17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn obicei tradiţional românesc, inclus pe lista patrimoniului UNESCO

Un obicei tradiţional românesc, inclus pe lista patrimoniului UNESCO

Colindatul de ceată bărbătească, obicei specific Crăciunului în România şi Republica Moldova, a fost introdus, la reuniunea de zilele acestea de la Baku, Azerbaidjan, pe lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO, informează evz.ro. Dosarul de înscriere a fost realizat în comun de România şi Republica Moldova şi a fost trimis spre analiză în cursul anului trecut. România a mai trimis atunci alte două candidaturi: pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc şi pelerinajul de la Mănăstirea Moisei, din data de 15 august, când este sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.

Potrivit Ministerului Culturii, colindatul în ceată bărbătească este un obicei vechi, de origine latină, care se întâlneşte în spaţiul Republicii Moldova, în România, dar şi în teritoriile aferente spaţiului românesc. Acest obicei concentrează valori de primă importanţă ale folclorului muzical, literar, coregrafic, perpetuate prin tradiţia oralităţii.

România mai are pe lista acestui patrimoniu cultural imaterial şi ritualul Căluşului, inclus în noiembrie 2005, Doina, inclusă în octombrie 2009, şi ceramica de Horezu (decembrie 2012).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS