Acasă Local Loviţi crunt de soartă: mama cancer, fiul porfirie – o boală rară

Loviţi crunt de soartă: mama cancer, fiul porfirie – o boală rară

„Vreau să trăiesc! Şi mai mult îmi doresc să trăiască mama mea, să fim fericiţi. Doar pe ea o am. Doar cu ea am crescut. Din inima mea, vreau să o ajut pe mama!“, sunt vorbele din inimă şi printre lacrimi ale unui copil de 13 ani din Târgu Jiu, care suferă porfirie, o boală rară şi cumplită, care îi macină sufletul de durere. Mihai Daniel Raţă este elev în clasa a VI-a, la Colegiul „Spiru Haret“ din Târgu Jiu şi are rezultate deosebite la învăţătură. Deşi este grav bolnav, luptă din răsputeri să o salveze pe mama sa, Elena Raţă, bolnavă şi ea de cancer, recent operată. Povestea nefericită a celor doi a început în urmă cu cinci ani, când băiatul s-a îmbolnăvit de porfirie acută intermitentă, o boală rară, cu o rată a mortalităţii foarte ridicată. Din cauza supărării îndelungate şi a stresului, Elena, mama băiatului (singurul părinte, întrucât Mihai nu mai are tată) nu a mai făcut faţă greutăţilor. Femeia a descoperit că are cancer la unul dintre sâni şi a fost nevoită să se opereze. Încercând să îşi salveze fiul, mama a cedat suferinţelor şi a rămas înmărmurită când a aflat că are cancer.

Un suflet de copil

Boala îi provoacă lui Mihai dureri foarte mari şi fiecare pas este pentru el o povară. Cu toate acestea, gândurile se îndreaptă acum către mama sa. „Sunt bolnav de mulți ani. Boala mea este rară, este o boală a mușchilor. Nu am voie să mă joc, să fac efort, să mă lovesc. Nu pot să spun că am avut copilărie, nu știu, este greu. Cel mai greu este acum, cu mama bolnavă. Eu doar pe ea o am. Am și bunicii de la Godinești, unchii și verișorii, dar mama este mama. Avem multe greutăți, pentru că nu avem bani. Mama are o indemnizație și eu una, sub 300 de lei pe lună. Ne ajută rudele. Uneori îmi doresc să fiu mare, să am un loc de muncă, să nu mai fiu bolnav ca să am grijă de mama. Poate mă va ajuta Dumnezeu să scap de boală. Din ce mi-a spus mama, am nevoie de foarte mulți bani ca să mă vindec. Noi nu avem bani“, a povestit Mihai Daniel.

20.000 de euro pentru tratamente la o clinică din afara ţării

Pentru tratamentul băiatului este nevoie de 20.000 de euro, bani pentru tratamentul la o clinică în străinătate. Mama este bolnavă de cancer, dar gândul ei se îndreaptă tot către salvarea fiului. „Nu pot să vorbesc despre boala mea. Ne este atât de greu, m-am operat acum o lună și au mai descoperit o problemă. Mihai mi-a fost alături, nu a vrut să plece de lângă mine. Este stâlpul meu, chiar dacă este și este atât de bolnav. Avem nevoie de sprijin financiar, pentru că trăim din cei 230 de lei (indemnizația mea, alocația lui dublă) și ce mai primim de la rudele mele. Stăm în chirie, vă imaginați cum ne descurcăm“, a spus Elena Rață. Asociaţia „Animos Hermannstadt“, din Sibiu, reprezentată de Ovidiu Vasiu, s-a implicat în ajutorarea familiei Raţă, din Târgu Jiu, încercând să strângă fonduri pentru tratamentul bolii de care suferă Mihai, băiatul de 13 ani, care refuză să cedeze în lupta cu boală. Aceeaşi luptă o poartă acum şi mama sa, Elena Raţă, care, de asemenea, are nevoie de sprijin. De parcă un necaz nu era destul, acum cei doi mai poartă pe umeri încă o cruce. Dar încă luptă şi cred la bunătatea celor din jur.

Unde pot fi făcute donaţii

Donaţii:
Tele-DON (ROMTELECOM): 0900900140 – 2 Euro/apel; 0900900142 – 5 Euro/apel; 0900900144 – 10 Euro/apel.
Conturi:
RO83INGB 0000 9999 0339 5872/ROL (titular Raţă Mihai Daniel, cu împuternicire Raţă Elena)
RO34RNCB 0227 0576 7233 0001/ROL deschis la BCR Sibiu, strada Emil Cioran (Asociaţia Animos Hermannstadt din Sibiu)

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version