24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎn comuna Gruia, slujbă religioasă la malul Dunării

În comuna Gruia, slujbă religioasă la malul Dunării

Tradiţiile de Bobotează se păstrează în comuna mehedinţeană Gruia de mai bine de 20 de ani. În fiecare an, pe 6 ianuarie, cei mai curajoşi tineri din comună se aruncă în apa rece a Dunării pentru a recupera crucea din lemn aruncată de preot. Anul acesta, zece curajoşi s-au aruncat dezbrăcaţi în apă, însă doar unul a reuşit să pună mâna pe cruce.
La orele amiezii, mai bine de 100 de localnici din Gruia s-au adunat la malul Dunării, împreună cu preotul şi primarul, pentru a asista la slujba religioasă, dar şi pentru a sări în Dunăre după crucea de Bobotează. Imediat cum preotul a aruncat crucea în Dunăre, zece tineri au sărit să o aducă la mal. Anul acesta, Alin Răducanu a fost cel care a reuşit să ajungă primul la cruce, fiind prima dată când reuşeşte acest lucru.
„Este prima dată când reuşesc să o iau, dar de încercat am încercat mai mulţi ani la rând. Anul acesta am reuşit. Sper să îmi aducă noroc, mie şi familiei“, a spus tânărul care a scos crucea din apă.
Tradiţia spune că acela care reuşeşte să recupereze crucea va fi sănătos tot anul. Cei care au sărit în apă au fost recompensaţi cu o sumă de bani de către primărie.
„Se păstrează această tradiţie încă de la revoluţie şi mă bucur să văd că tinerii din comună nu au uitat acest obicei şi încă se mai aruncă după cruce. Anul acesta au fost mai mulţi participanţi decât anul trecut. Oricum, toţi cei care au avut curaj să înfrunte apa rece sunt recompensaţi cu o sumă mică de către primărie“, a declarat Alecsandru Nedelcu, primarul comunei Gruia.
După ceremonia de aruncare a crucii în Dunăre, a urmat sfinţirea cu aghiasmă a cailor, un obicei la fel de vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS