16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGoana după cadourile de Crăciun

Goana după cadourile de Crăciun

Craiovenii dau buluc în magazine înainte de Sărbătorile de iarnă. Mii de oameni au invadat centrele comerciale din Bănie în căutarea cadourilor perfecte pentru Crăciun. Opțiunile lor sunt dintre cele mai variate, însă, cu toții spun că goana după cadouri îi extenuează.
Ca să aflăm ce cadouri preferă să facă, dar şi să primească craiovenii am dat o raită prin magazinele din oraş. Cei mai preocupaţi să cumpere daruri sunt părinţii, care îl ajută pe Moş Crăciun să ajungă la toţi copiii.

Mara Ionescu nu concepe Crăciunul fără cadouri şi tocmai din acest motiv a ieşit la cumpărături: „Vreau să cumpăr nişte cărţi pentru fata mea şi o pijama. Trebuie neapărat să îi cumpăr ceva şi soţului meu şi aş opta pentru o sticlă de vin bun“, spune femeia. Aceasta cumpără daruri şi pentru socrii şi pentru părinţii săi, să nu se supere cineva că a rămas fără cadou de Crăciun: „Pentru ei m-am gândit să cumpăr ceva util pentru casă, un set de pahare, nişte cafea“. Totodată, Mara recunoaşte că, deşi este frumos să faci cadouri, este obositor să umbli după ele.
Petru este de părere că sărbătoarea de Crăciun este mult mai frumoasă atunci când casa este plină de daruri. Bărbatul vrea să cumpere cadouri pe care să le folosească tot anul: „Am cumpărat până acum un mixer pentru soţie pentru că acesta o să rămână în casă. Nu cumpăr haine deoarece nu vreau să dau greş cu ele şi să nu fie purtate“. Petru caută cadouri şi pentru prietenii apropiaţi: „Pentru ei o să cumpăr nişte cadouri simbolice. Mă gândesc la căni personalizate sau obiecte de acest gen“. Petru spune că nu are un buget anume pentru cadourile din acest an, dar mai mult de 200 de lei nu este dispus să cheltuiască. Bărbatul recunoaşte că această cursă a cadourilor este destul de obositoare şi costisitoare.

Tinerii îşi oferă cadouri ciudate pentru că aşa surpriza este mai mare

Bugetul tinerilor destinat darurilor nu este bogat pentru că bursele pe care le primesc de la stat sunt mici. Ei sunt şi cei care primesc şi dăruiesc cele mai ciudate cadouri pentru că aşa surpriza este mai mare. De exemplu, Andreea spune că cel mai ciudat cadou de Crăciun a fost o căciulă cu un cap de mort, iar cel mai mult s-a bucurat de aparatul de fotografiat pe care l-a primit anul trecut de la tatăl său.
Tiberiu Brânduşoiu spune că pentru el ideal ar fi să primească o carte: „Îndeosebi în preajma Sărbătorilor de iarnă, când vremea te îmbie cumva la lectură, cartea este un cadou perfect. Şi, pe deasupra, eu, personal, mereu îmi propun ca pentru noul an să citesc mai mult“. La rândul său, oferă cărți, dar îi plac şi cadourile cu semnificație, „strategice“, așa că, depinde cine este persoana vizată. Pot exista diverse variante“. În ceea ce priveşte cadoul cel mai ciudat pe care l-a primit, tânărul spune: „Ciudat a fost să primesc cadou o pereche de ochelari de soare, chipurile scumpi, în luna decembrie“.
Saşka Mihajlovic vrea ca anul acesta Moş Crăciun să îi aducă un cadou special: „Anul acesta, vreau să se facă Baffy, căţeluşa mea, bine, să nu mai fie bolnavă“. Fata spune că îi place să-i surprindă pe cei dragi cu mici daruri care să fie folositoare.

La modă sunt şi cadourile hand-made

Craiovenii care vor să dăruiască de Crăciun cadouri originale au posibilitatea să cumpere decoraţiuni făcute manual. Andreea Melinescu este studentă la Facultatea de Agricultură şi Horticultură, specializarea Peisagistică, şi confecţionează cadouri cât mai originale. Dacă doriţi să oferiţi cadou un brăduţ de hârtie, brăduţ din gheme, globuri făcute manual sau aranjamente realizate pe trunchi de copac cu elemente naturale din scorţişoară, portocală uscată, anason, conuri sau lotus este posibil.
Pe lângă toate acestea, din mâinile magice ale Andreei ies şi casete de bijuterii realizate prin tehnica şerveţelului, dar şi brăţări şi lănţişoare hand-made. Preţurile produselor variază. O brăţară costă patru lei, un lănţişor 15 lei, iar în ceea ce priveşte arajamentele, preţurile sunt cuprinse între 10 şi 100 de lei. Andreea spune că cel mai bine anul acesta s-au vândut lumânarea pe scoarţă de mesteacăn şi coroniţele din muşchi cu conuri şi lumânări.

Depresia de Sărbători, un fenomen real

Luna cadourilor şi goana după cumpărături ajung uneori să ne declanşeze emoţii negative şi chiar depresie unora dintre noi. Depresia de Sărbători este un fenomen real. Despre acest fenomen, psihologul Luminiţa Tudor spune: „Sărbătorile anunţă, în primul rând, o perioadă din an în care atenţia fiecăruia dintre noi ar trebui îndreptată mai mult către familie, către cei apropiaţi. Impactul emoţiilor negative poate fi minimizat dacă identificăm care sunt priorităţile personale în această perioadă. Sigur, ne dorim să facem cadouri celor dragi, dar acele cadouri îşi pierd din semnificaţie dacă nu sunt însoţite de prezenţa fizică a celui care dăruieşte, dacă nu apar ca o consecinţă firească a unei relaţii de calitate între cel care dăruieşte şi cel care primeşte. Mai mult, cadourile nu pot înlocui sub nici o formă căldură sufletească care apare atunci când cei apropiaţi petrec timp împreună. «A avea» în perioada Sărbătorilor este, în mod evident, inferior lui «a fi împreună» de Sărbători. Şi nu numai de Sărbători“.
Cât despre patima cumpărăturilor care îi cuprinde pe români, psihologul menţionează: „Chiar dacă Sărbătorile se apropie, mulţi dintre noi nu încetează să meargă la serviciu până pe 23 sau 24 decembrie. În această situaţie, este dificil să iei şi cadouri, să faci şi curăţenie şi să pregăteşti şi bunătăţi pentru masa de Crăciun“. Ca să putem depăşi stresul acestor lucruri, psihologul ne spune că o soluţie foarte simplă ar fi planificarea: „Cadourile pot fi cumpărate din timp. Curăţenia se poate face implicând întreaga familie. Cumpărăturile se pot face înainte, pentru a evita aglomeraţia specifică din magazine. Cel mai important lucru este, însă, să nu uităm că stresul şi oboseala pot fi prevenite dacă alocăm timp propriei persoane, prin activităţi plăcute, relaxante. În acest fel, ne încărcăm bateriile şi putem deveni suport şi pentru ceilalţi, care sunt obosiţi şi stresaţi“.

Femeile sunt mai cumpătate când cumpără daruri

Cei mai mulţi dintre români (68%) spun că preferă să îşi aleagă singuri cadourile de Crăciun, iar 60% dintre ei vor aloca pentru daruri, în acest an, un buget cel puţin egal cu cel din 2012, potrivit unui studiu al companiei de cercetare de piaţă Reveal Marketing Research.
Studiul cu privire la comportamentul de consum în preajma Sărbătorilor de iarnă scoate la iveală faptul că 70% dintre români preferă să ofere cadouri celor dragi, 35% vor să meargă singuri la cumpărături. 27,7% dintre bărbaţi susţin că în 2013 vor achiziţiona pentru cei dragi cadouri mai scumpe, în timp ce femeile (40,9%), mai cumpătate, vor aloca aceeaşi sumă ca anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS