14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDe ce se răceşte apa caldă pe conductă?

De ce se răceşte apa caldă pe conductă?

Craioveanul de la bloc care se scoală de dimineaţă se spală cu apă rece sau aşteaptă zeci de minute să vină apă caldă la robinet. În timpul acesta, apometrul de apă caldă înregistrează, iar omul ajunge să plătească apa rece pe post de apă caldă.

Locatarii de la etajele superioare ale blocurilor plătesc de ani buni apă rece pe post de apă caldă. Proprietarii care se scoală de dimineaţă fac duşuri lungi şi reci în aşteptarea apei calde de la SC Termo SRL. Pentru craioveanul Victor Nedelcu, duşul fierbinte de dimineaţă este o întreagă aventură care îl arde la buzunar. Iată ce ne-a spus acesta într-un comentariu: „Dacă locuieşti la etajul IV şi mai ai şi neşansa ca aceia de la apartamentele de sub tine să nu aibă nevoie de apă caldă la prima ora a dimineţii, consumi din start 50 de litri de apă caldă, care de fapt e rece, până când îţi vine apă calduţă, ca de pâine, pe ţeavă. Un calcul simplu arată că, dacă stai la etajul IV, te costă preţul a minimum şase metri cubi de apă caldă (aruncată inutil la canal), lunar (circa 60 de lei), ca să te speli de câteva ori pe zi cu apă călduţă (la o familie de două persoane). Aşadar, pentru cei de la etajul IV există trei variante să limiteze pierderile: 1) să se spele numai cu apă rece, neîncălzită pe aragaz; 2) să se spele cu apă rece încălzită pe aragaz; 3) să fure apa caldă, fentând apometrul prin diverse metode, consacrate şi arhicunoscute (aşa cum, dealtfel, fac inclusiv cei ce au apă caldă la simpla acţionare a clapetei robinetului, adică cei de la parter, etajele unu şi doi“.
Practic, craiovenii dau drumul la robinetul de apă caldă, dar pe conductă, minute bune, nu curge decât apă rece. Fireşte, această apă rece sau călâie e contorizată ca apă fierbinte.

Apa caldă s-a răcit

Problema apei reci la preţ de caldă este veche în Craiova. Pentru că, la începutul anilor ‘90, SC Termo (fostă Regia de Termoficare) a abandonat instalaţiile de recirculare, consumatorul e nevoit acum să lase să curgă prin contor toată apa răcită pe reţea, dar pe care o plăteşte la preţ de apă caldă. „În trecut, la PT erau acele pompe care ajutau la recircularea apei calde. Acestea nu mai funcţionează, stăm şi o oră întreagă până vine apă caldă la robinet. Dacă în bloc sunt mai mulţi care au centrale, ceilalţi trebuie să consume o cantitate mai mare de apă care stă pe reţea, se răceşte, dar este facturată ca apă caldă. Proprietarii sunt nemulţumiţi“, a explicat preşedintele Asociaţiei nr. 7 Rovine, Doru Viziru.
Reţeaua de recirculare a apei calde abandonată de Termo a fost concepută pentru a aduce de la intrarea în blocuri înapoi în punctul termic apa caldă nefolosită care începea să se răcească. Aceasta era reîncălzită şi pompată înapoi în sistem. Acum, însă, acest lucru nu se mai întâmplă. Practic, toată apa răcită care se adună pe reţele de la punctul termic până la robineţii din apartamente este plătită de craioveni la preţ de apă caldă. „Stăm foarte mult, şi o jumătate de oră, ca să vină apă caldă, aproape se umple cada până să vină caldă. Nu o folosesc vecinii de la etajele inferioare şi la mine, la IV, până ajunge, consum 4-5 mc de apă. Am ajuns să încălzesc pe aragaz pentru baie. Nu-mi convine să plătesc apă rece la preţ de caldă, că trăiesc dintr-o pensie. Cu căldura la fel, sunt coloanele înfundate, nu ştiu. În dormitor este mai cald, în sufragerie, bucătărie şi baie este mai rece“, s-a plâns Alexandrina Cârstea, proprietară în blocul E 16 Rovine.
Acelaşi lucru se întâmplă şi în blocurile învecinate. „Problema cu apa caldă este că vine la zece minute după ce îi dăm drumul, tot timpul se întâmplă aşa. Aştepţi cu zecile de minute. Presiunea este scăzută, iar eu sunt la etajul I, ce să mai zică cei de la etajul IV?!“, spune Virginia Roman, proprietar în blocul E9 Rovine.
Jumătate din apa caldă pe care craiovenii o plătesc este, de fapt, apă rece lăsată să curgă. „Şi la noi în asociaţie se plâng oamenii, stau peste zece minute să curgă apă rece ca să vină şi caldă. Este un consum pe care proprietarii îl plătesc, ei plătesc energia termică necesară preparării apei calde, dar primesc apă rece. De multe ori, proprietarul o lasă să curgă la canal, pe apa sâmbetei“, a spus Ion Beznă, administratorul Asociaţiei nr. 5 Nicolae Titulescu.

Alţii o duc mai bine

„La noi nu sunt probleme, eu nu am încheiat contract cu Termo până nu mi-au rezolvat problema cu apa caldă. Adică au pus în funcţiune pompele, le-am spus că dacă sunt sparte să le înlocuiască, eu mi-am reparat conductele de tur şi retur din blocuri şi aşa nu avem probleme. Am văzut că şi noul director are de gând să rezolve această problemă, pentru că lucrul acesta se întâmplă în toată Craiova. Chiar dacă vor creşte costurile, proprietarul va plăti pentru că este un consum real, dar aşa plăteşti apă caldă şi primeşti rece“, este de părere Constantin Stăvaru, preşedintele Asociaţiei nr. 6 Calea Bucureşti.
Din păcate, directorul SC Termo Craiova, Mihai Neaţu, prins într-o şedinţă, nu a putut explica pentru craioveni cum se va rezolva problema apei calde care le este furnizată rece, dar în facturi este taxată la preţ de caldă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS