12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNu uitaţi de ţurţuri!

Nu uitaţi de ţurţuri!

Zăpada nu este singura problemă a craiovenilor, mai este şi cea a ţurţurilor care atârnă ameninţător de streaşina clădirilor, fie că sunt case sau blocuri. Ei sunt un pericol pentru trecători şi o responsabilitate pentru proprietarii acestor imobile, care au obligaţia să-i înlăture. În cazul caselor şi instituţiilor este clar că responsabilitatea o au proprietarii lor. În cazul blocurilor, locatarii sunt mai delăsători sau lasă acest lucru doar în sarcina reprezentanţilor de la asociaţii. Numai că această nepăsare poate avea consecinţe grave, fiindcă în orice clipă trecătorii se pot trezi în cap cu sloiurile de gheaţă.
Obligaţia să doboare, cât nu este prea târziu, aceste sloiuri şi ţurţurii care abia se ţin de streaşina acoperişului, balcoane, copertine şi aparatele de aer condiţionat cade în sarcina asociaţiilor de proprietari. În caz contrar, „constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500-1500 ron pentru persoanele fizice, şi 1.000-2.500 ron pentru persoanele juridice (…) nemontarea şi neînlocuirea jgheaburilor, burlanelor uzate, ţiglelor, (…) precum şi neînlăturarea sloiurilor de gheaţă (ţurţuri) de către proprietar“, se arată în HCL nr. 319/2009, art. 4 lit. b.
Atunci când asociaţiile de proprietari se simt depăşite de situaţie, pot cere sprijinul administraţiei locale, în speţă RAADPFL Craiova. Nu este suficient ca reprezentanţii asociaţiilor de proprietari să-i atenţioneze sau să-i ameninţe pe proprietari ca să înlăture ţurţurii. „Este bine ca asociaţiile să acţioneze într-un termen cât mai scurt, altfel sunt bune de plată, şi nu mă refer numai la acele amenzi pe care le pot primi de la autorităţi. Au fost situaţii când aceste sloiuri s-au prăbuşit peste autoturismele aflate în parcare, firmele de asigurări au plătit daunele, după care s-au întors pentru recuperarea banilor împotriva asociaţiilor de proprietari şi au câştigat de fiecare dată. Este mai bine să prevină astfel de situaţii“, a explicat Ion Pătrulescu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Craiova 2012.

ISU sare-n ajutor

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) nu are competenţă să acţioneze în astfel de situaţii. Angajaţii ISU pot interveni doar în cazuri excepţionale. Acest lucru s-a întâmplat ieri, când aceştia au ajutat la desprinderea ţurţurilor de la blocurile situate pe strada A.I. Cuza, din centrul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS