12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInspector de la Autoritatea Rutieră, la puşcărie pentru şpăgi

Inspector de la Autoritatea Rutieră, la puşcărie pentru şpăgi

Un inspector din cadrul Autorităţii Rutiere Române Bucureşti, acuzat că primea şpăgi direct în cont de la diverse persoane din Dolj şi Olt, a fost condamnat definitiv la doi ani şi jumătate de puşcărie printr-o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Sorin Mihail Bărbulescu, funcţionar în cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR) Bucureşti, a intrat în atenţia ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj la începutul anului, pe 25 ianuarie, când două persoane s-au plâns că bucureşteanul le-a cerut diverse sume de bani pentru a urgenta eliberarea cartelelor tahograf. Unul dintre denunţători a precizat că, pe 27 decembrie, anul trecut, a depus la sediul ARR Dolj documentaţia pentru eliberarea unei noi cartele tahograf. Peste două săptămâni, craioveanul s-a dus din nou la ARR Dolj pentru a întreba cât mai durează până îi este eliberată cartela şi a fost sfătuit de funcţionari să sune la ARR Bucureşti, instituţia care emite aceste documente. Aşa a dat de Bărbulescu, care s-a oferit să-l ajute pentru a obţine cartela tahograf contra sumei de 1.500 de lei. Inspectorul i-a dat denunţătorului numărul unui cont deschis la BCR, iar acesta din urmă a virat şpaga direct în cont. Ulterior, Sorin Mihail Bărbulescu i-a mai cerut 280 şi 500 de lei pentru a-l ajuta cu cartela tahograf. Al doilea denunţător, tot un craiovean, s-a plâns că acelaşi inspector Bărbulescu i-a cerut suma de 500 de lei pentru a grăbi eliberarea cartelei, şpaga fiind virată şi de data aceasta direct în contul bancar. Ulterior, în baza interceptărilor convorbirilor telefonice, anchetatorii au stabilit că bucureşteanul „pretindea sume de bani în scopul urgentării eliberării cartelei tahograf de la mai multe persoane din mai multe judeţe ale ţării“, printre care Dolj şi Olt, şi au dispus folosirea unui investigator sub acoperire. Acesta a luat legătura cu Bărbulescu şi a negociat să-i dea 2.000 de lei pentru a-l ajuta la eliberarea unei cartele tahograf, jumătate din sumă fiind virată în acelaşi cont BCR. Ulterior, pe 4 februarie, funcţionarul a fost prins în flagrant în timp ce primea şi restul de bani de la ofiţerul sub acoperire.

Doi ani şi jumătate de închisoare pentru luare de mită

Inspectorul Bărbulescu a fost arestat preventiv pe 4 februarie, iar după două săptămâni a şi fost trimis în judecată. Inculpatul şi-a recunoscut faptele pentru a scăpa cu o pedeapsă mai uşoară, iar pe 9 aprilie, Tribunalul Dolj l-a condamnat la doi ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată.
Între timp, un alt dosar privind fapte de corupţie a fost întocmit pe numele aceluiaşi inspector de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, care l-au trimis în judecată pe Bărbulescu la sfârşitul lunii martie. Inculpatul şi-a recunoscut faptele şi în faţa magistraţilor din Olt, care, pe 10 aprilie, la o zi după hotărârea Tribunalului Dolj, l-au condamnat tot la doi ani de închisoare, însă cu suspendare. După pronunţarea celor două hotărâri, atât inculpatul, cât şi procurorii au făcut apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Craiova. Instanţa a admis apelul procurorilor şi a hotărât să rejudece cele două dosare împreună, reţinând în ambele comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. De data aceasta, inculpatul a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare, iar instanţa a hotărât ca acesta să rămână în arest. Ulterior, Sorin Mihail Bărbulescu a făcut recurs împotriva hotărârii Curţii de Apel Craiova, dosarul fiind înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
La termenul de pe 2 decembrie, magistraţii din Capitală au respins recursul formulat de Bărbulescu, menţinând totodată sentinţa dată de Curtea de Apel Craiova în iunie. Hotărârea Instanţei Supreme este definitivă, astfel că inculpatul va executa cei doi ani şi jumătate de puşcărie, pedeapsă din care se scad însă cele zece luni petrecute în arest.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS