16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalInima uliţei de neguţători reîncepe să bată

Inima uliţei de neguţători reîncepe să bată

http://www.youtube.com/watch?v=PVh8CuVstRw

\n

Străzile Lipscani şi România Muncitoare din Craiova aveau, la începutul secolului XX, un aer aparte. Lipscaniul se mândrea cu titulatura de principala uliţă comercială a Craiovei. Iniţial, era uliţa „cojocarilor“ (a vânzătorilor de cojoace, pielărie etc.), apoi a devenit uliţa „braşovenilor“ şi a „lipscanilor“ (după numele oraşelor de unde veneau principalele mărfuri, Braşov şi Leipzig). A fost prima uliţă a oraşului pavată cu bolovani de râu. Doar în fotografiile vechi mai pot fi văzute dughenele micuţe de odinioară, cu aţe şi nasturi coloraţi, cu plăpumi uriaşe şi perne moi, cu care doamnele cu zulufi şi crinolină îşi decorau paturile, cu pantofi feluriţi din piele, în care domnii cu joben ieşeau după-amiezele la promenadă şi pe care îi întindeau uneori lustragiilor pentru a le reda luciul, cu blănuri, pălării şi cojoace pentru toate gusturile şi pungile. Spiritul comercial s-a păstrat până astăzi, chiar dacă Lipscaniul nu mai este de mult sufletul negoţului din Craiova. Casele vechi, cu dantelării arhitectonice romantice, au fost înghiţite încet de kitschul care a dus la înlocuirea cercevelelor cu ferestrele mari din termopan alb. Au dispărut negustorii amabili, jupânii care ieşeau în întâmpinarea clienţilor, furnicarul de oameni ce veneau din toate părţile, intrau şi ieşeau din atelierele meşterilor, croitorilor, pălărierilor.
Câte un detaliu fragil de arhitectură care a supravieţuit un secol şi şantierul din centrul vechi alimentează speranţa că totul s-ar putea trezi la viaţă, că va începe din nou să bată inima uliţei de negustori de altădată.

Reînvierea trecutului

Străzile Lipscani şi România Muncitoare sunt traversate acum de excavatoare. Muncitorii sapă de zor. Pavelele străzilor au fost înlăturate pentru a se face săpături pentru montarea utilităţilor, pentru ca mai apoi terenul să fie pregătit pentru montarea granitului. „Într-o lună sperăm să ajungem la pregătirea stratului pentru montarea granitului. Pavelele străzilor au fost înlăturate şi predate Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ. Facem săpături pentru a se monta toate utilităţile, conform proiectului. Pe străzile Lipscani şi România Muncitoare am lăsat trotuarele funcţionabile, pentru a putea fi circulate de pietoni. Vremea a fost de partea noastră, aşa că suntem în avans cu lucrările. Termenul final este aprilie 2015, dar cred că vom fi cu totul gata până la sfârşitul lui decembrie 2014“, a precizat Victor Golfiţă, inginer-şef de şantier.
Centrul vechi va aduce atunci, cu siguranţă, mult mai mult din atmosfera secolelor trecute. Detaliile arhitecturale de pe clădirile care au reuşit să înfrunte timpul vor fi completate armonios de străzile cu aer vechi ce sunt supuse reabilitării.
Ba mai mult, unii proprietari de clădiri au înţeles importanţa redării imaginii de altădată a uliţelor comerciale şi au consimţit la refacerea faţadelor imobilelor. „Clădirile trebuie să arate toate într-un anume mod şi atunci când constructorii care reabilitează străzile şi trotuarele ne-au propus să se ocupe de aspectul clădirilor am îmbrăţişat această idee. Fiecare încearcă să repare imobilul în mod diferit, ceea ce face ca ele să nu aibă un aspect foarte plăcut. Noi am mai dat o vopsea, dar nu am intervenit asupra arhitecturii. Am păstrat şi magazinul de jos. E drept că înainte era o cojocărie, iar acum e cu totul altceva“, a precizat Daniela Gunie, proprietara unui imobil de pe strada România Muncitoare.

Nostalgia vremurilor de altădată

Străzile din centrul vechi – Lipscani, România Muncitoare, Olteţ – vor îmbrăca haine alese graţie proiectului de reabilitare. Şi totuşi, nostalgicii, cei care au avut ocazia să vadă şi faţa de odinioară a acestor locuri, spun că nu este suficient. „Lipscaniul era o stradă circulată, cu foarte mulţi meşteri. Eu, ca ucenic, am umblat pe aici ca să învăţ meserie. Acum nu mai vedem aşa ceva. Ar trebui readuse prăvăliile, nu deschise baruri şi farmacii. Atunci Lipscaniul ar mai semăna cu ceea ce a fost o dată“, a precizat Jianu Trandafir, care lucrează de peste 50 de ani la vechea croitorie de pe strada Lipscani.
Prăvăliile cu mărfuri alese de odinioară dădeau acel aer aparte locului. „Magazinele care erau înainte, cu mărfuri bune, aduceau multă lume pe Lipscani. Aici era magazinul «La Drăgan de la Craiova». Erau mai încolo câteva ateliere mici de pantofi. Era comerţ de bună calitate. Acum sunt la modă cârciumile“, a mărturisit cu regret în glas Constantin Buldur, încercând să mai redescopere ceva din frumuseţea locurilor de odinioară.
Inima fostelor străzi comerciale ale Craiovei va reîncepe să bată odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a centrului vechi, care după spusele constructurilor se vor termina înainte de termen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS