16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalA început reabilitarea Căminului de bătrâni din Craiova

A început reabilitarea Căminului de bătrâni din Craiova

\n

Doar mici investiţii au fost făcute de-a lungul a peste trei decenii la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova, care are o capacitate de 320 de locuri. Ieri au început lucrări majore de reabilitare, care fac parte dintr-un proiect amplu cu o valoare de 10,26 milioane de lei, dintre care 8,06 milioane reprezintă contribuția Uniunii Europene. Primul care a intrat în reabilitare este corpul de clădire în care sunt internaţi independenţii, persoanele fără probleme medicale grave. Cei 38 de vârstnici internaţi în regim de permanenţă în garsonierele acestui imobil şi-au adunat lucrurile şi le-au pus în saci pe care i-au depozitat pentru aproximativ două luni în alte clădiri aparţinând instituţiei. Alte sute de persoane de vârsta a treia internate la Cămin aşteaptă momentul în care şi camerele lor vor fi renovate.

Marin Ţucureanu a împlinit 75 de ani. Se află în Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova de 11 ani, împliniţi pe 16 noiembrie. A strâns multe amintiri de-a lungul anilor, însă pe cele mai de preţ le păstrează permanent lângă el. Are propriul şifonier, achiziţionat din pensie, pe care şi l-a adus în noua locaţie în care va fi adăpostit pentru aproximativ 60 de zile. Un steag canadian agăţat de marginea patului îi aminteşte în permanenţă de fiica sa, stabilită din 1995 în această ţară. Bătrânul a avut şansa să aibă o viaţă frumoasă, trăieşte cu amintiri plăcute pe care le împărtăşeşte dacă i se oferă ocazia. „Am adunat multe amintiri. De două ori am avut şansa să îmi vizitez fiica în Canada, însă am revenit aici pentru că aceasta este cea mai bună soluţie pentru mine. Săptămâna trecută am fost informaţi că trebuie să ne strângem lucrurile, să ne mutăm într-un alt corp de clădire… A fost ceva de muncă, am încărcat cam şase saci cu amintirile mele… Încep, în sfârşit, lucrările de reabilitare ale căminului, sperăm să avem şi noi condiţii mai bune. Pentru cei mai mulţi dintre noi, acesta este locul în care ne vom petrece ultimii ani din viaţă…“, a spus bărbatul.
Florea Popa are 84 de ani. Nu îşi mai aminteşte cu exactitate de când este internat aici, deşi nu au trecut mai mult de şase ani. Aşteaptă de fiecare dată sărbătorile mari de peste an pentru că atunci ştie cu certitudine că îşi va revedea fetele stabilite în Spania. Acum are un nou motiv să numere zilele, aşteptând cu nerăbdare întoarcerea în camera despre care a auzit că va fi complet reabilitată.

Blocul de garsoniere va fi gata în luna martie

În 30 de ani nu s-au adus mari modernizări acestei instituţii. Au fost montate nişte geamuri, s-au achiziţionat câteva maşini de spălat industriale, au fost puse câteva camere de supraveghere pe holurile instituţiei. Instalaţii electrice şi sanitare vechi, lifturi care nu au funcţionat niciodată în anumite corpuri ale Căminului, paturi şi mobilier primite din donaţii, saltele dezafectate, cam aşa arată în prezent locul în care sunt cazaţi în regim de permanenţă bătrânii Craiovei. Iniţial, reprezentanţii instituţiei intenţionaseră ca vârstnicii să fie mutaţi în cele două imobile care până nu demult au aparţinut Consiliului Judeţean (se aflau în conservare – n.r.) şi care au trecut în subordinea Consiliului Local. Este vorba de un corp de 20 de garsoniere care, la inventariere, nu a reprezentat soluţia optimă pentru vârstnici, clădirea fiind în stare de degradare. „În urma discuţiilor pe care le-am purtat cu reprezentanţii firmei care efectuează lucrările am decis să începem reabilitarea la imobilul H 7. Vremea bună ne permite acest lucru. Deţinem mai multe imobile în incinta instituţiei noastre, unele date în folosinţă în 1977, altele în 1983, toate însă necesită reabilitări majore. În această primă fază am mutat nouă persoane în alt imobil de garsoniere, pe trei dintre ele în corpul vechi al Căminului, iar 26 de vârstnici în clădirea fostelor ateliere ale instituţiei, unde am decis să amenajăm şi o sală de mese pentru ca beneficiarii noştri să nu fie nevoiţi să iasă în frig pentru a ajunge în corpul central. Pentru aceste două luni, vârstnicii vor locui câte patru sau cinci în cameră. Vom avea o problemă după aceste două luni, atunci când vom fi nevoiţi să găsim o soluţie pentru a muta toţi vârstnicii din corpul vechi al Căminului, loc în care avem cazate aproximativ 40 de persoane pe etaj. Perioada de implementare a proiectului este de 20 de luni“, a precizat Vali Giurcă, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice din Craiova.
În proiect sunt prinse modernizări pentru toate cele patru etaje, precum și pentru subsol și parter, în total fiind vorba de o suprafață desfășurată de 4.015 metri pătrați. Într-o altă etapă va fi reabilitată spălătoria, care are o suprafață desfășurată de 376 de metri pătrați, fiind compusă din parter și un etaj. Potrivit conducerii Căminului de bătrâni, această spălătorie nu a fost modernizată niciodată, starea în care se află acum fiind extrem de proastă. După reabilitare va fi dotată și cu aparatură nouă, care prevede printre altele şi montarea de sisteme de supraveghere în fiecare cameră pentru ca asistenţii medicali să vadă de la un pupitru ce se întâmplă, indiferent dacă este zi sau noapte.
29 de oferte au fost depuse de firmele constructoare pentru modernizarea Căminului pentru Persoane Vârstnice din Craiova. Firma care a câştigat licitaţia este Team World Construct.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS