Acasă Local Dolj Sărăcia goneşte doljenii din ţară

Sărăcia goneşte doljenii din ţară

http://www.youtube.com/watch?v=2CWa5Pz9qvE

Zeci de doljeni de toate vârstele şi categoriile sociale s-au prezentat ieri la sediul AJOFM pentru a se înscrie în baza de date a celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă în afara graniţelor ţării. Mulţi dintre ei au mai avut şansa să lucreze cu contracte de muncă în străinătate, alţii nu. Unii nu au avut norocul să îşi găsească un serviciu nici după luni sau chiar ani de căutări şi sunt hotărâţi să muncească în orice condiţii, să desfăşoare orice activitate numai să câştige un ban.

Cu un CV în dosar şi o adeverinţă de la medicul de familie în care se specifică că sunt apţi de muncă, zeci de doljeni s-au prezentat încă de la primele ore ale dimineţii la consilierii Eures din cadrul biroului aflat în incinta AJOFM Dolj. Ei îşi doreau cu ardoare să se alăture celor aproximativ trei milioane de români care lucrează deja în străinătate. Aşteptând la uşa biroului Eures, oamenii îşi împărtăşeau din experienţă, făceau haz de necaz de cum se vor înţelege cu nemţii sau cum vor culege portocale până vor cădea jos din picioare pentru banii atât de necesari. Dădeau exemple de oameni care au muncit pe brânci pentru fiecare bănuţ oferit de străini şi şi-au ridicat case sau şi-au luat maşini. „Încerc să îmi găsesc serviciu de aproximativ un an, din momentul în care am absolvit facultatea. În zadar însă. Având în vedere că din acest an s-au ridicat restricţiile pentru obţinerea unui loc de muncă în toate ţările europene, sper să găsesc mai multe oferte. Aş prefera un job în Marea Britanie, având în vedere că stăpânesc destul de bine limba engleză. Sunt dispus să accept orice, doar să plec. Nu îmi permit să plec ilegal, nu vreau să muncesc la negru şi nu mai pot sta pe banii părinţilor. Prietenul meu a reuşit. Banii pe care i-a strâns i-a trimis în ţară, iar când s-a întors şi-a ridicat o casă la marginea Craiovei. Dacă ar fi muncit aici nu ar fi reuşit nici în zece ani!“, a spus Cornel M., de 23 de ani, din Craiova. Şi Călin Avram este hotârât să plece cu orice preţ din România, măcar pentru câteva luni pe an: „Am găsit cu greutate un loc de muncă în Craiova, însă cum mă pot descurca din cei 600 de lei primiţi, având în vedere că acasă mă aşteaptă doi copii mici? Din nefericire, am găsit doar o ofertă pentru Danemarca, în agricultură, la cules de căpşune. Sunt dispus să accept, însă marea problemă este că plecarea e tocmai în luna iunie… Ce pot să fac până atunci, cum să trăiesc? Mai am însă speranţe, din câte mi-au spus consilierii Eures, în această săptămână vor apărea noi oferte de muncă“.  

Părinţii îşi încurajează copiii să plece

O parte din aceşti oameni bat zilnic la uşa biroului Eures să vadă dacă au apărut oferte noi. Am întâlnit părinţi şi chiar bunici veniţi să se intereseze pentru copiii şi nepoţii lor. Nu se mai gândesc la riscuri, la cât de grea va fi despărţirea. „Ce să facă băiatul meu în sărăcia asta? Ce îi pot oferi? Nimic! A terminat liceul economic, are doar 20 de ani şi viitorul în faţă. Am venit să mă interesez dacă au apărut locuri de muncă pentru ospătari în Marea Britanie, pentru că acolo visează să ajungă… Face cursuri de recalificare acum, încearcă să obţină cât mai multe diplome. Îşi caută de muncă de aproape doi ani, însă în zadar. Toţi vor ca el să muncească la negru şi să îl ţină dacă se poate şi 14 ore pe zi… Ca mamă nu îl pot lăsa să accepte o astfel de ofertă, oricât de greu ne-ar fi. Eu nu am serviciu, taică-său munceşte pentru 800 de lei, nu ştim însă pentru cât timp pentru că şi firma lui a anunţat că va mai face disponibilizări. Doar copilul ne mai poate scăpa de datorii, iar el să îşi facă viaţa mai uşoară“, a povestit Ileana B., craioveancă.

363 de locuri de muncă disponibile în acest moment

Cele mai multe locuri de muncă anunţate de Eures sunt în Germania, Marea Britanie şi Danemarca. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj anunţă că reţeaua Eures dispune de 363 de locuri de muncă. În Danemarca sunt 35 de locuri de muncă în domeniul agricol, la cules de căpşune; în Irlanda – 24 de locuri (medic psihiatru – 10, medic oftalmolog, asistent medical – 14); Malta – un loc (bucătar); Marea Britanie – 150 de locuri (asistente medicale); Olanda – 20 de locuri (măcelari); Ungaria – trei locuri (ingineri mecanici). În afara locurilor de muncă disponibile în Germania în domeniul hotelier – gastronomic, mai există alte zece locuri de muncă pentru educatoare, zece locuri pentru asistente medicale şi 29 de locuri pentru diverse meserii în industrie şi asistenţă socială.

157 de contracte de muncă
semnate de doljeni

Pe parcursul anului 2013, 157 de doljeni au obţinut contracte de muncă în Spania, 25 în Finlanda, nouă în Germania şi cinci în Danemarca.

A absolvit Facultatea de Ştiințe Sociale din Universitatea din Craiova, specializarea Filosofie Sociologie. Lucrează la Gazeta de Sud din 2004 în domeniul social, dar este şi realizatorul rubricii Infosocial la Radio Sud.
Exit mobile version