5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa Rojişte se scot bani şi din piatră seacă

La Rojişte se scot bani şi din piatră seacă

http://www.youtube.com/watch?v=is-6H2a4IeM

\n

Cu un buget mic, dar cu mare dorinţă de dezvoltare, autorităţile locale din comuna doljeană Rojişte au început să apeleze din acest an la investitori. De curând, a fost deschisă o carieră de piatră şi au început lucrările pentru amenjarea unui centru social. În plan mai sunt şi alte investiţii, care vor fi realizate de agenţi economici din ţară, dar şi din străinătate.

Situată la 30 de kilometri de Craiova, pe Drumul Naţional 55 ce duce spre portul Bechet, comuna Rojişte are o populaţie de 2.600 de locuitori. Ocupaţia de bază a acestora a fost întotdeauna agricultura. În urmă cu câţiva ani, erau recunoscuţi pentru orezăriile existente şi producţia de tutun. În prezent, localnicii încearcă să rămână pe piaţă cu produsele din legumicultură, dar şi cu ceea ce seamănă pe câmp. Solul nu le-a fost însă tot timpul prielnic, fiind nisipos. Drept dovadă, la intrarea în comună există o suprafaţă de mai bine de zece hectare care a fost scoasă din uz pentru că era total neproductivă, fiind în bună parte cu piatră. De curând însă, autorităţile locale au găsit  o soluţie pentru a o exploata: au deschis o carieră de piatră. Activitatea este la început.  „Am reuşit deschiderea unei cariere de piatră în terasă, care deja produce din luna septembrie. Este situată la ieşirea din comună, în zona pădurii, pe un teren neproductiv pe care APIA ni l-a scos de la plată fiind zonă cu foarte mult pietriş. Nu aveam ce face şi am zis să-i dăm o utilitate, să producă fonduri pentru Primăria Rojişte. A intrat astfel o firmă care s-a ocupat de toate aprobările necesare pentru exploatare şi ne ajută şi pe partea de infrastructură. Ne-a făcut gratuit tot drumul de la carieră la asfalt şi a asfaltat gratuit un kilometru de drum pentru comună. Totodată, ne plăteşte 15% din fiecare metru cub excavat din această carieră şi ne ajută cu anumite utilaje pe unde mai avem nevoie. Contractul este pe 25 de ani, după care pe amplasamentul acestei cariere ne vor rămâne cinci iazuri piscicole, care vor fi populate cu peşte“, a precizat Ionel Nedelcu, primarul comunei Rojişte. Acest loc a creat speranţe şi pentru locuri de muncă. „Deocamdată, din sat au fost angajaţi paznicii, dar urmează să se realizeze o staţie de sortare unde va fi nevoie de forţă de muncă, pe care o va da tot comuna“, a mai spus primarul.

Speranţe pentru agricultură

Şi pentru agricultură sunt speranţe de mai bine. În zonă s-a înfiinţat o asociaţie agricolă, care se ocupă de lucrarea terenurilor pe care creştea altădată orezul. Peste 100 de hectare au fost cultivate cu grâu, care deja a răsărit şi a creat un covor de un verde crud. Specialiştii în domeniu spun că, aşa cum arată acum cultura, sunt semne bune pentru anul viitor. „E grâu de sămânţă, care se află într-o stare bună de vegetaţie. Va intra în iarnă foarte puternic. Chiar dacă va fi acoperit de zăpadă, nu vor fi probleme. Din semnele pe care le avem acum se anunţă un an agricol foarte bun pentru grâu. În rest, mai avem 20 de hectare cu orz şi ceva secară. De asemenea, suntem în perioada de pregătire a terenurilor pentru culturile de primăvară“, a precizat Liviu Rotaru, inginer agricol din comuna Rojişte.
Mulţi localnici îşi doresc să reia şi cultivarea tutunului. Anul acesta, unii dintre ei au avut deja producţie. „De anul trecut a început să se cultive din nou tutunul, care merge foarte bine pe solurile nisipoase. E şi bănos, numai că nu avem puncte de achiziţie a lui. E nevoie de cineva care să vină să îl cumpere“, a precizat Florentin Enescu, unul din localnicii care s-a ocupat şi în trecut de cultivarea tutunului. Pentru a-i sprijini pe cultivatori, primarul din Rojişte va încerca să redea în folosinţă depozitul unde cândva se usca tutunul.

Legumele ar putea ajunge la export

Dar nu numai culturile din câmp sunt de lăudat. Cei tineri au ales să muncească şi acasă. Au accesat fonduri europene şi au făcut solarii mari în grădini, în care muncesc şi în această perioadă rece. „Am cinci solarii cu salată verde, pătrunjel şi mărar. Problema este cu vânzarea. Eu vând produsele la angro şi preţurile sunt foarte mici. Dacă nu lăsăm la preţ, nu le ia şi nu prea mai scoatem investiţia“, a precizat George Stanciu, unul din legumicultori. Pentru producătorii de legume angro se încearcă o alternativă. „Pe 31 ianuarie va veni un investitor portughez, cu care avem proiecte în derulare. În 2014 vrem să facem un depozit de colectare a fructelor şi legumelor, care vor fi exportate în Portugalia“, a mai spus primarul. Acelaşi investitor a început la Rojişte realizarea unui centru social pentru bătrâni într-o clădire veche aflată lângă primărie. Sunt speranţe ca în 2015 investiţia să se finalizeze. „Se vor crea şi noi locuri de muncă. În acest cămin se vor angaja infirmiere, asistente, bucătărese“, a subliniat Ionel Nedelcu. Edilul comunei speră astfel ca, prin crearea locurilor de muncă, tinerii să nu mai fie nevoiţi să părăsească comuna pentru a lucra în străinătate. În prezent, din datele administraţiei locale rezultă că sunt plecaţi 100 de tineri, care muncesc în Spania şi Italia.

Pregătiri pentru Sărbători

În centrul atenţiei sunt şi copiii. La Rojişte sunt 236 de elevi şi preşcolari, care deja se pregătesc pentru Sărbători. În curând le va trece pragul Moş Nicolae. Sărbătoarea este importantă la nivelul comunei. În fiecare an, pe 6 decembrie are loc hramul Bisericii „Sfântul Nicolae“ din comună. Este ziua în care sătenii se strâng la biserică, unde fac praznic în amintirea celor care au trecut în nefiinţă. De Crăciun sunt alte obiceiuri.
În seara de Ajun se merge cu colindul prin sat. „În timpul zilei, cetăţenii se îmbracă în costume naţionale şi merg cu plugul prin sat. Trag câte o brazdă la fiecare gospodar la poartă şi aruncă grâu pentru un an cât mai roditor. Copiii merg seara cu steaua. Pentru ei se face şi un brad mare, unde primesc cadouri din partea consiliului local“, a povestit primarul. Sărbătorile se încheie pe 7 ianuarie cu hramul Bisericii „Sfântul Ioan“ de la Tâmbureşti.

Proiecte pentru 2014

Trecerea în noul an va însemna nu numai creionarea noilor proiecte menţionate până acum, ci şi continuarea celor începute în 2013. „Avem un proiect în derulare, o sală de festivităţi în satul Tâmbureşti, care ne este foarte utilă. Acum este în construcţie şi e realizată în proporţie de 50%. Aş vrea să dau o utilitate şi târgului de săptămână, care în momentul de faţă există, dar nu funcţionează. Cred că va fi depozit de lemne“, spune primarul. În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ, sunt prevăzute lucrări pentru reabilitarea grădiniţei, care este şi monument istoric. Tot pentru anul viitor sunt speranţe pentru finalizarea lucrărilor de alimentare cu apă. Acestea au început în 2009, pe Ordonanţa nr. 7, dar s-a oprit finanţarea după ce s-a realizat 10%.

Comuna Rojişte e atractivă şi prin locurile de agrement

Comuna Rojişte este cunoscută nu numai pentru hărnicia localnicilor, ci şi pentru cele câteva locuri despre care se spune că au atras chiar atenţia lui Ceauşescu. În pădurea de foioase de la intrarea în comună, câţiva arbori seculari au creat un loc de poveste. În jurul celui mai bătrân stejar s-a ridicat o casă unde fostul preşedinte venea să se relaxeze, dar şi să vâneze. Tradiţia se menţine şi acum, dar locul a intrat în proprietate privată. Se mai organizează încă vânători, în pădure fiind căprioare, cerbi şi mistreţi. Cei care sunt pasionaţi de pescuit au şi ei un loc al lor. Administraţia locală a amenjat un iaz, pe care l-a populat cu caras şi fitofag. Potrivit primarului, pescuitul este gratuit şi se poate face în orice perioadă a anului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS