14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDNA: Mită la Consiliul Judeţean Dolj

DNA: Mită la Consiliul Judeţean Dolj

http://www.youtube.com/watch?v=g9QojlFckWg

\n

Procurorii DNA Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale faţă de patru funcţionari ai Consiliului Judeţean Dolj, printre care se află chiar preşedintele Ion Prioteasa. Cei patru funcţionari, dar şi directoarele spitalelor din Dăbuleni şi Bechet sunt cercetaţi în stare de libertate pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice.
Atribuirea unor contracte către firme „agreate“, „comisioane“ din valoarea contractelor, licitaţii „trucate“ sau materiale la prețuri supraevaluate. Acestea ar fi „bubele“ descoperite de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în cazul mai multor contracte atribuite de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj.
Printre persoanele faţă de care anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale se numără Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului, Dan Pappa, șeful Serviciului Urbanism din cadrul CJ Dolj și arhitect-șef, Ileana Măjină, șefa Serviciului Programe Europene, dar şi Constanţa Tulitu şi Ileana Măricuţoiu, directoarele spitalelor din Bechet, respectiv Dăbuleni.
În timp ce Ion Prioteasa, Ileana Măjină, Constanţa Tulitu şi Ileana Măricuţoiu sunt acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, vicele Cristinel Iovan şi arhitectul Dan Pappa sunt acuzaţi numai de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Contracte cu „dedicaţie“

Procurorii DNA explică faptul cum a atribuit CJ Dolj o serie de contracte unor firme „agreate“, în schimbul a diverse comisioane. „Există date și indicii, potrivit cărora, în perioada 2012 – 2013, învinuitul Prioteasa Ion, ca președinte al Consiliului Județean Dolj, uzând de autoritatea cu care a fost învestit și beneficiind de sprijinul funcționarilor publici din instituția respectivă, pe care acesta i-a numit în funcțiile respective, a intervenit în procedurile de atribuire a unor contracte, direcționându-le către firmele agreate, în schimbul unui «comision» din valoarea contractelor“, au precizat anchetatorii.
Concret, procurorii spun că preşedintele Ion Prioteasa împreună cu Cristinel Iovan şi Dan Pappa, au creat o serie de condiții tehnice și organizatorice favorizante, astfel încât contractele privind modernizarea Aeroportului Craiova și cel privind „Proiectarea și execuția punctului de operare aeromedicală SMURD“ să fie atribuite unor firme agreate, aceleași în cazul celor două contracte. În plus, anchetatorii susţin că au obţinut probe care arată că Ion Prioteasa i-a interzis șefului Biroului audit al CJ Dolj să consemneze într-un document oficial aspectele deficitare rezultate în urma unui control derulat în octombrie 2012.

Contract câştigat de firma de pe locul… zece

Alt contract suspect descoperit de procurorii bucureşteni este cel privind consolidarea şi restaurarea Muzeului de Artă Craiova, proiect realizat în parte cu fonduri europene. În acest caz, se vorbeşte chiar de luare de mită, „beneficiarul“ fiind chiar preşedintele CJ Dolj. „În schimbul susținerii la atribuirea lucrărilor din cadrul proiectului «Consolidare, restaurare Palatul Jean Mihail – Muzeul de Artă Craiova», Prioteasa Ion a primit o sumă de bani de la unul dintre acționarii firmei beneficiare. În desfășurarea acestor activități, Prioteasa Ion a colaborat cu învinuita Măjină Ileana, șeful Serviciului Programe Europene“, a comunicat DNA Bucureşti.
De asemenea, aceeaşi Ileana Măjină este acuzată că a făcut demersuri pentru interpunerea unei anumite firme în cazul contractului de achiziție a serviciilor de proiectare pentru „Centrul de coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră“, „serviciu“ pentru care a cerut o cotă procentuală din valoarea contractului. Ulterior, contractul cu pricina a fost direcționat către firma „agreată“, ca urmare a introducerii unor criterii de descalificare a ofertelor depuse de alte societăți comerciale interesate, în contextul în care, inițial, oferta firmei favorizate a fost clasată pe locul al zecelea.

Nereguli şi la reabilitarea ambulatoriului Spitalului de Urgenţă Craiova

Anchetatorii anticorupţie au mai reţinut că, cu dispoziția președintelui CJ Dolj, arhitectul Pappa şi vicele Cristinel Iovan, „au acționat în vederea interpunerii unei anumite firme în cadrul activităților de proiectare premergătoare aprobării finanțării proiectului „Centrul Cultural Brâncuși – centrul turistic interactiv“. Astfel, ultimii doi menționați au procedat la refacerea prin antedatare a unei note justificative“.
Alte nereguli descoperite de procurori privesc construirea Unităţii Medico-Sociale (UMS) Bechet, dar şi reabilitarea ambulatoriului Spitalului de Urgenţă Craiova.
În primul caz, Ion Prioteasa, Dan Pappa şi Iovan Cristinel sunt acuzaţi că au atribuit unei anumite firme serviciile de proiectare pentru clădirea UMS Bechet, în această „schemă“ apărând şi directoarea Constanţa Tulitu. Pe durata ridicării construcţiei, aceasta din urmă ar fi aprobat și avizat plăți nejustificate solicitate de către constructor.
Procurorii DNA spun că nereguli au fost descoperite şi în cazul reabilitării ambulatoriului Spitalului de Urgenţă Craiova, unde s-a folosit însă o altă „schemă“. În acest caz, „Ion Prioteasa și Măjină Ileana, în înțelegere cu reprezentantul unei societăți comerciale, au acționat pentru promovarea intereselor respectivei societăți, în detrimentul obiectivelor circumscrise proiectului «Reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova», au mai reţinut anchetatorii. Mai exact, Ileana Măjină este acuzată că s-a înţeles cu reprezentanţii firmei constructoare să achiziţioneze, la preţuri supraevaluate, materiale de construcții pentru execuţia lucrărilor de la furnizori la care şefa Serviciului Programe Europene avea „un interes“.

Alte acuzaţii de luare de mită

De asemenea, procurorii DNA au amintit alte contracte atribuite în mod suspect de CJ Dolj. Este vorba de proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj“, în cazul căruia Cristinel Iovan şi Ileana Măjină, din dispoziția lui Ion Prioteasa, „au făcut demersuri în sensul atribuirii unor contracte către firme aflate în sfera de influență a conducerii CJ Dolj“, spun oamenii legii. Procurorii DNA au mai explicat că au obţinut indicii cum că, în cazul acestui proiect, „învinuiții Ion Prioteasa și Ileana Măjină au primit o sumă de bani de la o persoană interesată“.
În „vizorul“ procurorilor se mai află şi Spitalul din Dăbuleni, unde „la solicitarea expresă a lui Prioteasa Ion“, directoarea Ileana Măricuțoiu a atribuit direct 14 contracte de prestări servicii unei anumite firme. Metoda folosită a fost „fragmentarea“ lucrărilor, justificându-se în acest fel procedurile de achiziții directe. Şi în acest caz, procurorii DNA Bucureşti îl indică pe preşedintele CJ Dolj ca beneficiar al unor sume de bani: „Există indicii că o parte a veniturilor realizate de societatea respectivă i-a revenit președintelui CJ Dolj“, susţin anchetatorii.
Nu au scăpat de verificări nici o serie de achiziţii directe făcute pentru lucrări la Școala Specială „Sfântul Vasile“, la Spitalul din Dăbuleni, la Spitalul din Filiași ori la Școala Specială „Sfântul Mina“, achiziţii adjudecate de „firmele controlate de o persoană apropiată de președintele CJ Dolj“.
În final, procurorii au dat ca exemple şi sumele de bani primite pentru unele atribuiri directe de lucrări. Constanţa Tulitu ar fi primit 10.000 de euro pe 29 august 2013, iar Ileana Măricuțoiu suma de 20.000 de lei pe 8 octombrie.

Cercetaţi în stare de libertate

Livia Săplăcan, specialist în comunicare în cadrul DNA Bucureşti, a precizat aseară pentru GdS că toate cele şase persoane faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale sunt cercetate în stare de libertare.
DNA Bucureşti a mai explicat însă că în acest dosar de corupţie „se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS