11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPreţul bătrâneţii

Preţul bătrâneţii

\n

Sunt vârstnici, iar în cele mai multe cazuri şi foarte bolnavi. Aleg să îşi petreacă ultimii ani din viaţă în centre instituţionalizate de tipul căminelor de bătrâni. Unii dintre ei nu mai au pe nimeni care să îi îngrijească, alţii nu doresc să fie povară pentru copii sau nepoţi. Sunt dispuşi să aloce o mare parte din pensie doar pentru a fi îngrijiţi cum se cuvine, să aibă parte de hrană şi de asistenţă medicală în caz de nevoie. Bătrânii Craiovei plătesc 80% din pensie pentru a beneficia de aceste servicii, braşovenii – 60% din pensie, iar sibienii – 585 de lei.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Craiova de joi, 30 ianuarie, se află şi proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Căminului pentru Persoane Vârstnice (CVP) Craiova. Căminul propune aprobarea costului mediu lunar de întreţinere pentru persoanele instituţionalizate la nivelul sumei de 980 lei/asistat/lună pentru anul 2014, cu stabilirea modalităţii de calcul a acestuia conform actului normativ sus-menţionat. În vederea stabilirii costului mediu lunar de întreţinere a unui asistat sunt utilizate date privind cheltuielile din anul 2013 pentru hrană, întreţinere şi gospodărire, obiecte de inventar, echipament şi cazarmament, raportând cheltuielile înregistrate la un număr de 305 beneficiari, cost ce a ajuns la valoarea de 1.107 lei.

Bătrânii Craiovei plătesc 80% din pensie

Cheltuielile aferente plăţii salariilor pentru personalul angajat în cămin, plăţii medicamentelor şi cheltuielile de capital (investiţii) nu se iau în calcul la stabilirea costului mediu lunar de întreţinere. „Am stabilit şi propus aprobării, ca la fiecare început de an, bugetul de venituri şi cheltuieli. Astfel, la nivelul anului 2014, costul mediu lunar de întreţinere se stabileşte din totalul cheltuielilor al căror cuantum este de 6.590.000 de lei, din care se scad următoarele cheltuieli: cu salariile – 2.570.000 de lei, cu medicamente – 50.000 de lei, cheltuieli de capital – 206.000 lei, rezultând o valoare de 3.764.000 de lei. Am hotărât însă să nu mărim taxele solicitate beneficiarilor. Acestea vor rămâne la valoarea stabilită în 2013, de 700 de lei pe lună sau 80% din totalul pensiei“, a precizat Vali Giurcă, director la CPV Craiova.
În acest an, structura de personal va rămâne tot la 160 de posturi. Fiind început de an şi având posibilitatea să exprime nevoile de cheltuieli ale instituţiei, reprezentanţii CPV din Craiova au precizat că la mijloace de transport auto stau extrem de prost. Căminul are în dotare o autosanitară achiziţionată în urmă cu 15 ani, cu un grad mare de uzură, care nu mai respectă nici reglementările în vigoare privind circulaţia pe drumurile publice. Doar în 2013 costurile reparaţiilor acestui autoturism s-au ridicat la 36.000 de lei, sumă cu care s-ar fi putut achiziţiona altul nou. Pe lângă această autosanitară, în dotare mai au o ambulanţă primită drept donaţie în urmă cu 13 ani, cu acelaşi grad de uzură şi al cărei consum de carburant este foarte mare, ajungându-se astfel în imposibilitatea de a o folosi.

La Sibiu, vârstnicii plătesc 585 de lei pe lună

Tot în această săptămână, Consiliul Local Sibiu va decide costul mediu lunar de întreţinere pe care un bătrân trebuie să îl plătească la Căminul pentru Persoane Vârstnice. Spre deosebire de Craiova, potrivit regulamentului propus, fiecare persoană care va beneficia de serviciile acestui cămin va trebui să plătească 60% din valoarea veniturilor personale lunare, dar nu mai mult de 585 de lei, cât este propus a fi costul mediu lunar în cursul acestui an. În 2013, acest cost a fost stabilit la 667 de lei. „În Sibiu s-a propus micşorarea taxei solicitate beneficiarilor Căminului pentru Persoane Vârstnice. Acest fapt a fost luat în calcul prin contabilizarea tuturor cheltuielilor realizate în anul anterior şi împărţirea acestora la numărul mediu de asistați pe respectivul an, număr raportat la cele 12 luni ale anului“, a precizat Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.
În cazul în care veniturile persoanelor asistate nu ating valoarea de 585 de lei, diferența va trebui plătită de către susținătorii legali ai persoanei vârstnice. Dacă nu există astfel de susținători legali, banii vor fi alocați din bugetul local al municipiului Sibiu.

În cadrul Căminului de bătrâni din Braşov se va deschide şi un centru de tip Respiro

La Căminul pentru Persoane Vârstnice din Braşov sunt internaţi în regim de permanenţă 130 de bătrâni. Este ocupat la capacitate maximă, iar costul mediu pe care îl achită bătrânii este de 450-500 de lei. „Am decis ca procentul pe care beneficiarii noştri îl achită să se ridice la 60% din veniturile pe care aceştia le obţin. Avem şi două cazuri speciale, vârstnici fără pensie, pentru care consiliul local suportă în întregime costurile de cazare şi întreţinere. Deşi există în Braşov şi un centru de primire în regim de urgenţă a persoanelor fără adăpost, deseori multe din aceste persoane sunt direcţionate la noi, chiar dacă pentru o perioadă limitată“, a precizat Gabi Cocuz, director la Căminul pentru Persoane Vârstnice Braşov. Dacă persoana îngrijită în cămin şi susţinătorii legali ai acesteia nu au venituri, cheltuielile reprezentând contribuţia lunară de întreţinere se suportă din bugetul instituţiei.
În Braşov, din luna februarie va fi deschis şi un centru de tip Respiro, unde familia poate aduce un vârstnic pentru o perioadă scurtă de timp, de exemplu pe perioada vacanţei. Săptămâna aceasta, consilierii locali braşoveni au aprobat un proiect de hotărâre privind contribuţia zilnică ce va trebui plătită de aceşti beneficiari. Pentru o zi, costurile se ridică la 50 de lei (includ costul cazării, trei mese şi acces la baza de tratament), iar persoanele vor putea sta în acest centru maximum trei luni. Iniţial, vor fi 20 de locuri, apoi, dacă va exista cerere, numărul acestora va fi suplimentat până la 60. Aici vor putea fi cazate persoane care nu se pot întreţine singure, astfel încât cei care au grijă de ele să poată pleca din localitate. De asemenea, asistenţii personali, angajaţi ai Direcţiei de Servicii Sociale din Primăria Braşov, îi pot aduce pe bolnavii pe care îi au în îngrijire şi îşi vor putea lua efectiv zilele de concediu de care au nevoie.

Gorjenii mai au la dispoziţie doar cămine private

În Gorj nu mai există decât centre private pentru vârstnici, taxele variind între 1.200 şi 1.300 de lei pe lună. Căminul de Bătrâni de la Novaci a fost externalizat şi centrul a fost desfiinţat începând cu 1.07.2013.

Vârstnicii din Galaţi plătesc diferenţiat, în funcţie de venituri, dar şi de starea de sănătate

În Galaţi funcţionează două cămine pentru bătrâni subordonate consiliului local. Soarta vârstnicilor gălăţeni care sunt internaţi în aceste cămine va fi hotărâtă tot joi, când are loc şedinţa Consiliului Local Galaţi şi va fi stabilit costul mediu lunar de întreţinere care va fi calculat în funcţie de gradul de dependenţă al persoanei vârstnice îngrijite, având în vedere cheltuielile de întreţinere, hrană şi gospodărie, obiecte de inventar, echipament şi cazarmament, materiale sanitare şi altele asemenea, în conformitate cu clasificaţia bugetară specifică autorităţilor administraţiei publice locale. În anul 2013, Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon“ a oferit protecţie şi sprijin pentru 111 pensionari, cu precădere celor cu vârsta de peste 60 de ani care nu au spaţiu de locuit, nu au susţinători legali, dar starea de sănătate le permite viaţa în colectivitate. Potrivit HCL nr. 16/2013, costul mediu lunar pentru anul 2013 a fost diferenţiat în funcţie de gradul de dependenţă al persoanei vârstnice îngrijite, astfel: în cuantum de 550 de lei pentru beneficiarii care nu sunt încadraţi în grade de dependenţă; în cuantum de 620 de lei pentru beneficiarii care sunt încadraţi în gradul II de dependenţă; în cuantum de 690 de lei pentru beneficiarii care sunt încadraţi în gradul I de dependenţă. Pentru acest an însă, Căminul pentru  Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon“ a calculat costul mediu lunar de întreţinere pe baza cheltuielilor realizate în perioada ianuarie 2013 – decembrie 2013 la 639,2 lei, conform fundamentării anexate, şi propune diferenţierea acestuia în funcţie de gradul de dependenţă al persoanei vârstnice îngrijite, după cum urmează: pentru beneficiarii care nu sunt încadraţi în grade de dependenţă – 630 de lei; pentru beneficiarii care sunt încadraţi în gradul II de dependenţă – 690 de lei; pentru beneficiarii care sunt încadraţi în gradul I de dependenţă – 750 de lei. Cel de-al doilea centru, Căminul pentru Persoane Vârstnice „Ştefan cel Mare şi Sfânt“, oferă protecţie şi sprijin pentu 85 de pensionari, însă cu precădere celor cu vârsta peste 60 de ani, fără venituri sau cu venituri foarte mici, care nu au spaţiu de locuit, nu au susţinători legali, dar starea de sănătate le permite viaţa în colectivitate. Persoanele vârstnice care nu au venituri şi nici susţinători legali nu datorează contribuţia de întreţinere, aceasta fiind asigurată din bugetele locale, în limita hotărâtă de acestea.  
Costul mediu lunar de întreţinere a fost stabilit pentru anul 2013, prin HCL nr. 17/31.01.2013, la 536 de lei. Pentru 2014, Căminul pentru  Persoane Vârstnice „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ a calculat costul mediu lunar de întreţinere, pe baza cheltuielilor realizate în perioada ianuarie 2013 – decembrie 2013 şi a numărului de beneficiari, la 642 de lei.
Pe lângă cele două cămine menţionate, în Galaţi există şi un Centru Multifuncţional de Servicii Sociale, structură a Centrului de Îngrijire şi Asistenţă, care asigură îngrijire temporară sau permanentă pentru bolnavii cronici cu domiciliul în municipiul Galaţi ce necesită îngrijire medicală permanentă, supraveghere şi tratament care nu se pot realiza la domiciliu. Costul mediu lunar de întreţinere a fost stabilit pentru anul 2013, prin HCL nr.19/31.01.2013, la 675 de lei, iar pentru acest an, la 853,30 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS