cetăţenii municipiului Craiova de a pune în practică această finalitate pe care o avem în vedere, şi anume să suportăm prin bunăvoinţa noastră costurile întreţinerii acestor suflete nevinovate, pentru că adopţia la distanţă nu înseamnă altceva decât să participăm la suportarea acestor cheltuieli. Cel care adoptă la distanţă înseamnă că-şi ia angajamentul să plătească pentru un câine, doi, trei, cât poate, cheltuielile de întreţinere lunară“, a spus Bianca Predescu.
Taxa de adopţie de 250 de lei, votată de consilierii locali craioveni, este dublă faţă cea din Ploieşti (125 de lei/lună/câine) şi de trei ori mai mare faţă de cea din Bucureşti (77 de lei). În Brăila, taxa a fost aprobată la 94,7 lei, iar în Galaţi, cuantumul taxei este de 60-70 de lei pe lună pentru un câine adoptat la distanţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS