15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDinel Staicu, condamnat înainte de Revelion?

Dinel Staicu, condamnat înainte de Revelion?

Procesul „Transgaz“, în care omul de afaceri Dinel Staicu este acuzat de fraudarea companiei Transgaz SA Mediaş cu 11,3 milioane de euro, se apropie de final. Judecătoria Sector 2 Bucureşti a amânat pronunţarea în acest dosar pentru 30 decembrie, ultima zi lucrătoare a acestui an.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) emitea, pe 5 noiembrie 2007, un comunicat prin care anunţa că procurorii au dispus trimiterea în judecată a nouă inculpaţi care au fraudat patrimoniul Transgaz SA Mediaş cu suma de 26 de milioane de lei (11,3 milioane de euro).
Este vorba de Aurel Gabriel Coconea – fost director general al Transgaz Mediaş, Dinel Staicu – pe atunci preşedinte SIF Oltenia, Teodor Cornel Volintiru, Popescu Carmen Ioana, fost director economic al BDJ SA Craiova, Vlad Rebega, fost director al BDJ SA Craiova, Iulian şi Tudorică Siclitaru, Vasile Naciu – fost director general la Asigurarea Naţională Română şi Georgel Adrian Bogza, fost administrator la Delta Telecom SA.
Cei nouă au fost acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada august 2000 – iulie 2001, directorul Transgaz SA, Aurel Coconea, a încheiat, cu încălcarea normelor legale, 14 convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat. Prin încheierea acestor convenţii, pe circuitul financiar dintre societăţile de stat transportoare, distribuitoare şi respectiv beneficiare de gaze naturale a interpus patru societăţi private – BDJ SA Craiova, Padogaz SA Bucureşti, Sironex SA Craiova şi Duminpex SM SRL Bucureşti – toate controlate de Dinel Staicu, cărora le-a asigurat finanţarea în mod fraudulos. Transgaz a virat numerar în conturile celor patru societăţi, banii ajungând ulterior în buzunarele lui Staicu şi ale apropiaţilor săi.
Deşi au fost deferiţi justiţiei în noiembrie 2007, judecarea celor nouă inculpaţi din acest dosar a început abia pe 15 septembrie 2010. Motivul? Judecătoria Sector 2 Bucureşti, instanţă la care procurorii au trimis dosarul, şi-a declinat competenţa către Judecătoria Mediaş. În decembrie 2009, dosarul a fost retrimis la Bucureşti şi a fost nevoie de o hotărâre a Înaltei Curţi pentru ca dosarul să fie înregistrat, în iunie 2010, pe rolul Judecătoriei Sectorului 2.
După zeci de termene de judecată şi după ce Dinel Staicu a fost condamnat definitiv în dosarul fraudării BIR, a fost arestat preventiv în dosarul „Transgaz“ şi, ulterior eliberat, a fost arestat preventiv în dosarul mituirii unei judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti (care i-a „şters“ lui Dinel pedeapsa primită în dosarul fraudării BIR), Judecătoria Sector 2 încearcă să se pronunţe în acest proces. Iniţial, instanţa a amânat pronunţarea pentru 16 decembrie, însă ieri, magistraţii bucureşteni au decis să amâne încă o dată pronunţarea. Potrivit judecătorului Bogdan Alex Arghir, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Sector 2 Bucureşti, pronunţarea a fost amânată pentru 30 decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS