11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrai cu 200 de lei pe lună

Trai cu 200 de lei pe lună

O adolescentă din oraşul Bălceşti, judeţul Vâlcea, trăieşte împreună cu mama ei dintr-un venit lunar de numai 200 de lei, care reprezintă pensia de boală a femeii. Plină de speranţe, fata a început să lupte pentru a-şi depăşi condiţia socială. De câteva luni, s-a transferat la un liceu din Craiova şi face tot ce-i stă în putinţă pentru a-şi construi o carieră.

Elena Niţă este elevă la Colegiul Naţional „Ştefan Odobleja“ din Craiova din acest an şcolar. În cele câteva luni de când au început cursurile, fata a fost remarcată de cadrele didactice pentru sârguinţă şi este dată ca exemplu elevilor de la clasele de învăţământ tehnic. Performanţele Elenei sunt cu atât mai de admirat cu cât a schimbat nu doar liceul, ci şi specializarea. „Primii doi ani de liceu i-am făcut la Bălceşti, la specializarea mecanic auto. Acum sunt la specializarea tehnician operator de calcul“, explică Elena. Specializarea a fost aleasă de unchiul său, care i-a apreciat rezultatele obţinute în primii doi ani de liceu şi a vrut să o ajute să-şi împlinească visul de a învăţa la un liceu bun, care să-i dea şansa de a urma apoi o carieră în domeniul medical. Fata are acum posibilitatea să studieze biologia, disciplină importantă pentru cariera medicală. „O să aleg biologia şi la bacalaureat, ca să fiu bine pregătită şi să pot să-mi urmez visul. Îmi doresc să devin asistent medical, să ajut oamenii“, spune Elena.

Autodidactă pentru şcoală

Dorinţa ei de a se pregăti temeinic pentru o carieră a fost observată şi de diriginta de la clasă. „Are note destul de bune şi pot spune că a adus o notă pozitivă colectivului prin comportament şi prin rezultate“, spune Tatiana Bălăşoiu.
Pentru notele pe care le are, Elena munceşte foarte mult. Învaţă repede lecţiile de limba franceză şi limba engleză, însă la unele discipline întâmpină şi dificultăţi. Cea mai dificilă i se pare matematica, pe care încearcă să o descifreze prin studiu suplimentar. Are însă emoţii de fiecare dată când trece la un nou capitol. „Sper să reuşesc să mă pregătesc foarte bine pentru a promova examenul de bacalaureat, care mi se pare cel mai important prag în viaţă“, spune Elena.

Piedici din lipsa banilor

Situaţia finaciară precară o pune de multe ori la încercare. Cei 200 de lei pe care îi primeşte lunar mama ei nu ajung pentru mare lucru şi Elena simte din plin lipsurile. Anul acesta a putut să-şi cumpere doar două manuale şcolare: Matematica şi Limba şi literatura română. Nu se plânge. Încrezătoare, adolescenta spune că „sunt cele mai importante“ materii. Şi acestea nu sunt singurele lipsuri. De ceva timp a început să aibă probleme cu calculatorul. „Este vechi şi a început să cedeze“, ne-a spus reţinută adolescenta. Nu îndrăzneşte să se gândească la unul nou. Deşi asta este una dintre cele mai mari dorinţe ale ei, a ascuns-o în suflet şi cu greu îşi face curaj să o exteriorizeze. „Sincer, mi-aş dori un laptop, dar ştiu că nu sunt posibilităţi“, spune Elena lăcrimând. De fiecare dată când spune acest lucru se gândeşte şi la mama ei. Este singurul părinte pe care îl are şi singurul ei sprijin. Este însă bolnavă şi fata nu vrea să o împovăreze cu dorinţele ei, aşa că a învăţat să spună mereu că are tot ce-i trebuie.

Sărbătorile înseamnă revederea mamei

Nici de Sărbători Elena nu se gândeşte la cadouri sau la prea multe pregătiri. Îşi doreşte doar să fie alături de mama ei. „O să fie frumos şi de Crăciun. Am să fiu lângă mama. În rest am de toate, pentru că munceşte cât poate“, spune fata. Dorul de mamă este destul de mare, nu a mai văzut-o de lună şi jumătate pentru că nu a avut bani să se ducă acasă. „Mă ducea unchiul meu, dar acum au fost nişte probleme şi nu am mai ajuns“, mărturiseşte printre lacrimi fata. Trece însă şi peste acest neajuns cu gândul că îşi va atinge idealul, acela de a lucra într-un spital, ca asistent medical, la secţia de pediatrie. „Îmi doresc foarte mult să ajut copiii. Şi aş vrea să lucrez mai mult cu cei de 15 ani“, explică Elena. Ea este un model pentru mulţi tineri de vârsta ei. Luptă pentru a face o carieră şi pentru a ajuta, la rândul ei, alţi tineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS