14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLector universitar, condamnat la închisoare cu executare

Lector universitar, condamnat la închisoare cu executare

Carina Stegăroiu, de 44 de ani, lector universitar la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ (UCB) din Târgu Jiu,  a fost condamnată la un an şi jumătate de închisoare cu executare pentru infracţiunea de delapidare. Sentinţa a fost pronunţată de către Judecătoria Târgu Jiu şi poate fi atacată cu recurs de părţile implicate. Salariata UCB a şi fost reţinută în anul 2011, în dosarul în care a primit condamnarea la închisoare cu executare, fiind acuzată de înşelăciune, fals şi delapidare. Anchetatorii au descoperit că lectorul universitar a transferat sume de bani importante, din conturile firmei la care lucra – Gastrom Group SRL din Târgu Jiu, în conturi personale. Astfel, în perioada iunie 2010 – iulie 2011, Carina Stegăroiu, în calitate de director economic al unei societăţi comerciale din municipiu, prin falsificarea unor ordine de plată către diverşi furnizori, şi-a însuşit, în mod repetat, diverse sume de bani pe care le-a transferat în conturile personale. Prejudiciul total produs astfel firmei la care era angajată a fost de aproximativ 170.000 de lei.

Banii au fost cheltuiţi pe diferite bunuri

Potrivit rechizitoriului, patronul firmei Gastrom, Nicolae Ţârcă, a descoperit întâmplător că îi dispar bani din cont, după ce a aflat că nu şi-a mai plătit impozitele şi taxele către stat. Dorind să vadă de ce nu au ajuns banii în bugetul statului şi firma înregistrează debite, Nicolae Ţârcă a dat peste afacerile „angajatei“ sale: „Partea vătămată a constatat că o serie de extrase de cont existente în dosarele de gestiune au fost falsificate cu privire la codurile IBAN şi denumirea destinatarului, astfel încât sume mari de bani să pară că au fost virate ca taxe şi impozite la bugetul de stat sau cu titlu de plăţi către furnizori, în realitate destinaţia sumelor fiind către conturile personale ale inculpatei şi ale apropiaţilor săi“, se precizează în rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. O parte din bani au fost cheltuiţi pe aparatură electrocasnică, în folosul lectorului universitar, care a beneficiat şi de ajutorul unor apropiaţi.

Magistraţii au dispus anularea actelor false

În sentinţa pronunţată la Judecătoria Târgu Jiu, magistraţii au dispus anularea tuturor actelor false, respectiv a 20 de ordine de plată. Judecătorii au mai dispus anularea extraselor de cont ridicate de la SC Gastrom Group SRL Târgu Jiu. „Obligă inculpata la plata către partea civilă SC Gastrom Group SRL Târgu Jiu, prin lichidatorul judiciar SC Consulting Company IPURL TÂRGU JIU, a sumei de 164.804 lei despăgubiri civile. Respinge cererea formulată de partea civilă SC Gastrom Group SRL Târgu Jiu, cu privire la anularea actelor juridice de înstrăinare a bunurilor deţinute de către inculpată, ca nedovedită. Obligă inculpata la plata a 7.000 de lei cheltuieli judiciare statului. Cu recurs în termen de zece zile de la pronunţare pentru cei prezenţi şi de la comunicare pentru părţile lipsă“, potrivit sentinţei publicate pe site-ul Judecătoriei Târgu Jiu.

Patronul Gastrom s-a sinucis

Carina Elena Stegăroiu este lector universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestionarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu. Patronul firmei Gastrom Group SRL, Nicolae Ţârcă, nu a mai apucat să îşi vadă fosta angajată trasă la răspundere pentru că l-a lăsat fără bani. Omul de afaceri s-a sinucis în luna august a acestui an. Nicolae Ţârcă a fost găsit spânzurat într-o cabană de lângă staţiunea Voineasa, judeţul Vâlcea. Firma afaceristului, care la un moment dat a prosperat din contracte cu masa caldă pentru unităţi ale Ministerului Apărării Naţionale, a intrat în insolvenţă. Mai mult decât atât, Ţârcă pierduse şi contractul de furnizare a mesei calde pentru Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Zeci de firme şi societăţi de leasing îi băteau la uşă pentru a recupera diferite sume de bani. Sub presiunea încurcărurilor financiare în care intrase, Nicolae Ţârcă a cedat şi şi-a pus capăt zilelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS