16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDosar penal în cazul accidentului de muncă de la Roşiuţa

Dosar penal în cazul accidentului de muncă de la Roşiuţa

Reprezentanţii firmei care a asigurat transportul minerilor implicaţi în accidentul de muncă de la Cariera Roşiuţa – Gorj vor fi anchetaţi penal. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a finalizat cercetările în ceea ce priveşte accidentul colectiv de muncă de la Roşiuţa, care s-a produs luna trecută şi care s-a soldat cu un mort şi 12 răniţi, dintre care trei mai grav. Evenimentul a avut loc pe drumul de acces către Halda Ştiucani, la aproximativ doi kilometri de la intrarea în Cariera din cadrul UMC Roşiuţa, ce aparţine de Sucursala Divizia Minieră Târgu Jiu a Complexului Energetic Oltenia (CEO). Potrivit unui document dat publicităţii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a stabilit drept cauză a accidentului starea tehnică necorespunzătoare a autovehiculului, în special a sistemului de frânare, care nu a permis controlul autovehiculului în deplasarea sa în rampă şi apoi coborârea pe pantă, stare tehnică ce trebuia controlată periodic.

Şoferul a murit

În urma accidentului de muncă, şoferul Nicolae Diaconu a decedat. Bărbatul era salariat al prestatorului VASITRANS SRL şi era ajutat de Ion Stănescu, deservent utilaje la SC ALPHA CONSTRUCT SISTEM SA. În maşină se mai aflau următorii: Gheorghe Chirculescu, şef sector, Tudor Mihart, Marian Mihart, Ion Costel Braia, Emil Grecescu Crişu, lăcătuşi-mecanici, Nicolae Robert Elinescu, maşinist, Florin  Huluban şi Ion Cîrcotă, electricieni la UMC Roşiuţa. Inspectoratul Teritorial de Muncă a decis amendarea tuturor angajatorilor şi a depus şi o plângere penală împotriva reprezentanţilor Vasitrans. SC Vasitrans SRL a fost sancţionată cu amendă contravenţională de 8.000 de lei, întrucât a încredinţat autospeciala GJ- 15- CEL conducătorului auto Nicolae Diaconu, fără ca acesta să posede atestat profesional. Tot SC Vasitrans SRL a primit încă o amendă de 8.000 de lei, pentru că nu a asigurat efectuarea controlului medical periodic conducătorului auto. De asemenea, SC ALPHA CONSTRUCT SISTEM SA a fost sancţionată cu o amendă de 6.000 de lei, pentru că nu a prelucrat riscurile pentru sănătate şi securitate în muncă, precum şi măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie atât la nivelul întreprinderii, cât şi la nivelul fiecărui post de lucru, fapt ce reiese din fişa individuală de instruire a lucrătorului Ion Stănescu.

Amendă şi pentru CEO

O amendă în valoare de 7.000 de lei a primit şi Complexul Energetic Oltenia, care a încălcat Legea securităţii şi sănătăţii în muncă. „A acceptat efectuarea transportului de personal în cariera Roşiuţa, cu autospecializata DAC 665T DFAE cu numărul de înmatriculare GJ-15-CEL, peste numărul de persoane înscris în cartea tehnică şi fără ca aceasta să aibă autorizaţiile necesare, emise de autorităţile competente. De asemenea, au fost dispuse 13 măsuri, dintre care: 6 măsuri SC Vasitrans SRL; 4 măsuri SC Alpha Construct Sistem SA; 3 măsuri Societatea Complexului Energetic Oltenia SA Târgu Jiu, Sucursala Divizia  Minieră Târgu Jiu. Sesizăm prin prezentul proces-verbal organele de urmărire penală în ceea ce priveşte persoana juridică SC Vasitrans SRL – Art. 37 (1). Neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la doi ani sau cu amendă şi art. 42 – în caz de constatare a unei situaţii care se încadrează în prevederile art. 37 şi 38, inspectorii prevăzuţi la alin. (1) şi (2) vor sesiza de îndată organele de urmărire penală competente, potrivit legii“, se menţionează într-un comunicat de presă al ITM Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS