10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPreşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, reprezintă România la Bruxelles

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, reprezintă România la Bruxelles

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, va participa, pe 28 şi 29 noiembrie, la cea de-a 104-a sesiune plenară a Comitetului Regiunilor (CoR), în dubla sa calitate de preşedinte al Delegaţiei României şi de membru al CoR.
Întrunirea, care va avea loc la Bruxelles, aduce în prim-plan o serie de teme de interes pentru judeţul Dolj, printre care se află „Orientările UE privind ajutoarele de stat destinate aeroporturilor și companiilor aeriene“ și „Valoarea adăugată a strategiilor macroregionale“, cu referire directă la Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, ambele proiecte, care aparțin Comisiei Europene, fiind propuse spre avizare plenului CoR.
Totodată, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a precizat că, în calitatea sa de lider al Delegației României la CoR, a organizat un prânz de lucru, cu participarea comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, în atenția căruia va aduce mai multe aspecte privind obiectivele strategice ale sectorului agricol românesc, aspecte care impun o rezolvare promptă.
„Avem o ordine de zi plină, pe care vreau să subliniez că se regăsesc câteva puncte de importanță majoră nu doar pentru România, în general, ci în mod special pentru județul Dolj. Una dintre temele centrale ale sesiunii plenare atinge subiectul Strategiei pentru regiunea Dunării, al cărei impact economic și social este dezvoltat pe larg într-un raport al Comisiei Europene, trimis spre avizare Comitetului Regiunilor. Este important de știut că planul de acţiune al acestei strategii, inițiate de România și Austria, cuprinde peste 400 de proiecte de cooperare, în valoare de aproape 49 de miliarde de euro, dintre care 150 sunt deja în curs de desfăşurare.

Discuţii despre ajutoarele pentru aeroporturi

Punctul de vedere al Comitetului Regiunilor evidențiază necesitatea unei cooperări mai strânse între actorii proiectului dunărean, subliniind adoptarea unei abordări strategice, care să se întrepătrundă cu Strategia Europa 2020 şi cu strategiile şi programele naţionale şi regionale.
De asemenea, o discuție va fi purtată și pe subiectul acordării ajutoarelor de stat pentru aeroporturi și companii aeriene. Mă bucură să constat că punctul de vedere al CoR întărește rolul deosebit pe care aeroporturile regionale, așa cum este și al nostru, de la Craiova, îl joacă în aviația europeană. De altfel, aeroporturile regionale contribuie la majorarea produsului intern brut al Uniunii Europene cu o sumă care depășește 16 miliarde de euro anual, generând peste 260.000 de locuri de muncă“, a spus Ion Prioteasa. Comitetul Regiunilor evidențiază importanţa aeroporturilor regionale în contextul dezvoltării locale, ele contribuind la atingerea obiectivelor de coeziune teritorială, de creştere economică şi de ocupare a forţei de muncă. Ca o concluzie a punctului de vedere pe care CoR îl transmite Comisiei Europene, aeroporturile de dimensiuni mici sunt indispensabile dezvoltării și eficienței transportului aerian în interiorul UE.
„Cu prilejul acestei deplasări la Bruxelles mi-am dorit și o întâlnire cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, domnul Dacian Cioloș, mai ales că suntem la o săptămână după adoptarea bugetului european pentru perioada 2014 – 2020. În calitate de președinte al Delegației României la CoR, am organizat un prânz de lucru la care l-am invitat să participe și pe domnul Cioloș, scop în care ne-a fost rezervat cel mai important salon din clădirea Comitetului Regiunilor. Întâlnirea are o deosebită însemnătate, pentru că sunt foarte multe lucruri de discutat pe marginea Politicii Agricole Comune, a fondurilor care se alocă pentru susținerea acestui domeniu, pe care-l consider vital dezvoltării economice a României.
Sigur că nu va fi o simplă prezentare a liniilor strategice în sectorul agricol european, pentru că, la rândul nostru, vom aduce în atenţia oficialului CE subiecte care, atât în opinia noastră, cât şi a producătorilor, trebuie rezolvate cu celeritate. Spre exemplu, una dintre temele care vor fi abordate cu certitudine este cea a aprobării Programului Național de Dezvoltare Rurală, aflat încă în stadiul de elaborare. Este, practic, cadrul strategic de implementare a măsurilor care se impune să fie luate în România în domeniul agricol, prin intermediul mecanismelor europene și al fondurilor nerambursabile“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.  
La întâlnirea cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, alături de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, urmează să ia parte coordonatorul Delegației României la CoR, Liliana Mangeac, președinții CJ Iași, Cristian Mihai Adomniței, CJ Bacău, Dragoș Adrian Benea, CJ Harghita, Csaba Borboly, și CJ Prahova, Mircea Cosma, precum și primarii a șapte localități: Bacău – Romeo Stavarache, Chitila – Emilian Oprea, Mizil – Emil Proșcan, Eforie – Ovidiu Brăiloiu, Dudeștii Noi – Alin Adrian Nica, Cumpăna – Mariana Gâju și Vulcana-Băi – Emil Drăghici, acesta din urmă fiind și președintele Asociației Comunelor din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS