6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGinecologul Nicon, la recurs

Ginecologul Nicon, la recurs

Dosarul în care medicul ginecolog Radu Nicon a fost condamnat la un an şi opt luni de închisoare cu executare pentru luare de mită a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţă care va judeca recursul formulat de inculpat.

Radu Nicon, medic ginecolog la Clinica I Obstetrică-Ginecologie a Spitalului de Urgenţă Craiova, a fost arestat pe 18 martie, anul trecut, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea mită de la un poliţist sub acoperire. Doctorul craiovean fusese denunţat la începutul lunii martie de o tânără de 18 ani, care s-a plâns că doctorul i-a cerut bani pentru a-i face o întrerupere de sarcină. Potrivit procurorilor doljeni, pe 25 februarie 2013, denunţătoarea, o elevă de 18 ani, s-a dus la Clinica I Obstetrică-Ginecologie a Spitalului de Urgenţă Craiova pentru o întrerupere de sarcină. Tânăra fusese îndrumată la dr. Radu Nicon după un control făcut la un cabinet particular, unde fusese diagnosticată cu avort în curs. Eleva le-a povestit anchetatorilor că, atunci când a ajuns în cabinetul dr. Radu Nicon, acesta i-a spus clar că întreruperea de sarcină o costă 500 de lei şi că va face intervenţia abia după ce va primi banii. Procurorul care a făcut cercetările în acest dosar nu a putut stabili a cui a fost ideea ca pacienta să-i lase ginecologului drept garanţie un lănţişor şi o brăţară de aur, reţinând că, „chiar dacă iniţiativa a aparţinut denunţătoarei, medicul a acceptat fără rezerve propunerea făcută“. Bijuteriile pacientei au fost băgate într-un plic şi puse în fişetul din cabinetul medicului, urmând ca a doua zi tânăra să le amaneteze şi să facă rost de banii ceruţi drept şpagă. În aceeaşi seară, prietenul fetei i-a adus 400 de lei şi, pentru diferenţa de 100 de lei, i-a lăsat medicului un cercel de aur. Anchetatorii au mai precizat că, abia după ce a primit banii şi cercelul de aur, în jurul orei 23.00, dr. Nicon i-a efectuat pacientei intervenţia de întrerupere a sarcinii. Ulterior, pacienta l-a înregistrat pe medic când insista să-i dea cât mai repede restul de 100 de lei, după care a depus un denunţ la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. În baza denunţului, procurorii doljeni au autorizat folosirea unui poliţist sub acoperire care să „testeze“ obiceiurile doctorului, acesta din urmă fiind prins în flagrant după ce primise de la poliţist suma de 1.000 de lei. Potrivit înţelegerii dintre cei doi, în schimbul banilor, medicul Nicon urma să facă o întrerupere de sarcină unei presupuse amante a poliţistului. Inculpatul a fost deferit justiţiei la începutul lunii aprilie pentru comiterea a două infracţiuni de luare de mită, iar, pe 8 mai, după ce şi-a recunoscut faptele, a fost condamnat de Tribunalul Dolj la doi ani de închisoare cu suspendare. La apel, ginecologul Nicon a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la un an şi opt luni de închisoare cu executare pentru faptele comise.
Hotărârea instanţei a fost atacată cu recurs de dr. Nicon, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe 17 ianuarie. Primul termen de judecată al recursului formulat de medicul craiovean a fost fixat pe 9 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS