10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj11 minori doljeni dispăruţi, căutaţi de poliţie

11 minori doljeni dispăruţi, căutaţi de poliţie

Sunt copii care renunţă la tot şi fug de acasă. Se simt neglijaţi, neînţeleşi, iar anturajul şi vârsta îşi spun cuvântul în deciziile pe care le iau. Gazeta de Sud se alătură campaniei „Un copil găsit“, care va fi derulată de Centrul pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS în colaborare cu Televiziunea Română şi Radiodifuziunea Română, o campanie de strângere de fonduri pentru linia verde 116000, ce sprijină minorii dispăruţi şi familiile acestora.

Emilia-Andreea Stancu are 16 ani, 1,60 m înălţime, 40-50 de kilograme, ochi căprui, păr şaten lung, uşor ondulat, faţă rotundă, pistruiată, nas drept. Este din localitatea doljeană Dragoteşti şi a plecat de acasă în urmă cu aproximativ patru luni. Părinţii au declarat poliţiştilor că, în ziua plecării, fata a spus că urma să meargă în Craiova la aniversarea unei prietene, fără a preciza concret numele acesteia sau adresa.
Ionica-Roxana Almăjanu are 13 ani şi este din oraşul Bechet. Are 1,50-1,60 m înălţime, 40-50 kg, ochi căprui, păr negru lung, față ovală. A dispărut de acasă pe 1 septembrie 2013.
Pe 14 octombrie 2013 a fost declarată şi dispariţia Biancăi-Nicoleta Dobre. Deşi minora plecase de acasă încă din luna mai, în urma verificărilor efectuate de reprezentanţii poliţiei, aceştia au aflat de la membrii familiei adolescentei că minora avea o relaţie de concubinaj cu un tânăr în vârstă de 21 de ani, despre care mama minorei ştia, îngăduind ca aceştia să locuiască împreună.
De asemenea, s-a stabilit că, până în luna august 2013, minora a comunicat telefonic cu membrii familiei, apoi nu au mai vorbit şi nu se mai cunoaşte nimic despre aceasta. Semnalmentele fetei sunt: 1,55-1,60 m înălţime, 55-60 kg, constituţie robustă, față rotundă, păr castaniu, lung, până la nivelul umerilor, ochi căprui, nas drept, fără semne particulare.

Părinţii acceptă cu uşurinţă pretextele copiilor

11 minori din judeţul Dolj sunt căutaţi în prezent de oamenii legii. Potrivit acestora, cele mai multe cazuri de dispariţii de copii sunt provocate de plecările voluntare de acasă, în special din rândul adolescenţilor, cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani.
„În cele mai multe cazuri, minorii dispar de acasă două-trei zile, apoi se întorc. Există însă şi situaţii în care aceştia nu revin, părinţii anunţând dispariţia lor, iar noi facem toate demersurile pentru găsirea copiilor. Ultimul caz care a intrat în atenţia noastră este al unei minore de 16 ani, din mediul rural, care a fugit de acasă. Fata a luat legătura cu părinţii o perioadă, mărturisindu-le că se află în Franţa, apoi a întrerupt orice legătură cu familia. Am avut altă situaţie când o adolescentă le-a spus părinţilor că pleacă în tabără cu colegii şi diriginta. Totul fusese o minciună, un pretext pentru a pleca de acasă. În astfel de situaţii, după ce avem acordul familiei de a face cunoscut cazul, începem căutările atât la nivel local, cât şi naţional. Luăm legătura cu toţi reprezentanţii punctelor vamale pentru a afla dacă minorii au trecut graniţa. Împreună cu asistenţi sociali din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului avem acţiuni lunare pentru identificarea copiilor străzii şi reintegrarea acestora în familie“, a spus inspectorul principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Judeţului (IPJ) Dolj.
La 1 ianuarie 2012, în evidența IPJ Dolj, erau zece minori dispăruți, iar pe parcursul anului 2012 au fost înregistrate alte 23 de astfel de cazuri. Adolescentele au fugit de acasă cu iubiții lor, după ce familiile își declaraseră nemulțumirea în ceea ce privește relațiile lor. În alte zece cazuri a fost vorba de dispariții de băieți, între 9 și 16 ani, care au fugit de acasă sau din centrele de plasament din județ. Toți au fost însă găsiți și reintegrați în familie, implicit în centrele instituționalizate.

Campanie naţională de strângere de fonduri

În perioada 1-15 decembrie, Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS, singurul ONG din România care intervine alături de autorităţile competente în soluţionarea cazurilor de dispariţii de copii, dar şi pentru eliminarea materialelor cu conținut ilegal şi dăunător pentru copii, disponibile pe internet, lansează campania „Un copil găsit“. Este vorba despre o campanie de strângere de fonduri prin SMS, ce va avea loc la nivel naţional. Fondurile strânse vor fi folosite pentru linia verde 116000, ce sprijină copiii dispăruţi şi familiile lor.
Ca să conştientizăm gravitatea acestor dispariţii în rândul minorilor, reprezentanţii FOCUS au menţionat că din 2007 până în prezent au gestionat peste 2.400 de cazuri, iar doar în 2012 au înregistrat 13.840 de apeluri telefonice şi peste 2.000 de ore de consiliere acordată familiilor copiilor dispăruţi.
„Orice caz este foarte important și unic prin problematica sa. De-a lungul celor şase ani de activitate, Centrul Român pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual – FOCUS a înregistrat peste 2.400 de sesizări de dispariții de copii, pe care specialiștii noștri le-au instrumentat întotdeauna cu multă dedicare și profesionalism. Nu toate cazurile de dispariții din România ajung în evidența noastră. De aceea, invităm părinții care se confruntă cu această problemă să ne contacteze în astfel de situații dificile la numărul european unic de urgență pentru dispariții de copii, 116000, apelabil nonstop, gratuit, din toate liniile de telefonie. FOCUS are în evidență cazuri de dispariții încă nesoluționate de mai mulți ani. În unele cazuri dintre acestea există suspiciunea de deces încă de la data dispariției, însă un caz nu poate fi soluționat doar în baza unei suspiciuni. Primele 24 de ore de la dispariție pot fi decisive în ceea ce privește identificarea unui copil dispărut, în special dacă vorbim de copii cu vârste mici, rătăciți, în condiții meteo extreme etc. În cazul unor dispariții foarte vechi, ținând cont de faptul că fizionomia persoanei dispărute a suferit diverse modificări, s-a recurs la metoda îmbătrânirii digitale a fotografiei, realizată de specialiști. Pe parcursul instrumentării anumitor cazuri, au apărut indicii din care reieșea faptul că acei copii au fost traficați. În aceste situații ne-am adresat Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, instituție cu atribuții în acest sens.
Oferim consiliere psihologică familiei atât pe durata procesului de căutare, cât și după ce copilul a fost găsit. Considerăm că este foarte important ca familia și victima să primească sprijin, iar în cazul plecărilor voluntare este esențială componenta de prevenire a unei eventuale recidive. În acest sens, avem o colaborare strânsă cu serviciile sociale de la domiciliul copiilor“, a menţionat Andreea Adam, coordonator operaţional FOCUS.
Echipa FOCUS a instrumentat în perioada mai 2007 – noiembrie 2012 aproximativ 40 de sesizări de dispariţii de copii din judeţul Dolj. Din datele oferite de specialiștii FOCUS, bazate pe experiență, minorii aleg să fugă de acasă din următoarele motive: abuz/violență în familie, condiții improprii de trai, neînțelegeri în sânul familiei, inițierea unei legături de concubinaj, muncă sezonieră etc. Există și situații în care copilul a plecat de acasă din teribilism, pentru a le demonstra părinților că se pot descurca și fără sprijinul lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS