16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalȚigări şi bere plătite din fondul şcolii

Țigări şi bere plătite din fondul şcolii

http://www.youtube.com/watch?v=7a76pOk0rcc

\n

Şcoala gimnazială Bratovoeşti nu face excepţie de la regula strângerii de fonduri de la părinţi şi elevi. Intersant este cum s-au cheltuit banii. Acest fapt a fost dezvăluit chiar de directorul unităţii de învăţământ. Într-o  şedinţă organizată vineri, 17 ianaurie, în cancelaria şcolii, înregistrată de cei prezenţi, managerul spune că o parte din sumă s-a dus pe sucuri, bere şi ţigări pentru muncitorii care executau diverse lucrări în şcoală. S-au făcut şi plăţi pentru fiecare persoană care a dat o mână de ajutor. Şi asta în condiţiile în care şi consiliul local a alocat bani de la buget pentru toate lucrările din unitatea de învăţământ.

Potrivit înregistrării de la şedinţa derulată în cancelaria Şcolii din Bratovoeşti, banii strânşi de la părinţi au fost folosiţi pentru plata la negru a unor persoane neautorizate care au derulat diverse lucrări în unitatea şcolară. În general, a fost vorba de oameni din sat care se pricepeau la diverse reparaţii, şi asta în condiţiile în care unitatea şcolară are personal angajat pentru îngrijire. Din discuţii reiese că directorul unităţii de învăţământ, Gabriel Licşor, este cel care a contractat personalul, dar şi cel care l-a răsplătit din fondul şcolii. Banii au fost însă strânşi, din câte se pare, de profesorii diriginţi în faţa cărora acesta a încercat să dea explicaţii cum i-a cheltuit. „Am dat la căruţaşi, au fost mulţi. Apoi, la meseriaşi le-am luat sucuri, bere şi ţigări. Destul de scumpe. 140 de lei şi cu 40 de lei… 180 de lei a costat sucul şi cu astea, în cele opt zile cât au lucrat aici“, spune Gabriel Licşor. La cele enumerate în prima fază, un cadru didactic întreabă: „Păi, domnul Pricopie ştie că trebuie să le dăm? Că aşa s-au învăţat!“.
Luând ca un suport remarca profesorului care îl aminteşte pe ministrul educaţiei, directorul Şcolii din Bratovoeşti nu se întrerupe şi continuă nota explicativă cu plăţile fără chitanţe sau alte facturi. „Am mai dat 30 de lei că au văruit în cancelarie, zece lei pentru apă, că au montat alea la toalete, 40 de lei celui care a făcut uşile la grădiniţă. Am mai luat nişte adeziv pentru Grădiniţa Bratovoeşti de 36 de lei. Am mai luat o cutie de vopsea şi un diamant. Am luat butoaie pentru toalete de 80 de lei, chiuvete de inox de 100 de lei; o lamă pentru drujba lui Viorel, asta a fost destul de mult, 180 de lei. Benzină pentru drujbă ca să tăiem lemne, de 58 de lei. Au mai venit şi inspectorii de la pompieri. Nu le-am făcut masă, dar am luat întrerupătoare să vadă că am mai derulat activităţi. Cu totul s-au dus 2.600 de lei, din cei 3.100 de lei, cât s-au strâns. Şi mai sunt circa 500 de lei“, spune Gabriel Licşor.

„Aşa se procedează când ai meseriaşi!“

Întrebat despre cum s-au cheltuit banii din fondul şcolii, directorul unităţii de învăţământ nu recunoaşte, în primă fază, în faţa camerei de filmat, că s-ar fi strâns bani de la părinţi. „Nu am strâns fondul şcolii la Bratovoeşti“, spune Gabriel Licşor. După alte câteva întrebări, directorul recunoaşte parţial strângerea acestor bani, dar pune asta pe seama voinţei părinţior. „Au mai strâns părinţii de au mai ajutat, aşa să zicem, că a fost nevoie să cumpărăm benzină, să tăiem nişte lemne pentru şcoală, dar nu un fond anume“, spune directorul.
Când trecem la capitolul cheltuieli, managerul spune că nu a făcut cheltuieli. „Banii respectivi sunt la şcoală, pentru că nici nu s-au cheltuit că nu am avut cadru legal. Deci, părinţii au strâns, dar neavând cadru legal nu ne-am permis să cheltuim acei bani“, susţine Gabriel Licşor.
 Întrebat direct de ţigările şi berea luate pentru muncitori, managerul îşi aduce aminte că totuşi a mai dat din fondul şcolii. „Cu lucrul cu care părinţii au fost de acord, să zic, s-au plătit meseriaşii care au făcut igienizarea şcolii. Nu am avut o firmă care să execute lucrarea. Au fost 11 persoane, care au primit fiecare câte 100 de lei. Dar au fost stimulente“, susţine acesta. Imediat îşi aminteşte şi de bere, şi de ţigări, dar le pune pe seama buzunarului propriu, deşi cadrelor didactice le-a spus clar că banii s-au dat de la fondul şcolii. „Am mai dat şi eu bere, eu ca director, ba o bere, ba o ţigară, ba un suc. Aşa se procedează când ai meseriaşi“, spune Gabriel Licşor. Plăţile şi igienizarea s-au făcut, din câte se pare, din banii părinţilor, deşi primăria alocase buget pentru astfel de lucrări. Şi despre buget ne spune tot domnul director. „Primăria ne-a alocat circa 40.000 de lei, dar a trebuit să facem multe reparaţii, igienizări la toate şcolile, sunt şapte clădiri“, explică Licşor. Cum nu au fost suficienţi banii de la consiliul local, am încercat să aflăm, tot de la manager, dacă nu a fost o firmă care să lucreze. Prea multe detalii nu ne spune, dar dă vina pe materiale. „Păi, nu puneţi şi materialele…“, afirmă Licşor.

Toalete plătite, dar nefinalizate

În prezent, la Şcoala din Bratovoeşti sunt încă lucrări în derulare. Se construiesc noi grupuri sanitare. Primăria Bratovoeşti a alocat bani și pentru aceste lucrări. „Lucrarea, în primă fază, a fost evaluată la aproximativ 300.000 de lei (trei miliarde de lei vechi), dar prin negocieri cu constructorul s-a ajuns la 168.000 de lei. Lucrarea atât costă“, spune directorul. Conform contractului, managerul ne dezvăluie, de fapt, că grupurile sanitare ar fi trebuit date în folosinţă. „Lucrarea ar fi trebuit terminată în decembrie 2013, dar s-a întârziat cu deschiderea şantierului din cauza autorizaţiilor care trebuia luate“, spune Licşor. Fără a termina însă lucrarea, banii s-au dat către firma executantă, ca să nu se piardă bugetul. Elevii şi profesorii se vor bucura de noile grupuri sanitare poate abia de luna viitoare. Surse din şcoală au susţinut că o parte din fondul unității de învățământ s-ar fi cheltuit şi cu aceşti muncitori, dar managerul spune că în acest caz se folosesc doar bani de la primărie. De altfel, şi unul dintre muncitorii firmei susţine, zâmbind, că „şi-a luat ţigările din buzunarul propriu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS