11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrâu de 16 milioane de lei, furat din rezerva statului

Grâu de 16 milioane de lei, furat din rezerva statului

Poliţiştii de investigare a fraudelor din cadrul IPJ Bihor au efectuat cinci percheziţii pentru probarea activităţii infracţionale a doi bihoreni, suspectaţi că au prejudiciat statul român cu peste 16 milioane de lei, prin înşelăciune, delapidare, neglijenţă în serviciu şi fals.
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor suspectează doi bihoreni, de 57, respectiv de 65 de ani, reprezentanţi ai unei societăţi comerciale din Oradea, că în perioada 2000 – 2013, ar fi prejudiciat statul român cu suma totală de 16.105.928 de lei.
Cei în cauză sunt suspectaţi că, în calitate de administrator, respectiv gestionar ai societăţii şi-ar fi însuşit 5.990.201,63 de kg. de grâu, rezervă de stat, echivalentul a 6.589.221 de lei, cantitate care fusese transportată într-un depozit al societăţii, amplasat în Marghita, judeţul Bihor.
De asemenea, suspecţii ar fi indus şi menţinut în eroare reprezentanţii statului în momentul încheierii şi executării contractelor de depozit, folosind acte false, în sensul că ar fi declarat dimensiuni mai mari, nereale, ale spaţiilor de depozitare, în scopul obţinerii unui preţ mai mare al chiriei, provocând astfel un prejudiciu de 1.709.760 de lei.
Totodată în perioada 2007 – 2013, aceştia şi-ar fi încălcat, din culpă, atribuţiile de conservare a peste 7.000.000 de kg de grâu, rezervă de stat, (echivalentul a 7.000.000 de lei), păstrate în două depozite ale societăţii, cereale care, din cauza neefectuării tratamentelor indicate pentru conservare, s-au deteriorat.
Pentru administrarea probatoriului, la data de 28 noiembrie a.c., poliţiştii au efectuat cinci percheziţii la sediul societăţii comerciale din Oradea, precum şi la domiciliile unor angajaţi ai respectivei societăţi.
În urma percheziţiilor efectuate, poliţiştii specializaţi în investigarea fraudelor au ridicat diverse documente contabile, precum şi 5.160 de Euro şi 20.900 de lei, bani despre care există suspiciunea că ar proveni din comiterea infracţiunilor.
Suspecţii au fost conduşi la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor în vederea audierii.
Cei doi sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, neglijenţă în serviciu şi fals în declaraţii.
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor continuă cercetările în cauză pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a suspecţilor şi pentru recuperarea integrală a prejudiciului provocat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS