10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScriitorii craioveni, premiaţi doar cu diplome

Scriitorii craioveni, premiaţi doar cu diplome

http://www.youtube.com/watch?v=CQM4zSkLXvc

Casa Băniei a găzduit vineri, 20 decembrie, festivitatea anuală de decernare a Premiilor Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2012. Juriul alcătuit din Gabriel Coşoveanu (preşedinte), Ileana Roman, Gabriela Gheorghişor, Ioan Lascu, Nicolae Pârvulescu (membri) nu a făcut nici în acest an rabat de la calitate. În urma unui vot secret, au fost desemnaţi câştigătorii celor trei premii. Premiul Cartea Anului a revenit lui Aurelian Zisu, pentru volumul de versuri „Iubita lui Kirilov“, Editura Aius, Craiova, Premiul Special pentru Publicistică a fost acordat lui Mircea Pospai, pentru volumul „Convorbiri de după-amiază“, Editura Scrisul Românesc, Craiova, iar Premiul Special pentru debut a mers la Iulia Cristina Frânculescu, pentru volumul „Singuri pe scenă“, Editura Ramuri, Craiova.
„Aurelian Zisu este o calitate poetică de un fel aparte. El aparţine unei categorii de poeţi, pe care i-aş numi abisali, evident de consistenţă «rusească». La această din urmă calificare nu ne susţine doar motto-ul volumului, care este cules din Dostoievski, nu în mod întâmplător pentru imaginarul poetic Aurelian Zisu. Kirilov «personajul» este un ins bizar în măsură rusească şi în măsură românească. Un om care vede himere, care se trezeşte în stări bizare aproape ca acel personaj din Kafka. Are trăiri ciudate, iubeşte la un mod absolut atipic, poate să blesteme şi să fie cât se poate de patetic în alte zone. Sunt o mulţime de personaje în acest Kirilov, iar Aurelian Zisu le animă pe toate. Atmosfera lirică pe care o creează poetul este ca întotdeauna de o mare densitate şi el merită omagiul nostru, pentru că între altele, Craiova e recunoscută prin acest poet şi din nou se vede că aici sunt oameni care se pot justifica prin creaţia lor şi noi îi putem lăuda cu toată puterea pentru această creaţie a lor“, a precizat preşedintele Uniunii Scriitorilor, filiala Craiova, Gabriel Coşoveanu, despre lucrarea câştigătoare a Premiului Cartea Anului.
Despre volumul câştigător al Premiului Special pentru Publicistică“, „născut dintr-o formă de generozitate a lui Mircea Pospai“, autorul său menţiona: „A fost un moment în care am simţit nevoia de a face ca lucrurile conţinute în această carte să fie ştiute şi de altă lume. M-am apucat să lucrez la un roman. Pe parcurs, am simţit însă nevoia de a mă apleca asupra tolbei mele cu interviuri şi de a aduce unele dintre ele către cititori. Unele stăteau de mult prea multă vreme, altele îmi spuneau lucruri care meritau parcă să se ştie într-un anume moment. Aşa a început să se concretizeze «Convorbiri de după-amiaz㻓.
Demn de menţionat este şi Premiul Special pentru debut al Iuliei Cristina Frânculescu, pentru volumul „Singuri pe scenă“. „Acest roman îl citeşti dintr-un foc. Această expresie care poate părea banală, aici se aplică. Este un roman care îmbină lucruri verificabile din România ultimilor ani, din sistemul medical. E vorba de o experienţă-limită trăită de autoare, la modul cel mai concret. Dar nu este numai atât, este şi o construcţie bine legată. Este un roman în adevăratul sens al cuvântului. Este meritul Iuliei Cristina Frânculescu că a reuşit din primul foc să se impună şi să dea măsura unui talent. «Singuri pe scenă» merită citit, este o ficţiune care stă în picioare, pune într-o pastă omogenă lucrurile personale, adică elementul de autenticitate cu lucruri care fac şi un portret al societăţii. Îmbinarea aceasta între ceea ce este strict personal şi ceea ce este ambiental ni se pare de bun augur“, a precizat preşedintele Uniunii Scriitorilor.

Doar diplome

Faţă de ediţiile din anii precedenţi, laureaţii de acum au fost distinşi doar cu diplome. Preşedintele Uniunii Scriitorilor, filiala Craiova, Gabriel Coşoveanu, a explicat motivul acestei situaţii: „Primăria Municipiului Craiova, la care Filiala Uniunii Scriitorilor a făcut apel pentru sprijin financiar, ne-a răspuns că «nu au fost prevăzute fonduri» pentru acest eveniment. Nu ne-a rămas, în acest context, decât să acordăm, în cadrul festivităţii, «doar» diplome care să ateste valoarea unor creatori merituoşi care fac bună faimă Craiovei, împreună cu stima noastră, a confraţilor scriitori. Noi credem că vocile scriitorilor reprezintă un puternic argument în configurarea personalităţii unui oraş şi a unei regiuni, şi că ar fi avantajos pentru autorităţile locale să evidenţieze logistic acest aspect. Suportul simbolic al acestor diplome sunt de această dată doar urările noastre de mai bine şi preţuirea noastră, a conducerii filialei, şi a noastră, a tuturor, faţă de oamenii care s-au remarcat ca atare şi care se vor remarca în continuare în filiala noastră“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS