20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComerţ ilegal cu petarde

Comerţ ilegal cu petarde

http://www.youtube.com/watch?v=x_f97-BCzfM

Materialele pirotehnice se comercializează ilegal în pieţele craiovene chiar sub ochii poliţiştilor. Vânzătorii riscă o amendă de la 3.000 de lei până la 7.500 de lei sau închisoare de la trei luni până la un an.

Mai sunt câteva zile până la venirea Sărbătorilor şi comercianţii au scos la vânzare materialele pirotehnice în pieţele craiovene. Chiar dacă comercializarea artificiilor şi a petardelor este strict interzisă, oamenii îşi vând marfa ilegal sub ochii poliţiştilor, care mişună prin pieţe. Una dintre cele mai profitabile afaceri pentru aceşti comercianţi din perioada Sărbătorilor este vânzarea petardelor. În majoritatea pieţelor din Craiova găseşti pocnitori şi artificii care, chiar dacă sunt vândute ilegal, îşi găsesc uşor cumpărători. Printre negustorii de brazi, fructe şi legume şi-au făcut apariţia şi cei care îşi vând „marfa ascunsă“.
La prima vedere în pieţele Băniei toată marfa pare să fie vândută în conformitate cu legea, însă, la o privire mai atentă, situaţia se schimbă. Materialele pirotehnice nu sunt neglijate nici în acest an de comercianţi, nici de cumpărători. Vânzătorii păcălesc până şi poliţia prin îndemânarea de care dau dovadă atunci când îndeamnă oamenii să le cumpere marfa. „Petarde, petarde, petarde“ spune încet o femeie cu faţa acoperită însoţită de un bărbat cu glugă pe cap, care trec prin mulţime în căutarea cumpărătorilor. Îndemnurile sunt spuse în şoaptă pentru a nu ajunge la urechile oamenilor legii, astfel afacerea bănoasă din timpul Sărbătorilor stă de ani de zile în picioare, în ciuda faptului că au fost mulţi oameni sancţionaţi.
Speriaţi de lege, vânzătorii care au curaj să-şi scoată pe piaţă marfa de contrabandă sunt sceptici la venirea cumpărătorilor şi cu greu recunosc că în spatele tejghelei ascund materiale pirotehnice. „Da, da, avem cu două sau cu trei focuri (petarde -n.r.), dar vorbiţi mai încet, pentru că ne aud ăştia (jandarmii – n.r.). E speriată lumea, pentru că sunt jandarmii aici. Petardele cu trei focuri sunt 15 lei şi sunt 100 de bucăţi în cutie. Dacă veniţi înainte de Revelion, o să aducem şi artificii, şi petarde cu patru sau cinci focuri“, a spus un comerciant în şoaptă privind în toate părţile ca să nu fie văzut.

„Pedeapsă de la trei luni până la un an de închisoare“

Singurele obiecte pirotehnice care se comercializează legal în perioada Sărbătorilor sunt numai cele de categoria I, lumânările de tort şi clasicele artificii, care nu pun în pericol viaţa oamenilor. Pentru obiectele pirotehnice din categoriile a II-a, a III-a şi a IV-a există firme şi specialişti care le utilizează, iar acestea nu se vând persoanelor fizice.
„Toate materialele pirotehnice care se desprind de la sol şi pocnesc sunt strict interzise de lege. Chiar în această săptămână am constatat zece cazuri de persoane care comercializau petarde. Această faptă constituie infracţiune şi se pedepseşte de la trei luni până la un an de închisoare“, a declarat pentru GdS căpitanul Cosmin Mirea, purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile „Fraţii Buzeşti“ Craiova.
Oana Ionele
Roxana Nica

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS