16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPensionarii, victimele dobânzilor neştiute

Pensionarii, victimele dobânzilor neştiute

Pentru venituri de doi, trei lei pe an, cu care figurează la Financiar, de existenţa cărora unii nici nu ştiu, mulţi pensionari doljeni cu pensie de până la 700 de lei trebuie să dea înapoi chiar şi câteva sute de lei. Cum au ajuns în asemenea situaţie? Au primit reţete de la medici cu compensare 90%, deşi ar fi avut dreptul doar la o compensare de 50%.

Foarte mulţi pensionari din Dolj cu pensia până la 700 de lei primesc notificări de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), prin care sunt somaţi să restituie sute de lei, pentru compensări ilegale de 90% ale preţului medicamentelor care le-au fost prescrise. Această măsură a fost transmisă CAS Dolj în urma verificărilor făcute de Curtea de Conturi în 2013. Pensionarii ajung într-o astfel de situaţie pentru că figurează în evidenţele ANAF cu venituri impozabile din alte surse în afară de pensia de până la 700 de lei, caz în care compensarea medicamentelor ar fi trebuit să se facă în proporţie de 50%. De cele mai multe ori pensionarii nu ştiu că au şi alte venituri, or, veniturile care îi scot în afara legii pentru a beneficia de compensarea cu 90% a medicamentelor sunt de doi sau trei lei pe an.
În acest caz apare şi întrebarea firească a oricărui pensionar: De ce pentru un venit de doi lei să dau înapoi patru sau cinci sute de lei? Sau cum se face că o persoană cu o pensie care se apropie de 700 de lei poate primi medicamente compensate 90%, iar altă persoană a cărei pensie nu depăşeşte, să zicem, 350 de lei, dar care se trezeşte cu un venit de doi lei pe an dintr-o dobândă, nu poate beneficia de aceeaşi compensare. Răspunsul este simplu: aşa este legea. Şi iată cum un act normativ elaborat pentru a ajuta pensionarii cu venituri mici (din pensie sub 700 de lei) se poate întoarce împotriva celor cu venituri cumulate mult mai mici, doar pentru că mai au şi altă sursă de venit. Pentru că legea ţine cont de surse, nu de nivelul veniturilor!

Atenţie la banii ţinuţi în bancă!

În fiecare lună, în urma verificărilor făcute de CJAS Dolj la medicii de familie tot mai mulţi pensionari sunt prinşi în ofsaid şi puşi să dea înapoi compensarea de 40% din preţul medicamentelor de care au beneficiat într-o anumită perioadă, compensare considerată nelegală. Numai în luna noiembrie au fost depistate 40 astfel de cazuri, la un singur medic de familie. Iar pentru un pensionar să dea înapoi o sumă mai mare decât pensia pe care o are (au existat astfel de cazuri) este foarte greu. Uneori se ajunge în instanţă pentru a se obţine titlu executor, Casa câştigă de fiecare dată (legea e de partea ei), iar pensionarul mai suportă şi alte cheltuieli.
Reprezentanţii CJAS Dolj spun că mulţi dintre cei vizaţi plătesc de bunăvoie, după ce sunt notificaţi, dar trebuie ştiut cum se ajunge în asemenea situaţie.
„Pensionarii trebuie să ştie că banii pe care îi deţin la bancă sau acţiunile pe care le au la o societate dau naştere la venituri. Iar aceste venituri, fie ele şi de câţiva lei, nu le mai dau dreptul la compensarea cu 90% a medicamentelor. Dacă se depistează un caz, se face calculul pe fiecare prescripţie primită într-o anumită perioadă şi se recuperează diferenţa de 40% din compensare. Aceşti bani se pot imputa medicului de familie, dacă acesta nu a solicitat cuponul de pensie şi declaraţia pe propria răspundere a pensionarului cum că nu realizează şi alte venituri impozabile în afară de pensia de până la 700 de lei, sau pensionarului, dacă medicul are aceste documente în momentul în care oferă consultaţia şi dă prescripţia“, a explicat Alina Tănăsescu, preşedinte-director general al CJAS Dolj.

Cum poate fi evitată această situaţie

Casa de Asigurări de Sănătate este cea care solicită la Finanţe situaţia veniturilor pensionarului verificat, pentru a vedea dacă se respectă legea privind compensarea. Numai că Finanţele nu fac distincţia pe luni şi trimit situaţia pe tot anul. Iar cei care au bani în bancă se trezesc cu venituri anuale de câţiva lei, care îi obligă se restituie compensarea suplimentară de 40% a medicamentelor de care au beneficiat. Cum poate fi evitată această situaţie? În primul rând, dobânzile, dividendele, veniturile din agricultură şi silvicultură au scadenţa anuală. Iar pentru a rămâne sub protecţia legii, pensionarul ar trebui să ştie modul în care este făcut depozitul şi când are scadenţa, iar în acea lună să nu beneficieze de compensarea de 90%.
„Dacă pensionarul are documentele care să ateste (extrase de cont – n.r.) că acel venit a fost obţinut într-o anumită lună, care nu coincide cu luna sau lunile pentru care s-au eliberat prescripţiile medicale cu compensare 90%, atunci el rămâne sub protecţia legii şi nu mai trebuie să dea banii înapoi“, a mai spus Alina Tănăsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS