15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRăzboiul beculeţelor de Sărbători

Războiul beculeţelor de Sărbători

\n

Primăria Craiova şi firma care asigură iluminatul public şi instalaţiile pentru Sărbătorile de iarnă, Luxten Lighting, au declanşat un război din care singurii pierzători sunt craiovenii. Mărul discordiei îl reprezintă refuzul Luxten de a monta instalaţiile de Sărbători, astfel că primăria s-a văzut nevoită să se descurce cu beculeţele şi ghirlandele din dotare. Efectul: atmosfera feerică de anii trecuţi a dispărut şi a lăsat loc unui peisaj dezolant, cu brazi împodobiţi sărăcăcios. La aceasta a contribuit şi dispariţia ornamentelor cumpărate acum patru ani de fostul primar, cu un milion de euro.

Craiovenii s-au aşteptat ca, începând cu 1 decembrie, centrul oraşului să fie scăldat în lumina instalaţiilor de Sărbători, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Atmosfera de basm a fost însă înlocuită cu un peisaj sărăcăcios: câteva ghirlande amplasate pe stâlpi, instalaţii luminoase „aruncate“ pe câţiva brazi, doi copaci albi şi o sanie amplasate în faţa primăriei. Şi cam atât. De ce Sărbătorile mult aşteptate sunt învăluite în semibeznă? Pentru că primăria şi firma care asigură iluminatul public în oraş, inclusiv decorarea lui de Sărbători, nu se mai înţeleg. Disputa pe beculeţele şi instalaţiile luminoase de Sărbători este juridică: Luxten consideră că înţelegerea contractuală cu primăria a expirat de aproape o lună, primăria susţine că vechiul contract prelungit de actualul consiliu local în februarie 2013 este încă în vigoare. Pentru a justifica lipsa decoraţiunilor de Sărbători din centrul oraşului, municipalitatea a acuzat Luxten că a şantajat-o, forţând o nouă prelungire a contractului, dar pe trei ani, lucru pe care primăria nu l-ar fi acceptat. Fiecare dintre cele două părţi susţine că are dreptate, iar războiul declaraţiilor ar putea să ajungă şi în faţa instanţei.

Cum stau lucrurile de fapt?

În anul 2002, Consiliul Local Craiova a aprobat Hotărârea nr. 235, prin care consilierii delegau către SC Luxten Lighting SA serviciul de iluminat public al oraşului pe o perioadă de zece ani. Contractul de delegare a fost înregistrat sub numărul 42515, pe 7 noiembrie 2002. Potrivit hotărârii, consilierii au aprobat „contractul de delegare a serviciului de reabilitare şi modernizare a sistemului de iluminat public arhitectural, ornamental stradal, al clădirilor de patrimoniu şi al stadionului «Ion Oblemenco» din municipiul Craiova către SC LUXTEN LIGHTING COMPANY SA Bucureşti, în asociaţie cu SC ROMLUX LIGHTING SRL Târgovişte“. Contractul a fost semnat în mandatul fostului primar Vasile Bulucea. Ştafeta a fost preluată de Antonie Solomon şi dusă mai departe de actualul primar, Lia Olguţa Vasilescu. La prima vedere şi, conform unei logici simple, contractul urma să expire pe 7 noiembrie 2012, iar consiliul local ar fi trebuit să adopte până atunci o hotărâre prin care să-l prelungească. Hotărârea a venit cu întârziere, abia în luna februarie 2013. „Părțile prezentului act adițional convin modificarea Contractului de delegare al serviciului de iluminat public, după cum urmează: Art. 1. La art. 3, Cap. 3 DURATA CONTRACTULUI din Contractul de delegare al serviciului de iluminat public, se introduce alin. 3, având următorul conținut: «Contractul de delegare a serviciului de iluminat se prelungeşte cu 1 (un) an, de la data semnării lui de către părţi». Art. 2. Celelalte articole din Contractul de delegare a serviciului de iluminat, astfel cum a fost modificat prin actele adiţionale ulterioare, rămân neschimbate“, se arată în hotărârea care a aprobat prelungirea cu un an a respectivului contract. Primăria şi Luxten au interpretat diferit prevederea care spune că prelungirea contractului intră în vigoare de la data semnării. Cum contractul propriu-zis a fost semnat în luna martie 2013, primăria susţine că el este valabil până în martie 2014, deci Luxten este obligată să împodobească străzile. Luxten, pe de altă parte, spune că acel contract a expirat şi că data semnării se referă la contractul din noiembrie 2002, nu la actul adiţional.

Primăria acuză Luxten de şantaj

Ca să-şi scuze oarecum neputinţa de a le oferi craiovenilor un oraş frumos împodobit, oficialii primăriei au emis ieri un comunicat în care aruncă vina pe Luxten, pe care o acuză de şantaj. „Primăria municipiului Craiova continuă să monteze instalaţii pentru iluminatul de Sărbătorile de iarnă până în data de 6 decembrie. Aprinderea oficială a beculeţelor se va face astfel în aceeaşi zi cu municipiul Bucureşti, de Sfântul Nicolae.
Împodobirea oraşului pentru sărbători s-a făcut, în acest an, în regim de urgenţă, întrucât societatea Luxten – firmă care are de 11 ani contract cu Primăria municipiului Craiova, a refuzat să-şi asume obligaţiile, dacă nu i se prelungeşte contractul cu încă trei ani. Întrucât Primăria municipiului Craiova nu a cedat acestei forme de presiune, iluminatul de Sărbători a fost achiziţionat cu fonduri proprii şi cu ajutorul sponsorilor. Pentru întreţinerea iluminatului public în municipiul Craiova se va organiza o nouă licitaţie, conform legii, în primele luni ale anului viitor“, se arată în comunicat. Oficial, Luxten nu a dorit să comenteze acuzele, dar surse din companie au spus că nu puteau să realizeze iluminatul ornamental în acest an deoarece nu mai aveau bază legală, contractul fiind expirat, din punctul lor de vedere, din data de 7 noiembrie. „Ne-au cerut să realizăm iluminatul de Sărbători şi noi le-am spus că pentru acest lucru trebuie să încheiem un contract. Nu au fost de acord“, au spus sursele.
Potrivit unui avocat independent, Luxten are dreptate în disputa cu primăria. „Este principiul logic: contractul se prelungeşte de la data expirării lui. Nu poţi prelungi un contract de la o dată în care nu se afla în fiinţă“, a spus el. Cu alte cuvinte, contractul poate fi prelungit cu un an de la data de 7 noiembrie 2012, în consecinţă a expirat pe 7 noiembrie 2013. Acest lucru ridică o altă problemă legală. Pe baza cărui document este gestionat în prezent iluminatul public şi cum poate fi el plătit legal?

Unde sunt ornamentele de un milion de euro ale lui Solomon?

Şi mai este ceva. Primăria a precizat că „iluminatul a fost achiziţionat cu fonduri proprii şi cu ajutorul sponsorilor“. De ce nu au fost folosite ornamentele de Sărbători cumpărate cu bani grei de fostul primar Antonie Solomon?
În 2009, municipalitatea craioveană a făcut cumpărături „de criză“: ornamente pentru Sărbătorile de iarnă în valoare de peste un milion de euro. Printre acestea se numărau ghirlande de brad, oameni de zăpadă, „ţurţuri luminoşi“, un „urs şezând“ şi mai mulţi „iepuraşi în iarbă“, alături de un impresionant „Moş Crăciun cu sac“ şi mai mulţi „reni pe schiuri“. La licitaţie s-a prezentat o singură firmă – SC MK Ilumination SRL din Hunedoara -, care a şi câştigat, primind pentru produsele sale suma de 4,4 milioane de lei, plus TVA.
De această afacere s-a interesat şi Curtea de Conturi, care a observat mai multe nereguli, dar lucrurile au rămas la stadiul de control.
Culmea a fost că primăria a cumpărat acele ornamente în condiţiile în care Luxten era obligată, prin contractul pentru care se războieşte cu actuala administraţie a Craiovei, să împodobească ea oraşul. Şi chiar l-a împodobit.
Surse din primărie au declarat că mare parte din ornamentele de un milion de euro au dispărut. „Nu ştim ce s-a întâmplat cu ele. Nu le mai găsim“, au spus acestea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS