10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvazionişti condamnaţi definitiv

Evazionişti condamnaţi definitiv

Patru doljeni au fost condamnaţi definitiv pentru o evaziune fiscală de peste un milion de lei, hotărârea fiind luată luni de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Bucureşti

Andi Sfîrlogea, de 40 de ani, şi Mihăiţă Mihart, de 33 de ani, ambii din Craiova, au fost reţinuţi la începutul lunii aprilie 2012, fiind acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi la transmiterea fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul sustragerii de la urmărirea penală. Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor Dolj au stabilit că „creierul“ afacerii era Horaţiu Ene, care la acea dată era arestat preventiv în alt dosar de evaziune fiscală.
În urma cercetărilor făcute de ofiţerii de la Investigarea Fraudelor s-a stabilit că, între octombrie 2010 şi martie 2011, Sfîrlogea, în calitate de împuternicit al SC Soradi Com SRL, a pus la dispoziţia lui Ene, administratorul societăţii, documente pentru livrări fictive de mărfuri cu scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. În acest fel, Sfîrlogea l-a ajutat pe Horaţiu Ene la comiterea unei evaziuni fiscale de 1.060.995 de lei. Poliţiştii au mai stabilit că, în 2010, Mihart i-a ajutat atât pe Sfîrlogea, cât şi pe Ene să se sustragă urmăririi penale prin preluarea în mod fictiv a părţilor sociale ale SC Soradi Com SRL contra sumei de 35.000 de lei. În acelaşi dosar, alături de cei trei au mai fost deferiţi justiţiei şi Claudia Ene şi Liviu Călinescu, care l-au sprijinit pe Ene la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.
În decembrie, anul trecut, Tribunalul Dolj i-a găsit vinovaţi şi condamnat pe toţi cei cinci inculpaţi: Ene a fost condamnat la patru ani şi şase luni de puşcărie, Claudia Ene şi Sfîrlogea – la câte trei ani, Mihart – la doi ani de închisoare, iar Călinescu a primit un an. În plus, Horaţiu şi Claudia Ene şi Sfîrlogea au fost obligaţi să plătească statului cei 1.060.995 de lei.
Cu excepţia lui Călinescu, ceilalţi patru inculpaţi au formulat apel împotriva sentinţei date de Tribunalul Dolj, care a fost soluţionat pe 23 mai de Curtea de Apel Craiova. Instanţa i-a redus lui Sfîrlogea pedeapsa de la trei ani la un an şi 11 luni de închisoare cu suspendare şi a respins apelurile formulate de ceilalţi inculpaţi.
A urmat recursul, dosarul de evaziune fiscală fiind înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe 25 iunie. Luni, magistraţii bucureşteni au luat act de faptul că Mihart şi-a retras recursul şi a respins acţiunile formulate de ceilalţi trei inculpaţi, astfel că toţi patru au rămas cu pedepsele date de Curtea de Apel Craiova pe 23 mai.
La începutul lunii octombrie 2012, Horaţiu Ene a fost condamnat definitiv alături de Adrian Marinescu în alt dosar privind o evaziune fiscală în valoare de 1.173.557 de lei. Ene a fost condamnat în acest dosar trei ani de puşcărie, iar Marinescu la doi ani de închisoare cu suspendare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS