15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞi accidentaţi, şi cu banii luaţi

Şi accidentaţi, şi cu banii luaţi

Persoanele asigurate sau neasigurate, care sunt victime ale unor agresiuni sau accidente de circulaţie, ar trebui să ştie că spitalizarea în cazul lor nu este suportată de stat. Chiar dacă ea este decontată iniţial de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), spitalul se va îndrepta împotriva celor vinovaţi pentru recuperarea tuturor cheltuielilor din perioada internării. Acest lucru este prevăzut expres de articolul 313 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care spune că „persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale (spitalului – n.r.), reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată“.
Sunt însă foarte multe cazuri când cea care s-a ales cu paguba a fost tot victima, pentru simplul fapt că aceasta şi-a retras plângerea sau a ajuns la o înţelegere cu partea vinovată. „Spitalul trebuie să recupereze cumva banii cheltuiţi cu victima şi, pentru că vinovatul nu mai poate fi tras la răspundere, acţiunea se îndreaptă asupra persoanei vătămate, iar aceasta va fi obligată să suporte din propriul buzunar spitalizarea“, afirmă juriştii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova, unitate medicală unde ajung toate cazurile de acest gen din Dolj, dar şi din restul Olteniei (când este vorba de accidente rutiere grave). Iar sumele imputate nu sunt deloc mici (de ordinul miilor de lei), mai ales dacă victima are multe zile de spitalizare sau a necesitat tratament de terapie intensivă.
Spitalul Judeţean trimite zilnic somaţii către persoane care au fost victime ale accidentelor rutiere şi care trebuie să plătească spitalizarea, îndreptându-se împotriva lor în instanţă pentru recuperarea prejudiciului. „În ultimele luni, cred că am avut în lucru aproape 2.000 de dosare în care spitalul s-a constituit parte civilă în proces pentru recuperarea sumelor cheltuite cu victimele accidentelor sau agresiunilor. Şi sunt multe cazuri când, neavând nici o informaţie privind vinovatul, ne îndreptăm împotriva victimelor“, mai spun juriştii SJU Craiova. De altfel, în secţiile unde ajung, de regulă, victimele accidentelor, există o directivă a conducerii spitalului prin care şefii de secţie sunt rugaţi să le aducă la cunoştinţă pacienţilor că „în cazul în care cheltuielile de spitalizare nu vor fi recuperate de la făptuitori ne vedem obligaţi să ne îndreptăm pe calea instanţelor de judecată împotriva pacienţilor pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate cu asistenţa medicală acordată lor“.

„Spitalizarea trebuie plătită de Silviu Lung“

Într-o astfel de situaţie s-ar putea regăsi şi familia Niţu, cea care a avut de suferit de pe urma accidentului de circulaţie din data de 8 ianuarie, produs de fostul portar al Universităţii Craiova, Silviu Lung. Cei doi copii ai familiei Niţu, Andrei şi Andreea, au avut nevoie de spitalizare, iar dacă băiatul a fost externat după 24 de ore, fata este încă internată în Clinica de Terapie Intensivă, unde primeşte tratament complex. „În mod normal, cel care ar trebui să plătească spitalizarea celor doi copii este Silviu Lung, pentru că el este vinovat de producerea accidentului. Nu ştim dacă se va înţelege familia Niţu cu Silviu Lung şi în ce manieră, noi ştim doar că spitalul trebuie să recupereze cumva banii cheltuiţi cu tratarea celor doi copii. Dacă Lung îşi ia vreun angajament că suportă şi spitalizarea copiilor familiei Niţu, noi nu demarăm nici un fel de acţiune împotriva acestei familii“, au precizat juriştii SJU Craiova.
Medicii din cadrul Secţiei de neurochirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, unde a fost internat pentru 24 de ore Silviu Lung, au dezvăluit că, din discuţiile cu acesta, fostul internaţional s-ar fi declarat dispus să suporte cheltuielile de spitalizare a celor doi copii, cum, de altfel, ar fi plătit şi pentru propria sa spitalizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS