8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAverile directorilor de şcoli, parţial secrete

Averile directorilor de şcoli, parţial secrete

Anual sau la cel mult 15 zile de la preluarea mandatului, directorii unităţilor de învăţământ ar trebui să-şi afişeze declaraţiile de avere şi pe cele de interese. În multe cazuri, astfel de documente sunt de negăsit, fie pentru că şcolile nu au pagină oficială de internet, fie pentru că managerii refuză pur şi simplu să le facă publice.

La nivelul Doljului, managerii care au completat declaraţia de avere şi au şi afişat-o pe site se pot număra pe degete. Din cele 118 unităţi de învăţământ existente în judeţ, în mai puţin de 20 există transparenţă la capitolul averea echipei de conducere şi declaraţiile de interese, aşa cum prevede legea. Obligativitatea de a face cunoscute aceste documente este recunoscută şi de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. „Declaraţiile de avere se pun la avizierul instituţiei sau pe site atât în cazul directorului, cât şi al directorilor adjuncţi. În cazul în care nu se depun, se aplică sancţiuni conform Legii nr. 176/2010 şi conform articolului 294 din Legea nr. 53/2003 cu modificările şi completările ulterioare“, a declarat Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Ce deţin directorii colegiilor centrale?

De la teorie la practică este drum lung. Aşa se face că astfel de documente lipsesc şi de la şcolile centrale. Din cele trei colegii centenare, doar la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ se găsesc astfel de declaraţii completate şi în acest caz doar de doi dintre directori. Cea mai recentă aparţine directorului general Mirela Genoiu, afişată în iunie 2013, în care precizează pe propria răspundere că deţine a zecea cotă dintr-un apartament de 76 mp în Bucureşti, dobândit în 2009 prin cumpărare, mai are un autoturism BMW cumpărat în 1994, precum şi bijuterii în valoare de 7.000 de euro, pe care le-a acumulat începând cu anul 1979. De asemenea, are şi un credit de 56.900 de euro. Ca şi venituri anuale din activitatea de manager, în iunie 2013 declara că anual încasează 29.438 de lei. La acestea se adaugă şi veniturile soţului din activităţi economice în valoare de 50.402 lei pe an. Declaraţia de avere se regăseşte şi la directorul adjunct al colegiului, Liviu Cotfasă, completată în 2011. Potrivit documentelor afişate, deţine jumătate dintr-un apartament cumpărat cu soţia, la care se adaugă un autoturism Mazda. Nici el nu este lipsit de datorii. A contractat un credit de 65.000 de euro. La capitolul venituri, este trecut salariul de manager şi venitul anual se cifrează la 41.833 de lei. Veniturile soţiei nu sunt trecute.

Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“, în top

Ca şi directori de licee care au depus declaraţii de avere, managerul general de la Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova, Lucia Vlădoiu, deţine un apartament şi o maşină. Tot câte un apartament şi o maşină au şi cei trei manageri de la Liceul „Henri Coandă“ din Craiova, Ion Bălănică, Nicolae Ciponea şi Irina Vânturiş. Ceva mai bine la capitolul avere, din cei care au depus declaraţii, se pare că stau directorii de la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“. Directorul Ionuţ Pătularu deţine două terenuri agricole în Breasta, unul de 5.000 de metri pătraţi, dobândit în 2005 prin cumpărare cu soţia, iar altul de un hectar, obţinut în 2010, prin donaţie. De asemenea, la capitolul imobile, declară că are în Craiova o casă proprietate personală de 230 mp şi încă una de 87 mp cumpărată împreună cu soţia în 2007. Ca şi autoturisme, are o Dacie break. În ceea ce priveşte veniturile, Ionuţ Pătularu a completat în declaraţie că din activitatea derulată la şcoala pe care o conduce a obţinut anual 9.668 de lei, iar de la Şcoala „Traian“ din Craiova a mai luat încă 10.400 de lei. Şi soţia sa, care îşi desfăşoară activitatea tot în sectorul bugetar, completează acest capitol cu încă 27.974 de lei pe an. Nici acest manager nu e lipsit de datorii la bănci, având un credit de 99.925 de franci elveţieni. Şi adjuncţii au ceva bunuri. Directorul Panait Popescu a moştenit două terenuri agricole, unul de 2,65 hectare la Butoieşti şi altul de 4 hectare la Lehliu. Ca şi imobile deţine în Craiova, are o casă de 114 mp dobândită în 1989 şi un apartament de 64 mp din 2009. Ca şi venituri este trecut salariul de manager de 28.000 de lei şi salariul soţiei, de 19.000 de lei pe an. Cât despre directorul adjunct Adriana Călinoiu, aceasta deţine împreună cu soţul un teren intravilan de 271 mp în Craiova, o casă de 115 mp şi două autoturisme, un Mercedes din 2007 şi o Toyota Yaris din 2012. Mai sunt trecute însă şi bijuterii de 4.000 de euro, ceasuri de damă şi bărbat de 1.000 de euro, tablouri în valoare de aproximativ 700 de euro şi mai multe economii la bancă.

Şcolile generale cu declaraţii neactualizate

La unităţile de învăţământ gimnazial, în cele mai multe cazuri nu există site-uri oficiale, iar acolo unde acestea sunt, managerii nu au mai actualizat declaraţiile de avere de ani buni. Un exemplu în acest sens este Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica“. Directorul general Camelia Buzatu a depus ultima declaraţie de avere în 2008, când a cumpărat un teren intravilan de 1.456 mp în comuna Goieşti, care se alătură averii soţului, ce deţine un teren intravilan de 3,59 hectare, tot în comuna Goieşti, un teren agricol de 0,97 hectare la Bistreţ şi 327 mp în Craiova şi o casă de 226 mp. La acestea se adaugă tablouri şi bijuterii acumulate până în 2008 în valoare de 5.000 de euro, şi salariile. De altfel, şi directorul adjunct Elena Nuţă are ultima declaraţie de avere completată tot în 2008, în care precizează că deţine un teren intravilan de 285 mp în Craiova, o casă de locuit dobândită în 1996 şi economii de 205.000 lei. Şi la Şcoala „Mircea Eliade“, directorul adjunct, Marinela Drăghici, nu a mai depus declaraţie de avere din 2012, când scria că deţine cu soţul un teren agricol la Malu Mare de 1.100 mp, un apartament şi o garsonieră în Craiova, cumpărate în 2002 şi, respectiv, 1991. În 2011, Marinela Drăghici şi-a cumpărat şi o casă de locuit de 100 mp la Vârvoru de Jos. Ca şi autoturisme, deţine o Dacia Logan din 2008. La Şcoala Gimnazială „Traian“ sau la liceele teoretice, dar şi la cele tehnologice din Craiova, astfel de documente nici nu există.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS