Gazeta de Sud a fost singura instituţie mass-media care a publicat declaraţia gravă făcută de ministrul culturii, Daniel Barbu, în cadrul unei conferinţe culturale susţinută duminică la Craiova. Ştirea a fost preluată de presa centrală şi a stârnit reacţii din partea preşedintelui Traian Băsescu, a Partidului Naţional Liberal şi a Ministerului Sănătăţii, a UNOPA şi ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, iar Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării îl va audia pe Daniel Barbu pentru afirmaţia sa. Ieri după-amiază, ministrul culturii şi-a cerut scuze public printr-un comunicat de presă.
Prezent duminică la Craiova pentru a susţine o conferinţă pe teme culturale, ministrul culturii, Daniel Barbu, a considerat potrivit să compare bugetul ministerului pe care îl conduce cu cel al Programului Naţional de Prevenire şi Control HIV/SIDA. „La dezbaterile pe bugetul 2014 m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat, următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu înţeleg, eu, personal. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare, de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate“, a spus ministrul Barbu.
GdS a informat UNOPA. CNCD îl va audia
pe Barbu
Gazeta de Sud a făcut publică această declaraţie, informând şi cerând, în primă fază, punctul de vedere al directorului executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate (UNOPA) de HIV/SIDA, Iulian Petre. Acesta a spus că, în urma unor astfel de declaraţii, un ministru din orice ţară civilizată şi-ar fi dat, a doua zi, demisia de onoare. UNOPA a înaintat apoi un comunicat de presă prin care cerea scuzele publice ale ministrului culturii, dar şi poziţia prim-ministrului Victor Ponta şi a ministrului sănătăţii, Eugen Nicolaescu. Totodată, UNOPA l-a reclamat pe Daniel Barbu la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Conform HotNews, CNCD a luat act, în cursul zilei de luni, de gravele afirmaţii ale lui Daniel Barbu, iar preşedintele instituţiei, Csaba Asztalos, a spus că săptămâna viitoare se preconizează citarea şi audierea ministrului Barbu.
Traian Băsescu: Cred că este o declaraţie greşită
Legat de această declaraţie, preşedintele României, Traian Băsescu, a spus, luni seară, într-o conferinţă de presă, că este una greşită. „Ce poți să spui când un înalt demnitar al statului face asemenea afirmații? Când România are peste 12.000 de oameni bolnavi de HIV în evidență? Deci, cred că este o declarație greșită. În toate țările civilizate, și în Africa înapoiată, este o prioritate programul anti-HIV pentru că răspândirea bolii nu poate fi prevenită decât prin tratarea celor bolnavi. Şi chestiunea umanitară, pentru fiecare om în parte. S-a îmbolnăvit, ce faci, îl lași? Că nu poate suporta nimeni, cred că nici cei care sunt mai bogaţi nu pot suporta costurile pentru un astfel de tratament, care este continuu“, a declarat preşedintele ţării în conferinţa de presă de la Cotroceni.
PNL: „Este inadecvată comparaţia între un program naţional de sănătate şi un festival cultural“
Reacţiile au venit şi din partea Partidului Naţional Liberal, din care ministrul Daniel Barbu face parte. Cristina Pocora, purtătorul de cuvânt al PNL, citată de HotNews, a spus că „afirmaţiile domnului ministru Daniel Barbu sunt neinspirate. Este inadecvată comparaţia între un program naţional de sănătate şi un festival cultural. Sănătatea este o prioritate nu doar pentru guvern, ci pentru fiecare cetăţean şi pentru societate în ansamblu. Bugetarea nu trebuie gândită pentru un domeniu în detrimentul altuia, ci pornind de la priorităţile societăţii, de la rezolvarea acelor probleme care sunt cele mai importante pentru cetăţeni“, a spus Pocora. Aceasta a mai precizat că „HIV/SIDA este, din păcate, o problemă de sănătate publică, nu doar a pacienţilor sau a Ministerului Sănătăţii, ci a societăţii, şi trebuie tratată cu responsabilitate. Ministerul Sănătăţii îşi fundamentează politicile publice pe dovezi şi pe nevoile cetăţenilor, ţinând cont de dreptul fundamental la viaţă şi fără discriminări. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a făcut eforturi constante pentru ca, în condiţii de constrângeri financiare, să asigure buna derulare a programului de HIV/SIDA, precum şi a celorlalte programe naţionale. Pentru anul următor, Ministerul Sănătăţii intenţionează să facă mai multe programe naţionale etalon, cel de HIV/SIDA fiind unul dintre ele“, a mai spus Pocora în legătură cu activitatea ministerului condus de Eugen Nicolaescu (PNL). „Pentru ca un cetăţean să se bucure de cultură, trebuie să fie în primul rând sănătos“, a conchis aceasta.
UNOPA: „A fost o ocazie să construim nişte mesaje corecte“
În cursul zilei de marţi, în cadrul unei emisiuni a postului România TV, ministrul Barbu şi-a cerut scuze în direct de la directorul UNOPA, Iulian Petre. Acesta a declarat pentru Gazeta de Sud că apreciază scuzele ministrului, dar că acesta va scăpa, probabil, doar cu un avertisment. Petre speră că şi prim-ministrul Victor Ponta va face o declaraţie în acest sens, când se va întoarce de la funeraliile fostului lider sud-african, Nelson Mandela, de la Johannesburg. „Eu zic că a fost foarte bine şi pe noi ne-a ajutat că am trasmis mesajul că trebuie alocaţi mai mulţi bani pentru programul de tratament. I-am zis că apreciem poziţia profesionistă, că suntem mulţumiţi“, a explicat Iulian Petre. Acesta a completat cu faptul că „a fost o ocazie să construim nişte mesaje corecte şi să mai sensibilizăm lumea. Am apreciat reacţia promptă. Am înţeles că o să fim şi noi chemaţi la CNCD la audierea domnului Barbu. E un lucru bun, vom obţine cel mult un avertisment, dar să ştie lumea, să fie atentă şi să nu mai spună astfel de lucruri, pentru că cei din sală poate nu ştiau nimic despre subiect şi l-au preluat de la dumnealui, făcându-şi o părere greşită. Eu vă mulţumesc pentru ceea ce ne-aţi transmis“, a mai declarat directorul UNOPA pentru Gazeta de Sud.
ActiveWatch: „După o asemenea cumplită declarație, ministrul ar fi trebuit să-și dea demisia“
Contactat de GdS, preşedintele ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, a considerat că declaraţia lui Daniel Barbu arată o opţiune pentru politica neo-nazistă şi că, după afirmaţiile făcute, demnitarul ar fi trebuit să-şi dea demisia. „În România trăiesc aproximativ 20.000 de persoane infectate cu HIV/SIDA pentru care desființarea programului la care face referire ministrul culturii ar însemna condamnarea la moarte. În Germania nazistă, primele victime ale soluției capitale au fost persoanele cu dizabilități intelectuale, adică un grup vulnerabil care «împovărează inutil societatea». Dincolo de opțiunea sa pentru o politică neonazistă, faptul că s-a pronunțat în acest mod în spațiul public produce un efect de instigare la ură împotriva comunității persoanelor infectate cu HIV/SIDA – prezentate ca «lipitori» care sug de la bugetul de stat, lăsând țara fără festivaluri culturale. Într-o țară în care valorile democratice, asumarea egalității de șanse, ar fi consolidate, după o asemenea cumplită declarație, ministrul ar fi trebuit să-și dea demisia“, a spus preşedintele ActiveWatch.
Daniel Barbu
şi-a cerut scuze printr-un comunicat
Tot ieri, printr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Culturii, au fost relatate împrejurările în care Daniel Barbu a venit la Craiova pentru a susţine conferinţa şi, la finalul comunicatului, au fost adresate scuze în câteva cuvinte. „Pe 8 decembrie 2013, ministrul culturii a fost invitat în calitate privată, de universitar şi autor, să ţină o conferinţă la Teatrul Naţional din Craiova. Conferinţa a avut ca temă «Statul cultural: istorie, memorie şi crize». După conferinţă, la sesiunea informală de întrebări şi răspunsuri, dorind să ilustreze transformările pe care politicile de finanţare a programelor şi evenimentelor culturale le traversează în majoritatea statelor europene, inclusiv în România, ministrul a recurs la o comparaţie între bugetul unui program de sănătate publică şi bugetul programelor Ministerului Culturii. Deşi nu s-a referit nici o clipă la persoane, ci doar la programe şi nivele de finanţare, comparaţia a fost cu totul nefericită, după cum nepotrivite au fost şi consideraţiile ce au însoţit-o. Ministrul culturii regretă profund acest fapt şi îşi cere scuze tuturor celor care s-au simţit ofensaţi ori lezaţi de aceste afirmaţii inadecvate“, este comunicatul integral dat de minister.