20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAşa târg, aşa primar!

Aşa târg, aşa primar!

http://www.youtube.com/watch?v=ounOIv9sywg

\n

Fiindcă felul de a fi al unui primar se reflectă în realizările sale – sau în lipsa lor -, în Târgul Municipal Craiova continuă să fie aceeaşi mizerie, iar nemulţumirile se ţin lanţ, atât din partea clienţilor, cât şi din cea a comercianţilor. Unii vânzători se feresc să vorbească în faţa camerelor, deşi îşi vând marfa în condiţii improprii şi plătesc bani grei pentru asta.

Vânzătorii de legume şi fructe din pieţele craiovene s-au mutat, în sfârşit, în Târgul Municipial Craiova, în chioşcurile construite de ei. După ce au plătit chirie în două locuri simultan, atât în târgul nou, cât şi în pieţele în care vindeau înainte, acum ei s-au mai liniştit cu banii.

Taxă pentru gunoi – 80 de lei, tomberoane – pauză

Au dat, însă, peste problema… condiţiilor. „În jur de o lună avem de când ne-am mutat, a început să meargă treaba bine, dar nu avem condiţii. Nu avem utilităţi, nu avem curent, când plouă nu se mai poate intra cu maşina, nici noi nu putem aproviziona, nici clienţii nu pot să vină. Am vrea cât mai repede să ne rezolve, că, dacă nu, intrăm în iarnă, şi cu condiţiile astea… În legătură cu utilităţile, ne-au zis că nu depinde de ei, ci de cel care a închiriat, mută de la unul la altul, numai că nu se rezolvă nimic“, povesteşte Eugen Glogoveanu, care plăteşte în jur de 700 de lei pentru locul lui în târg. În ceea ce priveşte chioşcul, a scos din buzunar 8.000 de lei ca să şi-l facă.
Comercianţii fug în chioşcurile neiluminate atunci când văd camera de luat vederi. Ne fac cu mână să ne dăm mai încolo, căci ei nu vor să vorbească. Ne spun sec, „păi nu se vede?“, apoi îşi trag glugile pe cap şi-şi văd de treabă. Totuşi, o femeie prinde curaj: „Nu prea suntem mulţumiţi. Ne lipseşte tot. Se vede. În primul rând, nu e turnat ciment, asfalt. Nu o să mai vină clienţii deloc aici, din cauza condiţiilor care sunt. Plătim 450 de lei, 150 expunerea şi 80 de lei gunoiul, care nu prea există. Chioşcul ne-a costat în jur de 6.000 de lei. Uşor, oamenii o să se obişnuiască, dânşii ne spun că o să se facă condiţii, ne-au zis că într-o săptămână-două. Acum, să vedem, aşteptăm…“, a spus, resemnată, doamna Mădălina, care e în noul târg de două săptămâni. Conform spuselor mai multor comercianţi, la dispoziţia lor sunt doar două tomberoane. În rest, gunoaiele şi resturile vegetale sunt aruncate într-o zonă neamenajată din spatele dubiţelor sau… peste tot pe unde se poate.

„Primăriţa… O doare în spatele gării!“

În târg au început să se perinde o mulţime de clienţi, nemulţumiţi de ceea ce văd. „Ar trebui pus pe aici asfalt, clădirile toate acoperite şi cred că ar fi cel mai OK din ţară. Înainte mergeam în Piaţa Mare, dar acum vin aici. Este mare târgul, poţi să găseşti de toate, dar ar trebui pus şi acoperiş, că e păcat de oamenii ăia“, consideră Nicolae Bălă, unul dintre clienţi. Apoi, vociferările încep să curgă. „Contează dacă sunt client sau comerciant? Contează ce e aici, dă-o naiba de treabă! Am venit şi mi-am scrântit picioarele. O să mai vin, că sunt nevoit să vin, că aici e târgul de săptămână, dar trebuie nişte condiţii făcute pentru oameni, pentru clienţi, pentru comercianţi. Că de aia se iau bani, peste tot se iau bani, la intrare, la dube“, a punctat alt client, care încerca să meargă pe pietroaiele din faţa unei tarabe cu varză. Şi el a plătit un leu pentru a-şi parca maşina 30 de minute pe pietroaie aduse de cine ştie unde.
Pe lângă o dubiţă, alt bărbat strigă către noi. Speranţele craiovenilor legate de „noul târg“ au fost năruite, căci el nu pare nou deloc. „Cum să îmi placă? Ia uitaţi ce e pe jos aici. Ar fi trebuit măcar nişte alei de beton turnate, nu asfalt, măcar beton. Stau maşinile în baltă. Am crezut că o să facă o piaţă ca lumea, aici vine toată Oltenia, mai multe judeţe. Dacă şi asta e piaţă agroalimentară… Uitaţi-vă, au oamenii marfa pe jos“, atenţionează Alexandru Ciuculescu. În spatele lui, un bărbat mai bălmăjeşte câte ceva. „Condiţiile sunt extraordinar de proaste, sunt pietroaie pe jos, ne frângem picioarele. Nu mai dau pe aici… Din cauza mizeriei care e pe jos. Primăriţa… O doare în spatele gării! N-o interesează de lume că-şi strică pantofii… Ea nu vine pe aici!“, zice bărbatul.

Mesaj pentru municipalitate de la doamna Constanţa

În celelalte zone, în care marfa este vândută pe jos, comercianţii au rămas tot „neacoperiţi“, ca să nu mai zicem şi de faptul că aleile lipsesc. Oamenii îşi pun folii pe pietroaiele de pe pământ, ca să aibă unde să-şi aranjeze marfa, iar pentru asta plătesc bani pe care îi fac cu greu. Când vine ploaia, le plouă pe marfă.
„Nu ne place, dar în mediul acesta ne putem câştiga pâinea la copiii noştri. Au promis că ne acoperă, acum nu ştiu. Acum depinde ce vor şi directorii ăi mari. Nu suntem mulţumiţi de primarul nostru care chiar nu ne creează condiţii, ne scoate afară, o dată ne bagă, o dată ne scoate. Ne mută dintr-o parte în alta, deci sunt multe condiţii care ne defavorizează pe noi. Noi de aici ne trăim viaţa, taxele sunt foarte mari, 20-30 de lei pe metru, nu ne convin taxele. Eu plătesc zece lei pentru masa mea, pe lună ajung la vreo 300 şi ceva de lei, care nu e accesibil“, a explicat Constantin Bâcă, unul dintre comercianţii din târg.
Altă doamnă a dorit să-i transmită personal un mesaj primarului Lia Olguţa Vasilescu: „Să-i zici lu’ Olguţa că a distrus Craioviţa, a distrus toată lumea şi a trimis toată lumea aici în târg. Să vină aici, să facă pavat, să pună ce trebuie, că ia bani şi de aici! Să nu lase lumea în nămol, în prafuri, că au şi ei marfă de milioane!“, i-a recomandat primăriţei doamna Constanţa.
Toate aceste probleme par să nu se mai rezolve, deşi oamenii strigă cât pot de tare, atunci când li se permite. Nemulţumirile comercianţilor şi ale tuturor celor care calcă, zi de zi, pragul târgului municipal ne duc cu gândul la o singură concluzie: aşa târg, aşa primar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS