8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProiectele cu fonduri europene invadează Oltenia

Proiectele cu fonduri europene invadează Oltenia

\n

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc, la Grand Hotel Sofianu din Râmnicu Vâlcea, conferinţa regională de prezentare a situaţiei implementării Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice“ (POS CCE) la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia. Reprezentanţii Ministerului Economiei, în calitate de Autoritate de Management a POS CCE, şi directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia au semnat, în martie 2013, acordul-cadru pentru preluarea responsabilităţilor Organismului Intermediar POS CCE. Prin acest acord s-a realizat practic transferul de atribuţii către ADR, privind implementarea POS CCE în regiunea Olteniei.
La evenimentul de la Râmnicu Vâlcea au participat şi oameni de afaceri din Oltenia, beneficiari ai proiectelor POS CCE, care au avut astfel ocazia să poarte discuţii cu cei care se ocupă cu implementarea şi monitorizarea acestor proiecte, dar şi cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei, legat de barierele de care s-au lovit în derularea obiectivelor cu finanţare europeană. Pe parcursul a două zile de întrevederi, s-a făcut un bilanţ al activităţii în cadrul POS CCE, au fost prezentate câteva proiecte de succes la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia şi s-a vizitat un astfel de proiect, cel al SC Termorep SRL Râmnicu Vâlcea.
În urma a zece sesiuni de contractare, desfăşurate în perioada 5 septembrie – 3 decembrie 2013, au fost semnate la nivelul ADR Oltenia 104 contracte de finanţare, în valoare totală de 187.056.779,65 lei, în cadrul Operaţiunii 2 – Sprijin financiar cu valoarea de până la 1.065.000 de lei pentru investiţii în întreprinderi mici şi mijlocii (IMM), proiecte care vor duce şi la crearea a 816 noi locuri de muncă. Printre domeniile pentru care s-a solicitat finanţare nerambursabilă se numără construcţia de clădiri şi drumuri, fabricarea de construcţii metalice, de articole de îmbrăcăminte, de mobilă sau producţia de caroserii pentru autovehicule. Cele mai multe contracte de finanţare semnate au fost în Dolj (41 de proiecte), judeţ urmat de Olt (23 de proiecte), Vâlcea (20), Gorj (16) şi Mehedinţi (4).
Totodată, în perioada mai-iunie 2013 au mai fost preluate de ADR Oltenia, de la fostul Organism Intermediar (OI) al IMM, 74 de proiecte aflate în diverse stadii de implementare, în urma cărora vor fi create 510 noi locuri de muncă şi vor fi menţinute la nivelul beneficiarilor 2.873 de locuri de muncă, existente la data semnării contractelor de finanţare. De altfel, ADR Sud-Vest Oltenia a preluat de la Autoritate de Management a POS CCE 208 cereri de finanţare, care au fost verificate în perioada 1 aprilie – 10 mai 2013, fiind acceptate 187. Pentru acestea a urmat etapa de evaluare tehnică şi financiară (8-30 august), 172 de cereri fiind acceptate.  

Proiectele POS CCE de succes

Dintre proiectele de succes despre care s-a amintit în cadrul întâlnirii de la Râmnicu Vâlcea, au fost evidenţiate cel din Dolj, din satul Dudoviceşti, comuna Şimnicu de Sus („Creşterea competitivităţii prin modernizarea SC Mathijssen SRL“, care a presupus achiziţia de echipamente noi de producţie, care să mărească randamentul economic al firmei), şi cel din Râmnicu Vâlcea („Plan investiţional de dezvoltare a sectorului productiv al SC Termorep SRL“), de asemenea, tot pentru achiziţionarea de echipamente noi de producţie. La Termorep s-a efectuat şi o vizită de lucru, în care unul dintre acţionari, Tiberiu Popescu, a prezentat investiţiile făcute cu fonduri europene şi produsele care pleacă de la Vâlcea nu doar la firme mari din ţară (Arcelor Mittal, Hidroelectrica etc.), ci şi în străinătate, în Franţa şi Olanda. Alte trei proiecte prezentate ca de succes au fost cele implementate de SC New Recycling SRL Drăgăşani – „Achiziţie utilaje pentru dezvoltarea durabilă a firmei“, de SC Koncord Trans SRL Târgu Jiu – „Dezvoltarea capacităţii de producţie a mobilei din lemn masiv“ şi de SC Strong House SRL Craiova – „Optimizarea activităţii prin investiţii“, construcţia unei clădiri industriale şi achiziţia de noi echipamente de producţie.   
În ceea ce priveşte problemele cu care oamenii de afaceri susţin că s-au confruntat, cea mai greu suportabilă a fost cea a timpului mare de aşteptare până la aprobarea cererii de rambursare şi primirea banilor. Vestea bună pentru aceştia a fost că regulile s-au schimbat şi că, în prezent, Organismul Intermediar al POS CCE ADR Oltenia are la dispoziţie 12 zile lucrătoare pentru verificarea cererilor de rambursare/prefinanţare şi zece zile pentru verificarea cererilor de plată. „După finalizarea procesului se întocmeşte avizul de plată cu suma propusă de OI şi se transmite la Autoritatea de Management, care are, la rândul ei, opt zile la dispoziţie pentru verificare în vederea efectuării plăţii către beneficiar“, au specificat reprezentanţii ADR Oltenia.

E vremea clusterelor

Prezentă la întâlnirea cu oamenii de afaceri, ca reprezentant al Ministerului Economiei, Christiana Leucuţa, directorul de Politici Industriale, a vorbit despre strategiile ministerului pentru atragerea de investiţii cu fonduri europene. Aceasta a precizat că în exerciţiul viitor de finanţare „Comisia Europeană nu mai este dispusă să finanţeze orice şi oricât, ci se va orienta spre domeniile de vârf“, în vederea UE fiind structurile de tip cluster (o grupare de producători, utilizatori şi /sau beneficiari, în scopul punerii în aplicare a bunelor practici din UE, în vederea creşterii competitivităţii operatorilor economici). În Oltenia, funcţionează şapte clustere, în domeniile automotive, construcţii, turism, agricultură, IT&C, logistică urbană și material rulant.
Reprezentanţii ADR S-V Oltenia au mai anunţat că pentru perioada 2014-2020 sunt disponibile, pe Programul Operaţional Regional, aproximativ şapte miliarde de euro bani europeni pentru proiectele care vor fi implementate, faţă de patru miliarde de euro, cât au fost în precedenta sesiune de proiecte (2007-2013).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS