11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPropunere legislativă pentru reglementarea ocupaţiilor de bonă şi babysitter

Propunere legislativă pentru reglementarea ocupaţiilor de bonă şi babysitter

Deputatul PSD Tamara Ciofu a depus la Parlament o propunere legislativă pentru reglementarea ocupaţiilor de bonă şi babysitter, potrivit căreia persoanele care vor să profeseze în acest domeniu trebuie să aibă titlu de calificare, să prezinte raport de evaluare psihologică, precum şi cazier judiciar, conform Mediafax.ro.

Iniţiativa legislativă propune crearea unui domeniu complementar faţă de sistemul de creşe şi grădiniţe, prin reglementarea activităţilor de îngrijire şi supraveghere a copiilor la domiciliu pe timpul zilei. De asemenea, se prevede introducerea unor proceduri de monitorizare a acestor activităţi, în vederea respectării dispoziţiilor legale în domeniul drepturilor copiilor, domeniul muncii, fiscalităţii. Potrivit propunerii legislative, Biroul Bonelor şi Babysitterilor din România AR urma să fie organismul profesional autorizat care va organiza şi monitoriza desfăşurarea serviciilor furnizate de bonă şi babysitter în scopul îngrijirii şi supravegherii la domiciliu a copiilor pe timpul zilei.

Titlul oficial de calificare al bonelor sau al babysitterilor reprezintă, potrivit iniţiativei legislative, certificatul de calificare şi acreditare eliberat conform standardelor ocupaţionale autorizate în România, Dar şi „diploma, certificatul sau un alt titlu de bonă sau de babysitter dobândite în România sau într-un stat terţ, recunoscute ori echivalate în România”.

Totodată, se prevede că absolvenţii de studii liceale, postliceale şi superioare calificaţi în învăţământul pentru ciclul primar şi ciclul gimnazial pot profesa în acest domeniu după recunoaşterea diplomelor şi evaluarea competenţelor necesare ocupaţiilor de bonă sau de babysitter, după caz, de către furnizori de formare acreditaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS