20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMaternitatea Spitalului Judeţean ar putea fi închisă

Maternitatea Spitalului Judeţean ar putea fi închisă

Valul de acuzaţii la adresa Maternităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova, din partea unor mămici care au născut aici şi ai căror copii fie au decedat, fie au fost transferaţi ulterior în stare gravă la Bucureşti, a stârnit o reacţie din partea autorităţilor şi a conducerii unităţii medicale în culpă. Poveştile mamelor care au avut curajul să facă public dramele prin care au trecut au fost prezentate pe larg de Gazeta de Sud („Şi-a salvat propriul bebeluş şi vrea să-i salveze şi pe alţii“ – 4 decembrie, „Doar 24 de zile de viaţă. Bebeluşii ne mor cu zile în spitale“ – 9 decembrie), subiectul fiind comun: infecţiile din spital care fac victime în rândul copiilor. Medicii au replicat spunând că micuţii veniţi prematur pe lume sunt vulnerabili la infecţii, iar perioadele lungi de spitalizare reprezintă un factor favorizant pentru contractarea anumitor infecţii. Cu toate acestea, nici un deces nu a fost raportat la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj ca fiind cauzat de infecţii nosocomiale, iar cazurile de astfel de infecţii declarate de Maternitatea SJU erau de unu-două pe lună. Condiţiile în care stau însă mamele şi copiii sunt inumane pentru un spital regional, cu pereţi decojiţi, saloane cu igrasie şi băi improprii.

Anchete făcute
de spital şi DSP

Pentru a vedea dacă la Maternitate este un focar de infecţie, conducerea Spitalului Judeţean a precizat că a demarat o anchetă în acest sens, iar, dacă rezultatele o vor impune, se poate ajunge până la închiderea Maternităţii.
„Astăzi (ieri – n.r.) s-au luat probe biologice de pe aparatura medicală şi mobilier din mai multe secţii, nu doar de la Neonatologie. Am dispus luarea de probe şi de la Terapia Intensivă, unde sunt copiii, din blocul operator, de pe Secţia obstetrică-ginecologie, pentru a vedea dacă spusele acelor mame se confirmă. În paralel, am solicitat şi Direcţiei de Sănătate Publică şi Inspecţiei Sanitare de Stat să facă acelaşi lucru, pentru a nu exista suspiciuni în privinţa rezultatelor. Nu sunt de principiul ascunderii gunoiului sub preş, pentru că trebuie să ştim care este situaţia exactă cu care ne confruntăm“, a precizat, pentru GdS, dr. Bogdan Fănuţă, managerul SJU Craiova.
Acesta a mai menţionat că, în funcţie de rezultatul probelor, va lua o decizie în privinţa Maternităţii.
„Aştept să văd care sunt rezultatele probelor. În funcţie de limitele în care se încadrează, putem să facem o reorganizare a secţiilor, o igienizare totală sau, dacă probele ies foarte rău, putem chiar să închidem Maternitatea“, a mai spus dr. Bogdan Fănuţă. Întrebat ce se va întâmpla cu copiii din Maternitate şi cu mamele care vor veni să nască la SJU Craiova, dacă se vor închide aceste secţii, managerul spitalului a precizat că acest lucru nu mai depinde de el, ci de Ministerul Sănătăţii (MS). „Ministerul şi Direcţia de Sănătate Publică trebuie să găsească o soluţie în cazul acesta, nu spitalul“, a afirmat Fănuţă.
Rezultatele probelor biologice luate din Maternitate vor fi date săptămâna viitoare, când se va finaliza şi alt control al DSP Dolj făcut la Spitalul Judeţean, la solicitarea ministerului. Aceste controale se fac însă în toate spitalele din ţară, în perioada 10-15 decembrie, şi vizează stocurile de medicamente, aprovizionarea cu medicamente, organizarea liniilor de gardă sau farmaciile deschise de sărbători. Managerul Bogdan Fănuţă a solicitat DSP ca şi acest control să înceapă cu prioritate în secţiile de pediatrie, neonatologie, obstetrică-ginecologie şi blocurile operatorii unde au loc naşterile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS