12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFiliera şpăgilor în dosarul permiselor auto

Filiera şpăgilor în dosarul permiselor auto

Ancheta în dosarul permiselor auto obţinute contra mită face să cadă şi alte capete de oameni ai legii care sunt acuzaţi de corupţie. Cinci dintre inculpaţi au fost arestaţi preventiv vineri pentru o perioadă de 29 de zile, după ce fuseseră reţinuţi joi seară.

Tribunalul Gorj a decis arestarea lui Emil Copiluş, subcomisar, şi a lui Cristian Nicu Stroe, agent-şef de poliţie, ambii din cadrul Serviciului Public Comunitar, Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Gorj, Compartimentul examinări și permise de conducere. Cei doi sunt acuzaţi de comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni în legătură directă cu infracțiunile de corupție. Au mai ajuns după gratii Constantin Turbatu, director al Școlii de șoferi aparținând SC TSC 19B SRL, Ştefan Tănase, instructor auto în cadrul SC Autoradix SRL, și Vasile Frăţilescu, instructor auto în cadrul Școlii de șoferi SC Setifram SRL. Cei cinci arestaţi pot contesta decizia magistraţilor gorjeni la Curtea de Apel Craiova.

Şi alţi instructori şi directori de şcoli auto sunt anchetaţi

Directorul şcolii auto şi cei doi instructori sunt urmăriţi penal pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, cumpărare de influență în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni în legătură directă cu infracțiunile de corupție. În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală și față de alți învinuiți, directori de școli de șoferi și instructori auto. Aceştia sunt acuzaţi de favorizarea a peste 70 de candidaţi la promovarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere în perioada 2012 – 2013. Potrivit probatoriului administrat până în acest moment a rezultat că, în perioada 2012 – 2013, instructori ai unei şcoli de şoferi au creat în rândul cursanţilor şcolii de şoferi convingerea că au relaţii şi influenţă la nivelul lucrătorilor de poliţie din cadrul Serviciului Permise de Conducere Gorj şi îi pot sprijini în promovarea examenului pentru obţinerea permisului în schimbul unor sume de bani despre care au lăsat să se înţeleagă că vor fi date examinatorilor.

200 de euro obţinerea permisului auto

Lista candidaţilor care doreau să promoveze examenul pentru obţinerea permisului de conducere „contra cost“ era comunicată instructorului, iar sumele de bani (de regulă câte 200 de euro) erau predate examinatorilor, în parte, anterior examenului, iar restul după proba practică. „O altă modalitate a constat în achitarea contravalorii unor bunuri solicitate de lucrătorii de poliţie ori prestarea pentru aceştia a diverse servicii (de transport etc.) Ajutorul acordat de examinatori candidaţilor la proba practică se realiza fie prin testarea pe o durată redusă (mult sub minimul de 25 min./candidat prevăzut pentru categoria «B» amatori, de art. 19 din Ordinul MAI nr. 268/08.12.2010) pe un traseu facil (centură sau alte sectoare de drum public ce nu prezintă elemente care să pună în dificultate candidatul şi să atragă depunctarea acestuia) şi fără solicitarea efectuării altor manevre (mers înapoi, întoarcere, parcare, depăşire etc.), fie prin acţionarea comenzilor autovehiculului (pedală frână, manevrare volan etc.) de către examinator, în situaţiile în care se impuneau (pietoni aflaţi pe trecere, pericol de impact cu alte autoturisme, risc de coliziune cu alte obstacole precum bordură, stâlp, gard etc.) fără depunctarea candidaţilor. În cauză au fost efectuate percheziţii. Procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor DGA, IGPR şi DIPI“, se precizează într-un comunicat al DNA.

Adjunctul de la IPJ Gorj, cercetat de DNA pentru luare de mită

Comisarul şef Ion Frăţilescu, adjunctul inspectorului şef al IPJ Gorj, Viorel Caragea, a intrat în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în dosarul permiselor obţinute fraudulos. În urma verificărilor efectuate în dosarul amintit, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus formarea unui nou dosar în care adjunctul inspectorului şef al Poliţiei Gorj, Ion Frăţilescu, este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru luare de mită. În aceeaşi situaţie se află şi Emil Copiluş, examinatorul de la Serviciul de Permise şi Înmatriculări, arestat preventiv. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS