18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalViaţă distrusă la doar şase luni

Viaţă distrusă la doar şase luni

Este doar un copil, are 12 ani şi este diagnosticat cu tetrapareză, paralizie cerebrală cu retard psiho-motor, displazie de şold. În urma anilor de şedinţe de recuperare şi intervenţiilor chirurgicale, a reuşit cu numai trei săptămâni în urmă să facă primii lui paşi. Preţ de câteva minute poate sta ridicat din scaunul cu rotile. Pentru că şansele de recuperare fizică sunt foarte mari, lui Ionuţ ar trebui să i se facă o nouă intervenţie chirurgicală în cel mai scurt timp posibil, însă mama nu dispune de banii necesari.

A fost un copil absolut normal, susţine mama lui Ionuţ, Simona Marinaş. De la şase luni ale copilului a început coşmarul: luni în şir de internări, tratamente chinuitoare, şedinţe de recuperare, intervenţii chirurgicale. „O banală bronho-pneumonie şi viaţa ne-a fost schimbată. Din cauza febrei, a făcut o convulsie. Am ajuns de urgenţă la spital, unde medicii i-au recomandat tratament cu medicamente anticonvulsive. Copilul îşi revenise încet, răceala îi trecuse, totul intrase în normalitate. Era un bebeluş perfect… Când a împlinit şase luni, am fost chemaţi pentru efectuarea vaccinului. Am spus medicilor care mi-au consultat bebeluşul că suntem sub tratament pentru convulsia pe care Ionuţ a făcut-o, însă mi-au răspuns că nu are nici o legătură cu vaccinul, care trebuie făcut fără întârziere. Le-am urmat sfatul, erau medici, ştiau mai bine, şi am acceptat. În dimineaţa următoare, Ionuţ nu s-a mai trezit. Dormea încontinuu, toţii muşchii şi nervii parcă îi cedaseră… Am încercat să îl trezesc, însă de-abia îşi putea deschide ochii, nu îşi mai ţinea capul, nu mai stătea în fund, nu mai plângea… Febră nu avea, nu înţelegeam ce se întâmplă cu copilul meu. Am mers la aceiaşi doctori care îi efectuaseră vaccinul, care ne-au spus sec că Ionuţ are tetrapareză, paralizie cerebrală… Mai târziu am aflat de la alţi medici că mare parte a vinei pentru starea în care a ajuns copilul meu o poartă cei care i-au făcut vaccinul când a împlinit şase luni… I-am reproşat unuia dintre medici acest lucru, însă nici astăzi, după 12 ani, nu recunoaşte, nu îşi asumă vina. Mă gândesc cum or putea trăi cu gândul că au nenorocit încă un copil?!“, a povestit femeia.

„După 12 ani de şedinţe de recuperare,  copilul meu poate sta preţ de câteva minute în picioare“

Cu o lună înainte de această nenorocire, familia mai trecuse printr-o tragedie: tatăl lui Ionuţ murise înjunghiat. Mama copilului s-a trezit singură, o femeie lipsită de putere, cu un copil ale cărui şanse de supravieţuire erau minime. Au urmat ani grei de suferinţă, disperare, neputinţă. Odată cu trecerea anilor, noi probleme medicale au apărut: un ulcer gastric pentru care Ionuţ a avut nevoie de intervenţie chirurgicală, operaţii pentru reflux gastro-intestinal, operaţii la şold pentru displazie. „Două săptămâni stăm acasă, alte trei săptămâni la recuperare, însă la centre din Oradea, Techirghiol, Buşteni. Toţi medicii specialişti ne garantează că fizic îl putem recupera aproape total, însă are nevoie de o nouă operaţie la şold. Rezultatele se văd. După 12 ani de şedinţe de recuperare,  copilul meu poate sta preţ de câteva minute în picioare, fără susţinere, şi chiar păşi. M-am dedicat total acestui înger de copil, însă nu este durere mai mare decât să văd că alţii nu dau doi bani pe suferinţa lui şi a mea. A fost şocant când, de exemplu, un medic mi-a spus să îl leg cu sfoară de piciorul mesei şi să plec să îmi văd de viaţă… La ultima evaluare au vrut să îi dea altă încadrare în grad de handicap, au zis că dacă stă în picioare şi murmură ceva înseamnă că deja merge şi vorbeşte… Trăim din indemnizaţia lui şi cea de însoţitor, bani din care trebuie să îi asigur o parte din medicamente care nu se compensează şi care costă aproximativ 250 de lei lunar, pampers, hrană. Copilul meu ia şi câte şapte medicamente pe zi, are nevoie de hrană corespunzătoare. Trăim alături de părinţii mei, de fratele meu şi soţia lui, într-un apartament. Am depus anul trecut documentele pentru solicitarea unei locuinţe sociale, însă nu am primit nici un fel de răspuns“, a continuat Simona Marinaş.

Au deschis un cont pentru cei care vor să îi sprijine

Cei care doresc să îl sprijine pe Ionuţ o pot face donând în contul: RO25CECEDJ0108RON827503, Unitatea CEC Bank SA, Sucursala Craiova, pe numele Marinaş Simona-Gabriela.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS