16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDNA: Procurorul PÎCCJ Angela Nicolae, trimis în judecată

DNA: Procurorul PÎCCJ Angela Nicolae, trimis în judecată

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a Angelei Nicolae, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe – altele decât Phare, pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care două în formă continuată. Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei Daniel Nicolae, fiul Angelei Nicolae, pentru complicitate la trafic de influenţă, Rami Ghaziri, arestat în altă cauză, şi Sorin Gheorghe, ambii oameni de afaceri, pentru cumpărare de influenţă în formă continuată.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada martie-septembrie 2012 şi în 16 noiembrie 2012, precum şi în mod repetat în cursul anului 2013, inculpata Nicolae a pretins de la Rami Ghaziri, direct şi prin intermediul fiului său, sume de bani totalizând peste 111.000 lei şi 1.500 euro din care a primit prin intermediul lui Daniel Nicolae, peste 82.000 lei.

Potrivit DNA, în schimbul banilor, magistratul a promis că va interveni pe lângă judecătorii din cadrul Curţii Europene a Drepturilor Omului şi pe lângă magistraţi procurori, astfel încât să îi determine să pronunţe hotărâri favorabile lui Rami Ghaziri şi firmei sale. Promisiunea de intervenţie pe lângă judecătorii CEDO avea în vedere un dosar privind o sesizare formulată de SC Avicola Crevedia SA (administrată de acesta), iar promisiunea de intervenţie pe lângă magistraţii români viza un dosar penal, format în baza sesizării Gărzii Financiare, înregistrat iniţial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa şi declinat ulterior la DNA Serviciul Teritorial Ploieşti.

În perioada 28 mai – 12 iulie 2013, inculpata Nicolae a pretins şi primit de la inculpatul Gheorghe, în trei tranşe, suma de 4.500 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă un prim procuror pentru a-l determina să adopte o soluţie favorabilă faţă de un cunoscut al cumpărătorului de influenţă, cercetat penal pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

În august, Angela Nicolae a primit de la omul de afaceri suma de 1.000 de lei pentru intervenţia făcută pe lângă un agent de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte – Biroul Rutier, în scopul de a-l determina să nu-l sancţioneze pe acesta, care fusese depistat în timp ce transporta cu un autoturism animale, fără documente de provenienţă.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator prin inscripţie ipotecară asupra unui imobil aflat în proprietatea inculpatei Nicolae până la concurenţa sumei de aproximativ 87.715,64 lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS