11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal la Penitenciarul Pelendava

Scandal la Penitenciarul Pelendava

O inspecţie făcută de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) la Penitenciarul Pelendava Craiova, după o serie de sesizări făcute chiar de angajaţii instituţiei, a scos la iveală „indicii“ privind săvârșirea unor fapte de natură penală şi disciplinară.

Penitenciarul Pelendava, unul cu regim deschis şi semideschis, unde sunt „cazaţi“ deţinuţi condamnaţi la cel mult cinci ani de detenţie, este cunoscut mai ales ca puşcăria care a fost „călcată“ în mai multe rânduri de hoţi.
Ultimele evenimente de acest fel au fost înregistrate în septembrie, anul trecut, dar şi în martie, anul acesta. Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Pelendava, în septembrie 2012, la una dintre magaziile deţinute de unitate, s-a constatat dispariţia unor aparate electrice. Ulterior, la aceeaşi magazie s-a înregisrat şi o tentativă de furt.
„Magazia care a făcut obiectul sustragerii de bunuri se află situată în apropierea gardului exterior al unităţii. Au fost depuse plângeri în ambele cazuri, iar în urma evenimentelor s-a procedat la defrişarea vegetaţiei din zona de Sud a unităţii pentru sporirea vizibilităţii agenţilor de pază, s-au luat măsuri de întărire a sistemelor de siguranţă de la uşile de acces aparţinând magaziilor, s-au amplasat noi sisteme de iluminare şi s-au suplimentat cuştile cu câini pe sectorul respectiv“, au precizat pentru GdS reprezentanţii Penitenciarului Pelendava. Ulterior, pe 6 martie 2013, personalul de pază al puşcăriei a surprins „un grup infracţional“ în zona magazinului destinat efectuării cumpărăturilor persoanelor private de libertate. În legătură cu acest ultim atac al hoţilor, oficialii Penitenciarului Pelendava au mai precizat că „personalul sectorului operativ a încercat prinderea persoanelor şi a recuperat o parte din bunurile sustrase“. De data acesta, hoţii au reuşit să dispară cu pachete de ţigări în valoare de 7.500 de lei. Şi în acest caz au fost sesizaţi poliţiştii doljeni, însă aceştia din urmă nu au reuşit să-i identifice pe hoţi nici până în prezent.
Un angajat al aceluiaşi penitenciar a precizat pentru GdS sub protecţia anonimatului că hoţii au reuşit şi „performanţa“ de a fura aproximativ 300 de metri din gardul unităţii de detenţie, însă în acest caz nu s-a depus o plângere la poliţie, iar incidentul nu a fost consemnat în documentele Penitenciarului Pelendava.

Se reclamă dispariţia a 250 de tone de orz

Pe lângă aceste furturi, unii angajaţi au reclamat, inclusiv la ANP, o serie de nereguli comise sub conducerea directoarei penitenciarului, subcomisar de penitenciare Oana Valeria Taşcău.
„Trecând peste furturile din Penitenciarul Pelendava din anul 2012 şi 2013, anul 2013 a adus altă hoţie sau un prost management. O comisie de predare-primire a gestiunii de cereale a constatat, în septembrie, lipsa unei cantităţi de 250 de tone de orz. Asta, după ce, prin decizii succesive ale directorului Taşcău, două din cele mai mari gestiuni ale unităţii, fie au rămas fără gestionari, fie nu au avut gestionari timp de aproape un an. Iniţial, a fost găsit vinovat gestionarul, dar probabil vreo minte dezgheţată le-a spus penibilul. Bolnav de o boală incurabilă, gestionarul nu a mai fost la serviciu din ianuarie 2013, iar în decembrie 2012 tocmai ce se finalizase inventarierea anuală a patrimoniului, subcomisarul Oana Valeria Taşcău aprobând procesul-verbal de inventariere de la gestiunea cereale ce constata că nu sunt probleme“, a explicat pentru GdS un angajat al Penitenciarului Pelendava. Comisia de inventariere a stabilit că lipsa celor 250 de tone de orz constituie un prejudiciu de 184.000 de lei cu TVA.
Aceeaşi persoană a mai precizat că directoarea Taşcău a intrat în concediu medical la jumătatea lunii octombrie, iar înainte de a pleca a făcut demersuri pentru ca membrii comisiei de inventariere anuală să menţioneze că inventarierea nu a fost corect efectuată. „Asta, în condiţiile în care respectivul proces-verbal a fost aprobat de Taşcău şi după ce a efectuat mai multe falsuri în înscrisuri oficiale pentru a arunca răspunderea asupra altor persoane“, a mai spus angajatul penitenciarului.

Verificări peste verificări la Pelendava

Ştiind că ANP a primit aceleaşi sesizări din partea angajaţilor Penitenciarului Pelendava ca şi GdS, am întrebat reprezentanţii ANP dacă verificările făcute la Pelendava au confirmat lipsa din gestiune a celor 250 tone de orz, dar şi dacă directoarea Taşcău a modificat înscrisuri ale unităţii. În plus, GdS a întrebat şi ce măsuri disciplinare au fost dispuse în legătură cu furturile comise în dauna Penitenciarului Pelendava în cursul anilor 2012 şi 2013, dar şi de ce nu a fost consemnat incidentul privind furtul a 300 de metri din gardul împrejmuitor al unităţii. ANP a comunicat prin subcomisarul de penitenciare Monica Pană că „o echipă multidisciplinară din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor a efectuat în cursul lunii septembrie 2013 controale specifice la Penitenciarul Pelendava. În urma acestei acțiuni au rezultat indicii privind posibilitatea săvârșirii unor fapte de natură penală/disciplinară de către anumiți funcționari publici cu statut special. În acest caz, au fost sesizate organele competente pentru cercetarea acestor fapte, iar Administrația Națională a Penitenciarelor, prin structuri specializate, continuă verificările interne“.
Am încercat să aflăm şi punctul de vedere al directoarei Oana Valeria Taşcău faţă de acuzaţiile aduse de subalternii săi, însă fără succes. Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, inspector de penitenciare Loredana Groza, a precizat ieri că directoarea Taşcău este în concediu medical. Totuşi, ieri, Oana Valeria Taşcău era la serviciu pentru „a-şi rezolva anumite probleme“, potrivit purtătoarei de cuvânt. Nu a avut însă timp pentru a discuta cu redactorii GdS.

Probleme şi la concurs?

Ziarul Puterea consemna în aprilie 2012 că se ridică câteva semne de întrebare şi în legătură cu concursul pentru ocuparea postului de director al Penitenciarului Pelendava de către Oana Valeria Taşcău. Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioan Băla, a fost membru în comisia de examinare a Oanei Valeria Taşcău, deşi în trecut a avut o relaţie cu acesta. Potrivit legislaţiei, din comisiile de examinare nu pot face parte „cei care au relaţii cu caracter patrimonial cu unul dintre candidaţi“, motiv pentru care Ioan Băla trebuia să se autorecuze.
Jurnaliştii de la Puterea au mai consemnat că Oana Valeria Taşcău ar fi avut un copil cu Ioan Băla, în 2003, pe rolul instanţelor din Timiş fiind înregistrat chiar şi un proces de stabilire a paternităţii. Aceeaşi publicaţie a mai consemnat că Oana Valeria Taşcău a participat la concursul pentru funcţia de director al Penitenciarului Pelendava şi l-a câştigat deşi se afla în concediu pentru creşterea copilului. Ioan Băla a fost demis în mai 2012 de ministrul justiţiei, ca urmare a unor declaraţii „total nefundamentate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS