9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUniversitatea preia pregătirea elevilor şi profesorilor

Universitatea preia pregătirea elevilor şi profesorilor

Inspectorii şcolari din regiunea Olteniei au semnat ieri protocolul de colaborare cu Universitatea din Craiova prin care au stabilit un program de activităţi care să vină atât în sprijinul elevilor de liceu pentru pregătirea examenelor naţionale şi alegerea unei facultăţi, cât şi al cadrelor didactice debutante.
Protocolul vizează organizarea unor cursuri speciale pentru pregătirea elevilor de liceu în vederea susţinerii examenului naţional de bacalaureat. De asemenea, vor fi organizate întâlniri de prezentare a facultăţilor, în timpul cărora cadrele universitare vor explica şi ce profesii vor putea alege elevii după finalizarea studiilor. Şi pentru cadrele didactice se vor organiza ore de pregătire suplimentară pentru examenele de grad, dar şi pentru titularizare şi definitivat. „Este primul protocol amplu care se încheie cu mediul preuniversitar. Au mai fost încercări din partea decanilor şi a altor profesori, dar nici unul care să fie instituţionalizat. Vom continua tradiţia cu pregătirea pentru gradul didactic II, aşa cum era până acum, dar la cererea dascălilor ne vom implica şi în pregătirea pishopedagogică pentru celelalte examene. Dacă vor exista cereri şi pentru cursuri de specialitate suntem pregătiţi să răspundem şi la aceste solicitări. Cursurile se organizează la universitate, dar şi în judeţele din Oltenia“, a precizat Cezar Spânu, prorectorul Universităţii din Craiova.

Se doreşte creşterea numărului de studenţi

Protocolul vizează însă şi atragerea unui număr cât mai mare de studenţi din zona Olteniei la Universitatea din Craiova. Pentru a populariza instituţia în rândul tinerilor, într-o primă etapă se va organiza „Cupa Universităţii din Craiova pentru liceele Olteniei“, o competiţie sportivă de fotbal. În prezent, se derulează etapa de preselecţie la nivelul fiecărui judeţ pentru a desemna câte o echipă care să ajungă în finala ce va avea loc în luna mai a acestui an. La nivelul judeţului Dolj au intrat în concurs 16 echipe.
Reprezentanţii învăţământului preuniversitar speră ca această colaborare să crească procentul de promovare a examenelor naţionale. „În Dolj, anual sunt 7.000 de cadre didactice care au nevoie de cursuri de pregătire pentru diverse examene şi anual sunt 3.000 de elevi care promovează examenul de bacalaureat şi au nevoie de consiliere pentru orientarea în carieră. Prin acest protocol, Universitatea «coboară» pentru prima dată în învăţământul preuniversitar în adevăratul sens al cuvântului“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Nicuşor Cotescu. De altfel, din judeţele Olteniei, elevii au mai primit sprijin în vederea pregătirii pentru diverse concursuri. „Noi am mai avut colaborări cu Universitatea din Craiova. Elevii noştri au mai fost la cursuri şi la lucrări de laborator, în special la ştiinţele exacte, fizică, chimie şi biologie, acolo unde avem deficit de dotare în unităţile de învăţământ. Protocolul de acum ne va ajuta să avem o rată mai mare de promovare a examenului de bacalaureat, să avem un număr mai mare de cadre didactice care susţin şi promovează definitivatul şi titularizarea“, a precizat Felicia Man, inspector şcolar general al judeţului Olt. Şi elevii din Mehedinţi îşi îndreaptă atenţia spre Craiova. „Anual sunt 2.000 de absolvenţi de liceu şi mulţi dintre ei sunt interesaţi să devină studenţi ai Universităţii din Craiova“, a precizat inspectorul şcolar Emilian Calotă. Potrivit conducerii Universităţii din Craiova, activităţile de pregătire a elevilor şi cadrelor didactice vor demara din luna februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS