8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn administrator şi trei instructori auto, deferiţi justiţiei

Un administrator şi trei instructori auto, deferiţi justiţiei

Trei instructori auto, aflaţi în arest, şi administratorul unei şcoli de şoferi au fost trimişi în judecată, ieri, de Parchetul General, în dosarul eliberării frauduloase de permise auto din Gorj, informează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).
Potrivit PICCJ, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au finalizat cercetările într-una din cele două cauze penale complexe privind reţeaua constituită din medici, asistente medicale, instructori auto, agenţi de poliţie şi alte persoane care constituiseră o adevărată filieră pentru obţinerea frauduloasă de permise auto.
Anchetatorii au decis să îi trimită în judecată pe instructorii auto Gheorghe Frăţilescu, Georgiana Stroe şi Petre Bogdan, acuzaţi de trafic de influenţă. Alături de ei, a fost deferit justiţiei, pentru complicitate la trafic de influenţă, Ionuţ George Stroe, administratorul unei şcoli de şoferi.
Potrivit procurorilor, Gheorghe Frăţilescu, Georgiana Stroe şi Petre Bogdan au cerut şi au şi primit, fiecare în parte, în intervalul iulie – noiembrie, sume cuprinse între 150 şi 200 de euro, de la investigatori sub acoperire sau de la alte persoane interesate să promoveze examenul pentru permisul auto. În schimbul sumelor primite, cei trei lăsau să se creadă că pot interveni pe lângă poliţiştii examinatori. Astfel, promiteau ei, candidaţii care dădeau mită ar fi putut promova proba practică a examenului auto, pentru ca, în final, să obţină permisul de conducere categoria B. În schimbul sumei de 100 de lei, ei mai garantau şi primirea unei fişe medicale şi a avizului medical, fără examinarea candidatului din punct de vedere medical.
„Inculpatul Stroe George Ionuţ, în calitate de administrator şi instructor la o şcoală de şoferi, în cursul lunii septembrie 2013, pentru a o ajuta material şi moral pe mama sa, inculpata Stroe Georgiana, a pretins şi primit de la o cursantă (investigator sub acoperire) suma de 900 de lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra poliţiştilor examinatori din cadrul SPCRPCIV Gorj, pentru a promova proba practică a examenului auto în vederea obţinerii permisului de conducere categoria B, în sensul că a transmis biletul cu numele cursantei şi data examinării, scris de inculpata Stroe Georgiana, unui agent de poliţie“, precizează sursa citată.
Referitor la celelalte persoane implicate în dosar, respectiv medici, asistente medicale sau agenţi de poliţie, procurorii continuă să strângă probe, fiind continuată urmărirea penală, au declarat reprezentanţii Parchetului General.
Pe 11 noiembrie, au fost făcute 17 percheziţii domiciliare în judeţul Gorj, la sediile cabinetelor medicale, la sediile şcolilor de şoferi, precum şi la biroul informaticianului din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Gorj.
În urma percheziţiilor din 11 noiembrie, anchetatorii au ridicat 900.000 de lei, 23.500 de dolari şi numeroase bijuterii.
Zece persoane, între care trei medici şi doi administratori ai unor şcoli de şoferi, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, în urma unor decizii luate pe 12 noiembrie de Tribunalul Bucureşti, la propunerea procurorilor, şi menţinută, apoi, de Curtea de Apel Bucureşti.

Medicii, anchetaţi
în continuare în stare de arest

Ancheta Parchetului General continuă într-un alt dosar ce are legătură cu permisele obţinute în mod fraudulos. Unii dintre cei anchetaţi sunt arestaţi preventiv. Este vorba de: medicii Dana Vodislav, Rodica Lehner, Elena Băltărețu, asistentele medicale Elena-Liliana Răcman, Lorenziana-Paula Diaconescu şi Eugenia Adam, dar și de instructorul auto Vasile Băltărețu. Cei arestaţi sunt acuzaţi, între altele, de: trafic de influență, luare de mită, abuz în serviciu și altele. Potrivit anchetatorilor, la cabinetul medical al medicului Băltăreţu au fost eliberate în cursul anului 2013 aproximativ 2.600 de certificate/fişe medicale, pentru care a fost încasată suma de aproximativ 234.000 de lei, în majoritatea situaţiilor nefiind eliberate documente fiscale. La nivelul cabinetului medical la care funcţiona ca asociat şi administrator Vodislav Dana Maria au fost eliberate, de la începutul anului până în prezent, 2.500 de certificate pentru care au fost încasate circa 225.000 de lei, majoritatea fără emiterea unor documente fiscale. O situaţie similară s-a constatat şi la cabinetul medical la care funcţiona Lehner Rodica, unde, în cursul acestui an, au fost eliberate circa 1.500 de certificate/fişe medicale, pentru care a fost încasată suma de 127.500 de lei. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi: Nicu Cristian Stroe (agent de poliţie), Vasile David, ambii acuzaţi de trafic de influenţă, Daniel Ciurea (agent de poliţie) urmărit penal pentru infracţiunea de abuz în serviciu, Florin Ciora – (informatician) anchetat pentru de luare de mită şi Vasile Silian – (medic), acuzat de săvârşirea infracțiunilor de luare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu. De amintit că Nicu Cristian Stroe, Daniel Ciurea şi Florin Ciora sunt angajaţi ai Serviciului Permise de Conducere Gorj.

Încă un dosar
pentru poliţiştii
de la Serviciul Permise

Anchetele continuă în ceea ce priveşte activitatea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmaticulare a Vehiculelor Gorj. Astfel, poliţia şi procurorii au efectuat ieri o percheziţie la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Gorj. Șeful Compartimentului Permise și Examinări, subcomisarul Emil Copiluşi, a fost ridicat de oamenii legii şi dus la audieri la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. Tot acolo a ajuns şi agentul de poliţie Nicu Cristian Stroe. Ancheta este coordonată de Inspectoratul General al Poliţiei Române. În funcţie de probele pe care le au anchetatorii se va decide sau nu reţinerea celor doi oamenii ai legii care sunt acuzaţi că nu şi-au îndeplinit conform legii datoria în cadrul Serviciului Permise de Conducere Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS