21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNinel Potârcă, încarcerat pentru dare de mită

Ninel Potârcă, încarcerat pentru dare de mită

Fost candidat la şefia statului, Constantin Ninel Potârcă, dar şi preşedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România, trimis în judecată în două dosare de evaziune fiscală, a ajuns din nou în arest. De data aceasta, Potârcă este acuzat că a încercat să mituiască un lichidator judiciar cu 20.000 de lei.

Pe 10 iulie, Constantin Ninel Potârcă, cunoscut după ce a candidat pentru postul de preşedinte al României în 2009, era eliberat de arest printr-o hotărâre a Curţii de Apel Craiova. Joi, pe 19 decembrie, acelaşi Constantin Ninel Potârcă a fost reţinut şi dus în arestul IPJ Dolj pentru comiterea infracţiunii de dare de mită.
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, în cursul lunii noiembrie a fost dispusă începerea urmăririi penale faţă de Potârcă pentru infracţiunea de dare de mită. Omul de afaceri de etnie romă din Târgu Jiu a fost denunţat că încearcă să mituiască un lichidator judiciar suma de 20.000 de lei pentru ca acesta să se retragă din dosarul privind falimentul unei societăţi comerciale reprezentată de Potârcă sau pentru „a avea o atitudine favorabilă intereselor sale“, după cum au reţinut anchetatorii.
Ulterior, în cursul zilei de joi, Potârcă s-a întâlnit cu lichidatorul judiciar şi i-a dat un avans de 5.000 de lei din mita promisă, urmând ca restul de bani să-i dea în 2014, în cursul lunii ianuarie. Ninel Potârcă a fost prins în flagrant de procurori imediat după ce-i dăduse lichidatorului judiciar cei 5.000 de lei, după care a fost dus la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru a fi audiat de procurorul de caz. Inculpatul a fost reţinut pentru 24 de ore în baza unei ordonanţe emise de anchetatori, iar puţin după ora 19.00 a fost dus în arestul IPJ Dolj. Vineri după-amiază, Potârcă a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă, iar instanţa a emis pe numele inculpatului un mandat de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de dare de mită.

Şase ani de puşcărie într-un dosar de evaziune

Ninel Potârcă nu trece pentru prima dată pragul arestului şi nu este la prima întâlnire cu procurorii.
Prima dată a fost reţinut pe 8 noiembrie 2010 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, însă, după o noapte petrecută în arest, Judecătoria Târgu Jiu a respins propunerea de arestare preventivă a inculpatului.
Ulterior, în mai 2011, Potârcă şi alţi trei inculpaţi, unul dintre ei fiind fratele omului de afaceri, Toma Potârcă, au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală. În acest dosar, anchetatorii au reţinut că a folosit în contabilitatea uneia dintre firmele sale facturi fictive pentru a nu plăti statului impozite şi taxe în valoare de peste 18,6 milioane de lei. Din această sumă, opt milioane de lei reprezintă TVA, iar restul impozit pe profit pentru firma Siatra Prod SRL, în prezent în faliment, care se ocupa cu colectarea de fier vechi. Procurorii au susţinut atunci că actele false au provenit de la firmele deţinute de ceilalţi inculpaţi, care au antedatat documente contabile pentru a acoperi operaţiunile nelegale efectuate de firma lui Potârcă.
În decembrie 2012, Tribunalul Gorj l-a condamnat pe Potârcă la trei ani şi jumătate de închisoare, iar în iunie, Curtea de Apel Craiova a dispus majorarea pedepsei primite de inculpat la şase ani de închisoare. De asemenea, pedeapsa fratelui lui Ninel Potârcă, Toma Potârcă, a fost majorată de la doi ani şi jumătate la cinci ani de închisoare. Ceilalţi doi inculpaţi din dosar, Radu Mihalache şi Radu Dan, au fost condamnaţi la trei ani, respectiv trei ani şi şase luni de puşcărie. Decizia Curţii de Apel Craiova nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs de inculpaţi.

Judecat pentru… evaziune fiscală

Trei ani mai târziu, mai exact pe 4 iulie, Ninel Potârcă a fost reţinut din nou, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. A stat în arest până pe 10 iulie, când a fost eliberat printr-o hotărâre a Curţii de Apel Craiova.
În octombrie, Potârcă a fost trimis în judecată pentru comiterea a două infracţiuni de evaziune fiscală şi a două infracţiuni de spălare de bani.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Ninel Potârcă, în calitate de administrator, a înregistrat în evidenţa contabilă a SC CENTRUM CONSULTING SRL Târgu Jiu cinci facturi fiscale ce atestau operaţiuni fictive. În acest fel, inculpatul a produs un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 3.324.516 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.
Acelaşi inculpat, în calitate de administrator al altei firme, SC NYNMETAL SRL Târgu Jiu, a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii două facturi fiscale ce atestă operaţiuni fictive, fiind diminuat TVA de plată cu suma de 740.000 de lei. Potârcă şi-a însuşit sumele de bani obţinute din evaziune fiscală, încercând să dea o aparenţă de legalitate operaţiunilor financiare, pentru a ascunde sursa ilicită a banilor retraşi din societate.
Următorul termen în acest dosar a fost stabilit de Tribunalul Târgu Jiu pentru 15 ianuarie.

Toma Potârcă, judecat în „dosarul cadavrelor“

În prezent, Toma Potârcă este judecat pentru infracţiuni de corupţie alături de fosta conducere a Institutului Naţional de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“, din Capitală. Fostul director administrativ, Monica Răduţ, managerul Institutului între iunie 2009 şi decembrie 2010, Răzvan Adrian Mocanu, fostul şef serviciu Mihaela-Mariana Vasilescu şi fostul director economic Doiniţa Goicea, dar şi alţi şase administratori de firme, printre care şi Toma Potârcă, au fost trimişi în judecată în decembrie 2011. Persoanele din conducerea Institutului sunt acuzate că au încheiat o serie de contracte cu mai multe firme, printre care şi una administrată de Toma Potârcă, achiziţiile de bunuri şi servicii fiind efectuate cu încălcarea dispoziţiilor legale. Mai exact, conducerea Institutului a atribuit mai multe contracte pentru transportul persoanelor decedate, după care a încheiat acte adiţionale prin care a majorat nejustificat tarifele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS